Tzob'un 26. Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Tzob'un 26. Genel Kurulu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde enflasyonun müsebbibi tarımmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, "Tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun altında kalıyor.

09.05.2015 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde enflasyonun müsebbibi tarımmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, "Tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun altında kalıyor. Şimdi soruyorum, enflasyonun sorumlusu kim? Biz değiliz" dedi.

TZOB'un 26. Genel Kurulu'nun ikinci günü, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla başladı.

Açılışta konuşan Bayraktar, ülkede ekonomik örgütlenmenin yetersiz olduğunu ifade ederek, "Üretici birlikleri güçlü olursa aracılar ortadan kalkar, tarladan markete giden zincirde üreticimizin 1 liraya yetiştirdiği meyve sebzeyi tüketici 4-5 kat fazlaya satın almak zorunda kalmaz" diye konuştu.

Çiftçinin 2013-2014 sezonunda kuraklık ve don başta olmak üzere sel, aşırı yağış, dolu, fırtına, hortum gibi hemen tüm doğal afetlerle mücadele ettiğini anlatan Bayraktar, dolayısıyla geçen yıl çiftçilerin çok zor durumda kaldığını söyledi.

Tarım sigortaları sisteminin, sektörü afetler karşısında korumada büyük bir görev üstlense de bunun tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Bayraktar, tarla ürünlerinde don zararını, kuraklığı bağ yapraklarında dolu zararının sigorta kapsamına alınmasını istedi.

Geçen yıl bitkisel üretimi sıkıntıya sokan doğal afetlerden, hayvancılığın çok fazla etkilenmediğini dile getiren Bayraktar, kırmızı et üretiminin artmaya devam ettiğini bildirdi. Üreticinin maliyetlerinin düşürülmesiyle et fiyatlarının gerileyeceğini anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Benim çiftçimin, benim üreticimin en büyük korkusu ithalattır. Geçmişte ithalat, büyük zararlara neden oldu. İthal et lobileri, tatlı para kazanmak uğruna politika belirleyicileri zorlarlar. Onlar üreticinin sorunuyla ilgilenmezler. Üreticimizin maliyeti nedir diye düşünmezler. İthalat politikaları sonucunda ülkede maliyetler yükselecek, süt fiyatları düşecek, üretim batacak, tarımda dış ticaret dengeleri bozulacak umurlarında değildir. Tek amaçları para kazanmak. Para kazanmak uğruna başka ülkelerin çiftçilerini finansa ederler. Ancak kendi ülkelerini, kendi çiftçilerini düşünmezler. Üretimin bu ülke için önemini bilmezler. Çiftçimiz üzerinden sadece para kazanmak amacıyla oynanacak bu oyunları bozmak için bugüne kadar verdiğimiz mücadele, bundan sonra da devam edecek."

Son dönemde enflasyonun müsebbibi tarımmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını bildiren Bayraktar, "Tarımda üretici fiyatları, 2014 yılında yüzde 6,7 arttı.  Buna karşın gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışı yüzde 12,7'yi buldu. Tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun altında kalıyor. Şimdi soruyorum, enflasyonun sorumlusu kim? Biz değiliz" dedi.

Patates fiyatları

Son günlerde gündemi en fazla meşgul eden ürünlerin başında patatesin geldiğine işaret eden Bayraktar, üreticiden 1 liraya çıkan patatesin, markette Ankara'da 2, İstanbul'da 3 lira 50 kuruştan satışa sunulduğunu kaydetti. Üreticinin değil, aracıların kazandığını dile getiren Bayraktar, "Bizim buna odaklanmamız lazım, ithalata değil. İthalat, üreticiye zarar verir. Önümüzdeki yılın üretimini de olumsuz etkiler. Zaten Adana Yumurtalık, Hatay Reyhanlı, İzmir Ödemiş'te yeni ürün patates hasadı başladı. Fiyatlar düşmeye başladı" değerlendirmesinde bulundu.

TZOB Genel Kurulunda yarın yönetim kurulu üyeleri seçilecek.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement