Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Erken yapılan tahminlere aldanıp, mısırda üretim düşecek mantığıyla ithalata çanak tutulmamalı" "Özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemeli"

02.09.2014 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır hasadı tamamlanıncaya kadar bu ürünün ithalatına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, mısır üretim miktarının, bu ürünün ithalatına çok fazla gerek duyulmadığını gösterdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e bu konuda rapor sunacaklarını bildiren Bayraktar, ithalatın, mısır üretimine büyük darbe vuracağını ve fiyatların düşmesine neden olacağını kaydetti.

Özellikle hasat döneminde ithalat yapılmasına karşı olduklarını ifade eden Bayraktar, mısır üretiminin artırılması gerektiğini, üreticiye imkan sağlandığında yeterli mısırın üretilebileceğini belirtti.

Bahar yağışları sayesinde mısır üretiminin, beklentileri aşabileceğini ifade eden Bayraktar, "Erken yapılan tahminlere aldanıp, mısırda üretim düşecek mantığıyla ithalata çanak tutulmamalıdır. Özellikle mısır hasadı tamamlanıncaya kadar iç piyasada fiyatları olumsuz etkileyecek ucuz fiyatlı ürün ithalatına izin verilmemelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin özellikle bu yıl güçlü bir şekilde alım yapmasını istiyoruz. Mısır üreticimizi tüccarın eline bırakmamak gerek" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin üretim payı yüzde 0,5"

Mısır üretiminde ABD, Çin, Brezilya, AB, Arjantin ve Ukrayna'nın önde geldiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"ABD 2012 yılında, dünya mısır üretiminden aldığı yüzde 36'lık payla ilk sırada yer almaktadır. ABD toplam mısır üretimi 352 milyon 60 bin tondur. Bu ülkeyi dünya üretiminden yüzde 23 pay alan Çin izlemektedir. Mısır üretimi Çin'de 222 milyon ton, Brezilya'da 74 milyon ton, AB'de 65 milyon 642 bin ton, Ukrayna'da 27 milyon ton, Arjantin'de 26 milyon ton civarındadır. Türkiye ise 2012 yılında 5 milyon 500 bin ton üretim ile dünya mısır üretiminden yüzde 0,5 pay almaktadır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement