Tzob Başkanı Bayraktar, Gönen'de Çeltik Hasadına Katıldı - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Başkanı Bayraktar, Gönen'de Çeltik Hasadına Katıldı

Tzob Başkanı Bayraktar, Gönen\'de Çeltik Hasadına Katıldı

Bayraktar: "Türk çiftçisi olarak 2013 yılının Eylül ayından itibaren çok büyük afetlerle karşı karşıya kaldık" "Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir"

22.09.2014 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk çiftçisi olarak geçen yılın Eylül ayından itibaren çok büyük afetlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir" dedi.

Bayraktar, Gönen ilçe Ziraat Odası Başkanlığı'nda, bölgede geçen hafta etkili olan yağışlar nedeniyle oluşan hasarlarla ilgili bilgi aldı ardından "çeltik günü" etkinliğine katıldı.

Sarıköy Mahallesi'nde çeltik hasadının yapıldığı bir tarlaya giden Bayraktar, Balıkesir'in, bitkisel üretim açısından meyve ve sebze ile hayvansal üretim açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Çiftçilerin hasat döneminde yanında olmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Bayraktar, onların sevincini ve sorunlarını paylaştıklarını anlattı.

Çeltik hasadının bol ve bereketli olması dileğinde bulunan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türk çiftçisi olarak 2013 yılının Eylül ayından itibaren çok büyük afetler ile karşı karşıya kaldık. Bunları üzüntü ile ifade ediyorum. Özellikle eylül ayında başlayan ve mart-nisan ayına kadar süren kuraklık, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizi olumsuz etkiledi. Çok şükür Marmara Bölgesi, kuraklıktan zarar görmedi. Ancak, özellikle son günlerde meydana gelen yağışlar, Marmara'yı da olumsuz etkiledi. Bugün çeltik hasadını bu yüzden biraz geç başlatmış oluyoruz."

Afetlerin yaşanabileceğini ancak bu noktada çiftçilerin moralinin yüksek tutulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamak lazım. Üretimi sürdürülebilir noktada tutmak gerekir. Bu manada bizlere de hükümetimize de önemli görevler düşmektedir. Tüm afetleri rapor haline getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Afetler yakamızı bırakmıyor. Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir. Çiftçilerimizin kurumlara olan borçları muhakkak yapılandırılması lazım. Çiftçilerimizin de tarım sigortalarını yaptırmaları bizim için önemli" diye konuştu.

Çeltiğin çok önemli bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, "Nişasta bakımından buğdayın üstünde bir ürün. Dünyanın yarısından fazlası çeltikten besleniyor. Yaklaşık olarak bu yıl 711 milyon ton civarında çeltik üretimi bekleniyor. Ülkemizde de 2013 yılı rakamları olan 900 bin tona yaklaşırız" dedi.

Bayraktar, 164 bin ton civarında çeltik ithal edildiğini belirterek, yurtiçi ihtiyacın karşılanması için bu ürünün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Şemsi Bayraktar, daha sonra bölge çiftçisinin sorunlarını dinledi, bazı tarım alanlarında incelemelerde bulundu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Başkanı Bayraktar, Gönen'de Çeltik Hasadına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor
    13:34 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çay destekleme bedelinin 363 milyon 608 bin TL olarak belirlendiğini ve bugün çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çiftçilere 530 TL çay destekleme bedelinin ödendiğini belirtti.

  • Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor
    13:33 Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yeşil ve düşük karbonlu kalkınmasının ekonomik büyümede devasa bir artış yaratacağını ve her yıl 10 trilyon yuanlık bir yatırım ve tüketim pazarını besleyeceğini belirtti. Zhao, yeşil kalkınmanın Çin'deki yüksek kaliteli kalkınmanın belirleyici özelliği olduğunu vurguladı. Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını nihai zirve noktasına çıkarıp, 2060 yılına kadar da karbon nötr olma hedefine ulaşmayı hedefliyor.

  • Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti
    13:33 Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti

    Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, teşkilat üyeleriyle birlikte esnafları ziyaret ederek yeni dönem projeleri ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Başkan Dinçer, birlik ve beraberlik içerisinde şehir için çalışacaklarını belirtti.

  • Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı
    13:29 Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı

    Karaman Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tam kapasiteli ve modern tesis, hayvan yetiştiricilerine hizmet verecek.

  • Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor
    13:27 Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor

    Kırklareli, Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden biri olarak süt ve süt ürünleri ihracatını artırma hedefine doğru ilerliyor. AB standartlarında üretilen yıllık ortalama 350 bin ton süt, 10 bin tonu işlenerek AB ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Kırklareli'nin süt, peynir, yoğurt ve içecek üretimi Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden ilgi görüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, ihracatın artması için çalıştıklarını ve önümüzdeki yıllarda pazar paylarının daha da artacağını belirtti. Ayrıca, hastalıktan ari olan işletmelere yapılan desteklerle ari işletme sayısının artırıldığı ve süt üretiminin desteklendiği ifade edildi.

  • Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı
    13:26 Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için protokol imzalandı. Protokolle, işçilerin uygun bedel ve ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlatılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 300 bin işçinin konut sorunu çözülecek.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı
    13:25 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 artışla 8.980,33 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 173,61 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,02, hizmetler endeksi yüzde 1,25, sanayi endeksi yüzde 1,63, teknoloji endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 198 dolar olarak belirlendi.

  • Edirne'de Çiftçilere Alternatif Üretim Modeli Geliştiriliyor
    13:16 Edirne'de Çiftçilere Alternatif Üretim Modeli Geliştiriliyor

    Edirne Valiliği himayesinde, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, çiftçilere alternatif üretim modeli geliştiriliyor. Lale, sümbül ve nergis gibi çiçek soğanlarının yetiştiriciliği Edirne'de yaygınlaştırılarak tarımsal çeşitlilik artırılacak. Proje, çiftçilere ek gelir sağlamakla kalmayıp aynı zamanda Edirne'nin tarımsal çeşitliliğini ve turizm potansiyelini de artırarak bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Değer Kazandı
    13:13 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Değer Kazandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 değer kazanarak 8.980,33 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 2,54, holding endeksi yüzde 1,87 değer kazandı. Ulaştırma sektörü yüzde 2,81 ile en çok kazanan, orman kağıt basım ise yüzde 1,15 ile en çok kaybeden sektör oldu. Analistler, küresel pay piyasalarında belirsizliklere rağmen pozitif bir seyir izlendiğini belirtti.


Advertisement