UAEA Yönetim Kurulu toplantısı - - Son Dakika
Güncel

UAEA Yönetim Kurulu toplantısı -

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Yukiya Amano, İran'ın açıkladığı nükleer faaliyetlerinin denetlenmeye devam edildiğini belirterek, "Ajans, İran tarafından açıklanmamış nükleer materyallerin ve faaliyetlerin yokluğu hakkında güvence veremez" dedi.

15.09.2014 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Direktörü Yukiya Amano, İran'ın açıkladığı nükleer faaliyetlerinin denetlenmeye devam edildiğini belirterek, "Ajans, İran tarafından açıklanmamış nükleer materyallerin ve faaliyetlerin yokluğu hakkında güvence veremez" dedi.

UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı, 35 üye ülke ile diğer gözlemci ülkelerin katılımıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) Viyana Ofisi'nde başladı.

Nükleer Güvenlik 2014 raporu, nükleer alanında uluslararası işbirliğinin genişletilmesi, radyasyon, nakliye ve nükleer atık ile İran, Suriye ve Kore'de nükleer denetimler konularının ele alındığı toplantının, 18 Eylül'e kadar devam etmesi öngörülüyor.

Toplantının açılışında konuşan UAEA Başkanı Yukiya Amano, küresel nükleer güvenliğin sağlanması için koordine bir uluslararası tutum alınması gerektiğini belirterek, UAEA'nın küresel nükleer güvenliğin yaygınlaştırılmasında merkezi bir rol oynadığını vurguladı.

Nükleer enerji santralleri kosusunda bilgi veren Amano, 30 ülkede 437 nükleer güç reaktörü çalışır durumda, 70 nükleer reaktörün inşa halinde, 33 ülkenin ise nükleer güç programına başlamayı planladığını söyledi.

Amano, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) kapsamında Güvence Denetimleri Anlaşması ve Ek Protokol'ün yürürlüğe koyan 124 ülke bulunduğunu ve anlaşmaların yürürlükte olmadığı 12 ülkeye de en kısa sürede ertelemeden yürürlüğe koymasını çağrısında bulundu.

- "Kore, ajans ile işbirliği yapmalı"

Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin denetlenemediğini ve bu yüzden ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini vurgulayan Amano, Kore'nin daha fazla nükleer test yapma hakkı bulunduğunu yinelemesi, Yongbyon'daki nükleer tesisleri yeniden açmak istediğini açıklaması, uranyum zenginleştirme faaliyetleri ve hafif su kullanımlı nükleer reaktör inşaa etme niyetini açıklamasının üzücü olduğunu bildirdi.

Amano, "Ben Kuzey Kore'yi yükümlüleklerine tamamen uymaya, Ajans ile işbirliği yapmaya ve ülkedeki ajans denetmenlerinin yokluğunda ortaya çıkan sorunları içeren bütün problemleri çözmeye davet ediyorum. Ajans Kore'nun nükleer programını denetlenmesinde etkin rol oynamaya hazırdır" dedi.

- İran'ın nükleer faliyetleri

İran'daki denetimlerlerle ilgili de bilgi veren Amano, İran'ın Güvence Denetimleri Anlaşması kapsamında açıkladığı nükleer materyallerin denetlemeye devam ettiğini vurgulayarak, "Bununla birlikte Ajans, İran tarafından açıklanmamış nükleer materyallerin ve faaliyetlerin yokluğu hakkında güvence veremez" diye konuştu.

İşbirliği çerçeve anlaşmasının zamanında tamamlanmasının önemine dikkat çeken Amano, İran'ın, Ajans ile yapılan anlaşmaya göre beş pratik önlemden üçünü tamamladığını, bunların iki tanesinin son tarih olarak belirlenen 25 Ağustos sonrasında tamamlandığını ve geriye kalan iki önlem için ise görüşmelere daha yeni başladığını kaydetti.

İran'ın 2 Eyül'e kadar sunması gereken yeni pratik önlemlerle ilgili öneresini de sunmadığını belirten Amano, "Bütün sorunları çözmek için bütün pratik önlemlerin zamanında yapılması önlemlidir" dedi.

- "1 milyon avroya ihtiyacımız var"

Ajansın, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan Ortak Eylem Planı çerçevesinde öngörülen önlemlerle ilgili gözetleme ve tetkik görevine devam edeceğini söyleyen Amano, "Faaliyetlerimizin devam etmesi için ek 1 milyon avroya ihtiyacımız var. Bunun 300 bin avrosu şimdiye kadar söz verildi. Ben bütün üye ülkeleri katkı yapmaya çağırıyorum" dedi.

- Suriye

Amano, Suriye'nin Deyr ez-Zor bölgesinde tahrip edilen tesislerin nükleer reaktör olup olmadığının Ajans'a bildirmediğini söyledi.

Suriye yönetiminin uyarılara rağmen hiçbir bilgi vermediğini kaydeden Amano, "Suriye'yi, bütün çözülmemiş sorunlarıyla ilgili Ajans ile işbirliği yapmaya çağırıyorum" dedi.

UAEA Yönetim Kurulu toplantısı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel UAEA Yönetim Kurulu toplantısı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı
    12:43 Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İncilipınar Parkı çevresinde kimlik kontrolü yapmak isteyen polisler tarafından yakalandı. Şahsın 17 farklı suçtan arandığı belirlendi ve emniyet işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu
    12:43 Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu

    Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Çepni Mahallesi tarafından düzenlenen iftarda bir araya geldi. İftar yemeğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

  • Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
    12:41 Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

    Denizli'de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, bir şüpheli tutuklandı. Ekipler, yabancı uyruklu A.D'nin üzerinde yaptıkları aramada 836 gram reçine esrar ele geçirdi. Zanlı, adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

  • Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem
    12:40 Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem

    Samsun'da bir kafede para karşılığı barbut (kumar) oynandığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 7 kişi suçüstü yakalandı. Olayda kullanılan para ve kumar malzemelerine el konulurken, her bir kişiye 6 bin 425 TL para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

  • İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor
    12:39 İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor

    İstanbul'da uzun yıllar kuaförlük yapan Nuray Onsekiz, stresli şehir hayatından kurtulmak için Düzce'deki köyüne yerleşti. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve seracılıkla uğraşan Onsekiz, aradığı huzuru doğada bulduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı desteklerle işini sürdüren Onsekiz, çiftçilik yapmanın gerekliliğine dikkat çekerek, köylerdeki çiftçilere üretmeyi bırakmamaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi
    12:37 Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir kafede çıkan silahlı çatışmada 19 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 25 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı
    12:37 Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı

    Seferihisar Belediyesi, Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını hizmete açarak çocukların eğitim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.


Advertisement