Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması

"Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği'ne koyduğu ambargo Türkiye'ye yaradı" "İthalat yasağının ardından Türk kanatlı sektörü, son 3 ayda Rusya'ya 13 milyon doların üzerinde ihracat yaptı.

22.11.2014 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'nın ABD ve AB ülkelerine yönelik gıda ambargosunun kanatlı hayvan sektörünü olumlu etkilediğini belirterek, "Türk kanatlı sektörü, son 3 ayda Rusya'ya 13 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Geçen yıl bu rakam 201 bin dolar gibi sembolik bir rakamdı" ifadesini kullandı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en büyük beyaz et ihracatçıları arasında yer alan ABD ve Batı Avrupa ülkelerinin, Rusya'nın Batılı ülkelere yönelik gıda ambargosu ve Avrupa'da baş gösteren kuş gribi vakaları nedeniyle büyük darbe yediğini kaydetti.

Bunun Türkiye açısından fırsat yarattığına dikkati çeken Yetkin, "Rusya'nın ABD ve AB'ye koyduğu ambargo Türkiye'ye yaradı. İthalat yasağının ardından Türk kanatlı sektörü, son 3 ayda Rusya'ya 13 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Geçen yıl bu rakam 201 bin dolar gibi sembolik bir rakamdı" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'ya beyaz et ihracatının geçen yıl 747 ton seviyelerinde gerçekleştiğini anımsatan Yetkin, ihracatın bu yıl 25 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Gelecek yıl Rusya'ya yönelik ihracat beklentisinin 150 bin ton olarak belirlendiğini ifade eden Yetkin, "Bu durumda Rusya'ya yapılan ihracat en büyük pazarımız olan Irak'a yapılan ihracata yaklaşacak" dedi.

AB ülkelerinde son günlerde yayılan kuş gribi hastalığı dolayısıyla bu ülkelerin ihracatlarında düşüş beklendiğini belirten Yetkin, Avrupa'nın ihracatındaki olası düşüşün Türkiye'nin, AB'nin pazarlarına girmesi açısından avantaj oluşturduğunu kaydetti.

Yetkin, beyaz et sektörünün bu fırsatı değerlendirmesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kuş gribine karşı önlemleri artırması durumunda beyaz et sektörünün dünyanın en önemli ihracatçılarından biri haline getirilebileceğini sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement