Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"GAP’ta sulama yatırımları bir an önce bitirilmelidir.

10.12.2014 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) ekonomik ve teknik olarak sulanacak 1,8 milyon hektar tarım arazisinden 0,41 milyon hektarının sulanabildiğini, GAP'ta sulama yatırımlarının bir an öncee bitirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, halen ülke genelinde 2,6 milyon hektar olan sulamaya açılmayan tarım arazisinin 1,39 milyon hektarının GAP'ta bulunduğunu, bu arazilerden 411 bin 508 hektarının sulamaya açıldığını, 65 bin 379 hektarının halen sulama şebeke inşaatının devam ettiğini ifade etti

GAP'ta, sulu tarımda geliri artırmak ve bunun sürekliliğini sağlamanın ülke ekonomisinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Teknik ve ekonomik olarak sulamaya uygun tarım arazilerinin 69,4'u sulamaya açılmıştır. Bu alanların yüzde 6,9'u GAP'ta bulunuyor. GAP'taki sulanabilir alanlar, ülke sulanabilir alanlarının yüzde 21,2'sini oluşturuyor. Fakat, hala GAP'taki toplam sulanabilir alanların yüzde 73,5'i sulamaya açılamamıştır. GAP'ta tarıma elverişli birinci, ikinci ve üçüncü sınıf tarım arazisi miktarı 2 milyon 467,5 bin hektar. Yine GAP'ta 649,3 bin hektar dördüncü sınıf tarım arazi var. Proje kapsamında tarıma kazandırılabilir taşlı arazi miktarı 266 bin hektarı buluyor. Bu büyük bir zenginliktir. Ülkemizde tarımsal üretimde işletme büyüklüğü 59 dekar iken GAP'ta 104 dekarı bulması da büyük avantaj. 1,39 milyon hektar arazi, Hollanda'nın tarım arazilerinden büyük. Bu alanlar sulanabilse bölgede üretim patlaması olur. Yağlı tohumlardaki üretim açığımız da kapanır."

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsayan GAP'ın, söz konusu 9 ilin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek bu yörede yaşayan insanların gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişime katkıda bulunmayı amaçladığını vurgulayan Bayraktar, projenin sulama ayağının ihmal edilmemesi, yatırımların bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement