Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

“Türkiye tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmeli, üretim açığımız olan alanlarda yerli üretim artırılmalı, yerli malı kullanılmalı”

14.12.2014 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmesi, üretim açığı olan alanlarda yerli üretimin artırılması, yerli malı kullanılması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, çok çeşitli mikro klimaları barındırması nedeniyle Türkiye'nin hemen her ürünü üretebilen bir ülke olduğuna dikkati çekerek, buna rağmen, tarımın yapısal sorunlarının çözülememesi, teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 2,6 milyon hektar tarım alanının hala sulamaya açılmaması yüzünden başta yağlı tohumlar olmak üzere bazı ürünlerde üretim açığı verildiğini ifade etti.

Türkiye'nin, dünyada sebze, meyve başta olmak üzere çok sayıda tarım ürününde ilk sıralarda yer aldığını belirten Bayraktar, fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'nin, vişne, kestane, kavun, karpuz, hıyar üretiminde ikinci, nohut, Antep fıstığı, biber ve elma üretiminde üçüncü, ceviz, zeytin, domates, taze fasulye, ıspanak, mercimek, haşhaş tohumu üretiminde dördüncü, kuru çay, patlıcan üretiminde beşinci, arpa, şekerpancarı, kuru soğan, greyfurt, armut üretiminde altıncı, aspir, limon üretiminde yedinci, kütlü pamuk, çavdar, ayçiçeği üretiminde sekizinci, buğday üretiminde onuncu, patates üretiminde onüçüncü sırada bulunduğunu anlattı.

Bayraktar, Türkiye'nin, gıda ve tarımda net ihracatçı ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, 17 milyar dolara yakın gıda ve tarım ihracatı yapıldığını bildirdi.

Gıda ve tarımda 5,7 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Tarımsal anlamda bir cennet olan ülkemizin 11,2 milyar dolarlık gıda ve tarım ithalatı yapmaması gerekir. Bunun önemli bir bölümünü ayçiçeği, soya fasulye gibi yağlı tohumlar oluşturuyor. Pamuk ithalatımız da önemli boyutlarda. Türkiye tarımda her açıdan kendine yeter ülke haline gelmeli, üretim açığımız olan alanlarda yerli üretim artırılmalı, yerli malı kullanılmalıdır. Özellikle meyvelerde, bazı gıda sanayi ürünlerinde ithal ürünler de kullanıldığını görüyoruz. Vatandaşlarımız ithal ürün kullanmamaya özen göstermeli, çok çeşitli, lezzetli tarım ürünlerimizi tüketmelidir. Çiftçimiz, gecesini gündüzüne katarak her türlü ürünü yetiştirmektedir. Ebeveynler de çocuklara yerli malı kullanmayı teşvik etmelidir. Yabancı ürünleri tercih ettiğimizde kendi çiftçimiz yerine ithalat yaptığımız ülkenin çiftçisine kazandırıyoruz. Bu konuda toplumsal bilincimizi artırmamız gerekiyor."

Bayraktar, tarımda üretim açığı bulunan ürünlerde yeterliliğin sağlanması için desteklerin hayati önemde olduğunu bildirerek, desteklerin artarak sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

-"Aile işletmeleri desteklenmeli"

Yerli malı haftasında tarımsal üretimin önemini bir kez daha vurgulamanın şart olduğunu ifade eden Bayraktar, tarımın tüm ülkeler için tarihin her döneminde vazgeçilmez ve stratejik bir sektör olduğunu, gelecekte de bunun değişmeyeceğini bildirdi.

Bayraktar, tarıma yatırım yapan şirketlerin biraz işler ters gitse, sıkıntıya girse hemen sektörden çıktıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Uzun vadeli düşünmüyorlar. Tarıma yatırım kesinlikle uzun vadeli planlamalarla yapılmalı. Burada aile çiftçiliği önemli. Bu yıl Birleşmiş Milletler tarafından aile çiftçiliği yılı ilan edildi. Çünkü aile işletmeleri tarımın omurgası. 'Bu sene kazanamadım, seneye de kazanamam' diye hemen sektörden çıkmıyor. Sonuna kadar sektörde kalıyor. Çünkü başka mesleği yok. Aile işletmeleri desteklenmeli, geliştirilmeli ki tarımda üretim sürdürülebilir olsun."

Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar en az 2-2,5 milyar artarak 9,5 milyara ulaşacağının tahmin edildiğinin altını çizen Bayraktar,  2050 yılına kadar dünyada gıdaya talebin yüzde 60 artacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Buna karşın şu anda bile 805 milyon insan aç olduğuna dikkati çeken Bayraktar, 805 milyonun aç yaşadığı dünyamızda israfı azaltmak gerektiğini, kullanımda kayıpları en aza indirmek gerektiğini belirtti.

Sebze, meyvenin dörtte birinin çöpe gittiğinin altını çizen Bayraktar, "Ekmekte israfın boyutları ortadadır. Milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement