Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Doğal Afetler Fındığı Vurdu - Son Dakika
Güncel

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Doğal Afetler Fındığı Vurdu

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Doğal Afetler Fındığı Vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamının oldukça altında kaldığını belirtti.

12.07.2016 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamının oldukça altında kaldığını belirtti. Bayraktar, "Yaşanan don, aşırı yağış ve sıcaklar, fındığı vurdu. 2016 rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30'a yakın bir düşüş görülüyor" dedi.

Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, bu sezon fındık rekoltesinin sadece tek kaynaktan tespit edilmesi kararının alındığını ve 2016 rekoltesinin bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından duyurulduğunu hatırlattı. Bakanlığın oluşturduğu ve Ziraat Odalarının da bulunduğu komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve 468 bin tonluk rekolte tahmininde bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Rekoltedeki bu düşüşün en önemli nedeni doğal afetlerdir. Yaşanan don olayı, aşırı yağış ve sıcaklık fındığı etkilemiş, dökülmelere neden olmuştur. Sakarya, Düzce gibi batı illerinde çok az bir miktar artış görülse de afetin ağır yaşandığı Doğu Karadeniz'deki illerimizde yüzde 50'lere ulaşan büyük kayıplar oluştu. En büyük düşüş, en büyük fındık üretici ilimiz Ordu'da görülmektedir. Bu ilimizi Giresun izlemektedir. Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz. Yıllar üretim ortalaması olan 550 bin ton dikkate alındığında bu yıl açıklanan rekolte oldukça düşüktür. Bu yıl açıklanan tahmini rekolte ihracatımızı karşılayacak düzeyde bile değildir. Zira son 2011-2015 döneminde yıllık ortalama kabuklu fındık ihracatımız 515 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi tüketim de katıldığında bu rakam 600 bin tonun üzerine çıkmaktadır."

"FİYATLARIN YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ"

Sezon başında kilogramı 14-15 lira seviyelerinde olan fındık fiyatının sezonun son günleri yaklaşırken 8 lira gibi bir fiyatla dip noktaya vurduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu kadar düşen fındık fiyatları üreticilerimizi mağdur etmiştir. Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutamayız. Bu durumdan herkes zarar görür ve kaybeder. Karadeniz'de fındık olmazsa esnaf da tüccar da ihracatçı da olmaz. Ülkemiz çok önemli bir ihraç kaleminde yara alır. Bu rekolteye göre, dip yapan fındık fiyatlarının yeni sezonda yükselmesini bekliyoruz. Üreticimizin mağduriyetinin bir ölçüde de olsa bu sezon giderilmesini umut ediyoruz."

- Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Doğal Afetler Fındığı Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.


Advertisement