Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türk Tarımının Büyümesi İçin İhracatçıyı ve Sanayiciyi Yatırım... - Son Dakika
Güncel

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türk Tarımının Büyümesi İçin İhracatçıyı ve Sanayiciyi Yatırım...

Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Türk Tarımının Büyümesi İçin İhracatçıyı ve Sanayiciyi Yatırım...

Bir dizi ziyaret ve açılış için Aydın’a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarımının dünya ticaretinde hak ettiği yeri bulabilmesi için üretimin yanında markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

27.10.2014 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir dizi ziyaret ve açılış için Aydın'a gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk tarımının dünya ticaretinde hak ettiği yeri bulabilmesi için üretimin yanında markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü ve diğer ziraat odaları başkanları tarafından karşılanan Genel Başkan Şemsi Bayraktar, Nazilli'de düzenlediği basın açıklamasının ardından meclis toplantısına katıldı. İzgü'nün sunduğu sorunlar ve öneriler klasörünü teslim alan Bayraktar, daha sonra Kuyucak Ziraat Odası hizmet binasının açılışına geçti.

Türkiye'nin zeytin ve incirde olduğu gibi kestane üretiminde de iyi bir yerde olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ürünlerde markalaşmanın önemine dikkat çekti. Bayraktar, "Yağında olduğu gibi kestanede de kestanemize katma değer katan tesislerimizi burada kuramadık. Bir taraftan soğuk hava tesisi açılsın bunun dışında kestane soyma makinemiz yok. Çinli bir ihracatçı işlenmiş kestane bulamadığını söylüyor. Tesislerimiz yetersiz. Biz dünyanın en iyi en güzel kestanesini bu bölgede üretiyorsak marka olmak zorundayız. Kestanemizi bu bölgeden alıp işleyerek başka marka adı altında dünyaya satıyorlar. Artık kestanede marka olmamız lazım. Ürettiğimiz ürünlerde marka olmamız lazım. Marka olamadığımız takdirde artık dünyada tarım ürünlerinde dünya ticaretinde söz sahibi olma şansımızın olmadığını da bilmemiz lazım. Bizim çiftçimiz bu ülkede üretiyor. Zor koşullarda da olsa verimli üretim yapıyor. Her şeyi üretebiliyor. Biz görevimizi yapıyoruz. Biz Türkiye'de her alanda ülkenin gıda güvencesini sağlıyoruz. ve dış talebe uygun üretim yapıyoruz. Marka olma görevi, ürünlerde marka oluşturma görevi sanayicilere ve ihracatçılara ait. Sanayici ve ihracatçılarımızı Aydın'ın bereketli topraklarına yatırım yapmaya davet ediyorum. Katma değer ürünlerimize katma değer katmamız lazım. Ürün işleme tesisleri kurulması lazım. Sanayicimiz Aydın'da sanayicimizin geri kaldığını düşünüyorum. Bu verimli topraklarda agro sanayi mutlaka kurmamız lazım. Marka ve yatırım için bizi zorlamasınlar biz mecbur kalırsak bu yatırımları da yapmak zorunda kalırız" dedi.

'ZEYTİN YASASINDAN VAZGEÇİLMELİ'

Zeytinde Türkiye'nin dünyada söz sahibi olması için 25 dekar altı zeytinlik alanların imara açılmasından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Şemsi Bayraktar, "25 dekar alanların altındaki zeytinliklerin imara açılmasını kabul etmiyoruz. Biz, son yedi yılda zeytinde çok ciddi yatırım yaptık. 66 milyon civarında zeytin fidanı diktik. Madem bu zeytinleri sökeceğiz niye diktik. Bu kadar niye yatırım yapıldı. Niye destek verildi? Bir de Türkiye zeytinde hedef koydu. İspanya'dan sonra dünya ikincisi olacağız diye. Eğer trendi bu şekilde devam ettirirsek yakalarız. Ancak böyle bir hedef koymuşken bizim böyle bir yasayla zeytinleri söktürmemiz, zeytinlik alanları imara açtırmamız ve bulanlara yatırım yapmamız fevkalade abes. Benim anlamakta zorluk çektiğim olay bu. Zeytin tüketimi Türkiye'de 1 Kg'dan 2Kg'a yeni çıktı. Bunu bizim insan sağlığı açısından 5-6 Kg'a çıkarmamız lazım. Tüketim yükseldiğinde bu zeytini nereden bulacağız. Zeytin ve zeytinyağı ithalatı mı yapacağız? Zeytin kutsal bir ürün incir ile birlikte. Bu kadar önemli bir ürünü, tarım dışı sektörlerce de fevkalade önemli olan bir ürün. Bu yasa inşallah geri çekilir. Önemli olan marka olmaktır" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tzob Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 'Türk Tarımının Büyümesi İçin İhracatçıyı ve Sanayiciyi Yatırım... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement