TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Söke'den Tarımı Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Söke'den Tarımı Değerlendirdi

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Söke\'den Tarımı Değerlendirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ziyaret için geldiği Söke Ziraat Odasında tarımdaki gündemi değerlendirdi.

20.08.2014 15:33  Güncelleme: 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ziyaret için geldiği Söke Ziraat Odasında tarımdaki gündemi değerlendirdi. Üreticinin en büyük girdi maliyetini oluşturan mazot ve gübredeki ÖTV'de indirim yapılmasının önemine dikkat çekti.

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Meclis Başkanı Kemal Güven, ziraat odası meclisi üyeleri ve Söke Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanı Mehmet Küçükvar ile bir araya gelen Bayraktar, bu sezon tarımın çok iyiye gitmediğini söyledi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ülke genelinde tarımsal üretim alanlarında yaptıkları inceleme gezisi ve üretici birliklerinden kendilerine ulaşan raporlardan ortaya çıkan manzaranın hoş olmadığını söyledi. Bayraktar; "Olumsuz iklim koşulları, kuraklık bazı bölgelerde sel sektörde tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyince bu yıl tarımsal üretimde 2013'ün rekoltesini yakalayamayacağız. Bu konuda yaşanılan sıkıntıları ilgili bakanlık bürokratları ile paylaşıyoruz, bunu bir rapor haline getirerek Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla paylaşacağız" dedi.

"PAMUK ÜRETİMİNDE ARTIŞ, ÜRETİCİDE FİYAT ENDİŞESİ VAR"

Bayraktar bu sezon ülke genelinde pamuk ekimindeki büyümeye de dikkat çekerek; "Bu sezon pamuk üretiminde % 20 oranında bir artış beklemekteyiz. Ancak pamuk üreticilerimizin arzu ettikleri fiyatın beklentisinin getirdiği bir endişe var. Mazot ve Gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri katlandı. Bu nedenle Mazot ve Gübredeki ÖTV oranında indirim kaçınılmaz. Mazot ve Gübre ile gelecek desteğin yanı sıra destekleme piriminim 55 Krş'dan, 75 krş'a çıkarılmasının beklentisindeyiz" dedi.

Pamuk üreticisinin küstürülmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Bayraktar "Pamukta gelecek yıl üretim isteniyorsa pamuk üretici pişman olmaması için bu sezonki destek taleplerimizin dikkate alınması lazım" şeklinde sürdürdü.

"TARIMIN HER KESİMİNDE SIKINTI VAR"

Türkiye'deki yağlık bitki üretimin büyümesinden yana olduklarını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar; "Tarımın her kesiminde sıkıntı var, şu an çok fazla hissedilmiyor olabilir ama bu nu önümüzdeki aylarda daha net fark edeceğiz. Tarımsal üretimdeki sıkıntılar ve olumsuz sonuçları bir zincirin halkası olarak o bölgenin ekonomisine, esnafına ve tüketiciye kadar herkesi olumsuz olarak etkileyecek" dedi.

"TÜRKİYE'DE ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar toplantıda ziraat odası meclis üyelerinin yönelttiği soruları da yanıtlarken tepki çeken zeytin yasası ile de değerlendirmelerde bulundu. Zeytin üretimini sekteye uğratacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını söyleyen Bayraktar; "Zeytinlik alanların imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok hassasız ve endişeliyiz. Şu anda bu yasının geri çekilmesinin beklentisindeyiz. Yeniden gündeme gelirse mutlaka yeni bir eylem planımız olur" dedi. Türkiye'deki zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemine de dikkat çeken Şemsi Bayraktar; "AB normlarında Avrupa da 7-8 Kg. zeytinyağı tüketilirken bizde maalesef bu rakam 2 kg gibi çok düşük bir rakam. Zeytinyağı tüketiminin ülke genelinde yaygınlaştırılması lazım" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar Söke'den Tarımı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement