Uçak Bakım Parçalarını Yüzde 75 Daha Ucuza Üretti - Son Dakika
Ekonomi

Uçak Bakım Parçalarını Yüzde 75 Daha Ucuza Üretti

Genç girişimci tarafından kurulan firma, Boeing ve Airbus uçaklarının bakımında kullanılan parçaları, ithal benzerlerinden yüzde 60 ila 75 daha ucuza, yerli imal etti.

23.01.2017 11:03  Güncelleme: 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki Yazılımkule'de genç girişimci tarafından kurulan bir firma, Boeing ve Airbus uçaklarının bakımında kullanılan parçaları, ithal benzerlerinden yüzde 60 ila 75 daha ucuza, yerli üretti.

Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bölümü'nden 2010 yılında mezun olan Fatih Tunca (30), çeşitli havacılık şirketlerinde çalıştıktan sonra "Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Tekno Girişim Sermayesi Desteği" kapsamında kabul edilen "Havacılık Bakım Sektörü için Yedek Parça Geliştirilmesi" iş fikriyle 2015 yılında "BDH Bilim Deney Havacılık" isimli şirket kurdu.

YÜZDE YÜZ YERLİ OLANAKLARLA ÜRETTİ

Eskişehir'in havacılık sektörü açısından önemli sanayi ve eğitim yapısından yararlanan Tunca, iki yıllık çalışması sonunda Boeing ve Airbus uçaklarının olmazsa olmaz malzemeleri olan "devre anahtarı koruyucu kapakları", "pitot-tube koruyucu kapakları", "static port koruyucu kapakları", "kabin içi ve dışı levhalar"ı benzerlerinden yüzde 60 ila 75 arasında daha ucuza, tamamen yerli olanaklarla üretti.

"YÜZDE 75 DAHA UCUZ"

Tunca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrenim gördüğü sırada staj döneminde çeşitli havacılık firmalarının bünyesinde bakım için kullanılması zorunlu olan malzemelerin yurt dışından ithal edildiğini gördüğünü söyledi.

Bunun üzerine mezun olduktan sonra ithal edilen ürünlerin yerlisini üretmek için 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle firma kurduğunu anlatan Tunca, "Kabin içinde uçakta yolcuları yönlendiren plakartları, uçağın uçuş hızının hesaplanmasından kullanılan pitot-tüpünün korunması için kaplamaları, devre anahtarı koruyucularını tamamen yerli olarak ürettik. Söz konusu malzemelerin sağlanması için ithal edilmesi gerekiyordu. Bundan sonra bu talepler yerli olarak sağlanacak. Boeing 737-800 ve Airbus A320 uçaklarına yönelik tasarımlar yaptık. Ürünlerimizin boyutlarını istenilen uçağa göre adapte edebilecek şekilde üretim yapabiliriz. Pitot-tüpünün korunmasında kullanılan kaplamaları sadece ABD ve Kanada üretiyordu. Bunları ilk kez tamamen yerli olarak yaptık. Uluslararası havacılık standardını belirleyen kuruluşların onayıyla ortaya çıkarttığımız ürünlerimizi yurt dışındaki maliyetlerin yüzde 60 ila 75 arasında değişen ucuzlukta yaptık. THY, SunExpress, Corendon Airlines ve Onur Air'e parça üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

THY İÇİN ÖZEL ÜRETİM

Tunca, 2016 yılının ekim ayında Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen "Uluslararası Havacılık Bakım Fuarı"na katıldıklarını ve çeşitli ülkelerdeki havacılık şirketleriyle de bağlantılar kurduklarını bildirdi.

THY Teknik'in, kendilerinden uçaklarda kullanılması zorunlu olan acil durum sistemindeki bazı ekipmanları geliştirmelerini istediğini aktaran Tunca, "Bu amaçla TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler, Yeni Ürünler Programı'na başvuru yaptık. Bu başvuru kabul edildiği takdirde ülkemizde üretilemeyen ve uçaklarda kullanılması zorunlu olan ve enerjinin kesildiğinde çıkışları gösteren fotolüminesan plakartları üreteceğiz." diye konuştu.

Uçak Bakım Parçalarını Yüzde 75 Daha Ucuza Üretti
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uçak Bakım Parçalarını Yüzde 75 Daha Ucuza Üretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement