Uçak Kazası Davasında 7 Sanık Hakkında Hapis Cezası İstendi - Son Dakika
Güncel

Uçak Kazası Davasında 7 Sanık Hakkında Hapis Cezası İstendi

Uçak Kazası Davasında 7 Sanık Hakkında Hapis Cezası İstendi

Isparta'da, 2007'de meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili 7 sanık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

21.01.2014 14:51  Güncelleme: 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da, 30 Kasım 2007 günü meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili davanın bugün görülen 23'üncü duruşmasında ilk kez mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 7 sanık hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Kılıç, diğer 11 sanığın da beraatına karar verilmesini talep etti.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in, World Focus'tan kiraladığı İstanbul- Isparta seferini yapan yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi.

AVUKATLAR "DAVA ARTIK BİTSİN" DEDİLER

Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesinin ardından 23'üncü duruşma, bugün Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2- 15 yıl arası hapis cezası istemiyle 18 sanığın yargılandığı davanın duruşması, talimatla ifade veren tanıkların beyanlarının okunmasıyla başladı.

Duruşmada, müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, düşen uçakla ilgili somut verilerin bizzat kaza kırım raporunda beyan edildiğini belirterek, "Tüm bu bilgiler ve bulgular kazayı aydınlatacak düzeydedir. Mahkemenin bir an önce karar vermesini talep ediyoruz" dedi. Diğer müşteki avukatları da aynı ifadelere katıldıklarını beyan etti.

Sanık avukatlarından Namık Sofuoğlu ise davanın çok uzadığını düşündüklerini vurgulayarak, dosyanın sonlandırılmasını talep etti. Sanık avukatlarından Gözde Meral mütalaa aşamasına geçilmesini isterken, Selçuk Aşçı da kaza kırım raporu doğrultusunda hüküm kurulması talebinde bulundu.

SAVCI İLK KEZ MÜTAALA VERDİ

Kazadan 2 yıl sonra açılan davada Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç söz alarak, "Bizce dosya tekamül etmiştir. Aydınlatılacak başka husus kalmamıştır. Kovuşturmayı genişletme talebimiz yoktur" diyerek ilk kez mütalaasını verdi.

Kazanın oluşumunda uçağın uçuş öncesi tespit edilen teknik eksiklikler ve arızaları giderilmeden uçmasına müsaade edildiği, uçakta kokpit ses kayıt cihazı, uçuş verileri kayıt cihazı, geliştirilmiş yere yakınlık uyarı cihazı ve flapların arızalı olduğu, FMS seyrüsefer cihazının da uçuş öncesi güncellenmediğine işaret eden Savcı Kılıç, şunları kaydetti: "Sanıklardan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Teknik Müdürü İsmail Taşdelen, olay tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Müdürü Ali Arıduru ve SHGM Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, SHGM tarafından tespit edilen tüm arıza ve eksiklikleri bilmesine rağmen gerekli önlemleri almadığından, sanık Fikri Zafer Dinçer sorumlu uçak mühendisi olarak uçağın bakım faaliyetleri ile ilgili görevinin gereğini yerine getirmediğinden, sanık Faruk Çağımnı eğitim müdürü olarak pilotların eğitimlerinin verilmesinin sağlanması ve bu eğitimlerin gereği gibi yapılıp yapılmadığı denetleme görevini yerine getirmediğinden, sanık Yavuz Çizmeci'nin Dünyaya Bakış Hava Taşıma A.Ş ortağı olduğu, şirketteki konumu, etkisi ve fiili durumu gereği uçağın her türlü teknik kusurlarını ve SHGM denetçileri tarafından tespit edilen tüm arıza ve bakım eksikliklerini bilmesine rağmen ve uçağın kiraya verilmesinde belirleyici rolü olmasından dolayı kusurlu oldukları yapılan yargılama sonunda sabit olduğu anlaşıldı."

7 KİŞİ HAKKINDA CEZA İSTEDİ

Savcı Kılıç mütalaasında sanıklar Aydın Kızıltan, Faruk Çağımnı, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Oktay Erdağı, Ali Arıduru ve Yavuz Çizmeci hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı Kılıç ayrıca sanıkların ceza alması halinde 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere, meslekten men cezası verilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç, davanın diğer sanıkları Hilmi Tülemen, Şahin Tufan, Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Necati Küçük, Zeynel Gündoğ, Ali Murat Ersoy, Tuncay Mutafa Doğaner, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Mehmet Şerif Erbilgin'in ise beraatına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti talimatla alınan ifade eksikliklerinin giderilmesi, karşılıklı mantık kurma açısından 1'inci raporda değerlendirilmeyen Yavuz Çizmeci'yle ilgili ilk heyetten ek rapor talep edilmesine, başka rapor alınması yönündeki taleplerin dosyaya yenilik katmayacağından reddine, mütalaaya karşı süre tanınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

AVUKAT MÜTAALAYI DEĞERLENDİRDİ

Duruşma sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Avukat Şehnaz Doğan Yüzer, bu duruşmada iddia makamının mütalaasını beklemediklerini, kendilerine de sürpriz olduğunu açıkladı. Kazada 57 kişinin can verdiğini hatırlatan Yüzer, şöyle dedi: "Mahkemenin mütalaaya uyup uymayacağı kesin değil. Gerek kaza kırım raporunda gerek devlet denetleme kurumunun raporunda Atlasjet Havayolları'nın kayrıldığı, denetlemelerin yeterli yapılmadığı görülmektedir. Hatta eğer anımsarsanız uçak düştükten sonra ilk saatlerde Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri Atlasjet'in uçağıyla kaza yeri üzerinde dolaştı ve 'bu bir pilotaj hatasıdır' diye açıklama yaptı. Yani bu akıl almaz bir kaza. Bir sürü ihmal ve sorumsuz davranışlar sonucu meydana geldi. Sanıklar 'Havacılık tarihi kanla yazılmıştır' diyor. Havacılık tarihinde bir uçakta bir tane vidanın sıkılmayışının dahi ne kadar önemli olduğunu bilecek düzeyde yetenekli ve eğitimli kişiler oysa bunlar. Ama ihmalleri var. veya maddi çıkar uğruna bu uçağın bakımını yaptırmadılar."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uçak Kazası Davasında 7 Sanık Hakkında Hapis Cezası İstendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • kaptan24: O sadece basit bir uçak kazası değildi bir ülkenin geleceğide o uçakla birlikte çakıldı toryum madeni ve bilim adamları o uçaktaydılar malesef aselsan mühendiler gibi onlarıda koruyamadık 0 0 Yanıtla
  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement