Uçak Kazası Davasında 8 Sanığa Hapis Cezası - Son Dakika
Güncel

Uçak Kazası Davasında 8 Sanığa Hapis Cezası

Uçak Kazası Davasında 8 Sanığa Hapis Cezası

Isparta'da, 8 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 29'uncu duruşmada 8 sanığa hapis cezası çıktı.

06.01.2015 20:07  Güncelleme: 21:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da, 8 yıl önce 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili bugün yapılan 29'uncu duruşmada karar çıktı. Tutuksuz 20 sanıktan 12'si beraat ederken, 8 sanığa ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verildi.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada, Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti. Kazayla ilgili şirkete karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesiyle birlikte bugün 29'uncu duruşma, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 20 sanığın yargılandığı duruşmaya dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ve World Focus Havayolları Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer'in de aralarında bulunduğu 13 sanık ile 6 müşteki avukatı katıldı.

SON SÖZLERİNİ SÖYLEDİLER

Saat 13.00'te başlayan duruşmada Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, savunma vermeyen sanık vekillerine son kez söz verdi. İlk olarak World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Atlasjet çalışanı Zeynel Gündoğ vekili İrfan Ataş savunma yaptı. Uçağın pilotaj hatasından düştüğünü söyleyen Avukat Ataş'a salonda bulunan kazazede yakınları tepki gösterdi. Salonda bulunan bir kazazede yakını, Mahkeme Başkanı Yürekli'ye, "7 yıldır bunları dinliyoruz sayın başkanım, artık sabrımız kalmadı" diye seslendi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, "Dinlemek zorunda değilsiniz dışarıda bekleyebilirsiniz. Ayrıca siz değil mahkeme dinliyor" diye karşılık verdi.

İNTİHAR İÇİN BU UÇAĞI SEÇMİŞLER

Ardından dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru vekili Avukat Selçuk Aşçı savunma yaptı. Uçağın düşüşüyle ilgili tek nedenin pilot hatası olduğuna vurgu yapan Aşçı, "Uçak yanlış rota ile dağa çarpmıştır" dedi.

Meslektaşının bu ifadesine tepki gösteren müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, "Bu savunmalara baktığınızda şunu çıkarabilirsiniz ki, bu pilotlar intihar için bu uçağı seçmişler" diye konuştu.

Bir başka müşteki avukatı Yaşar Öztürk ise pilotların günah keçisi ilan edildiğini kaydederek, "Nasıl olsa öldüler kendilerini savunma şansı yok diye günah keçisi ilan ediliyorlar" açıklamasında bulundu.

''BU KAZA DEĞİL KIRIMDIR''

Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, bu kazanın açıkça pilotaj hatasından kaynaklandığını ifade ederken Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ise şunları söyledi: "Bu kaza bile değil kırımdır. İnsani bir hata ile uçak gidip dağa vurmuştur. Dosyaları incelediğinizde uçakla ilgili uçuşa engel bir tek bulgu yoktur. Bizim denetimlerimizdeki bulgular uçağa değil işletmeye yöneliktir."

Daha sonra Mahkeme Başkanı Yürekli, Cumhuriyet Savcısı Murat Kılıç'tan mütalaasını istedi. Savcı Kılıç, önceki mütalaasını tekrar ettiğini söyledikten sonra karar için duruşmaya 2 saate yakın ara verildi.

20 SANIKTAN 8'İNE CEZA

Tekrar toplanan mahkeme heyeti, kararı açıkladı. Tutuksuz 20 sanıktan 12'si beraat ederken, 8 sanığa ise 1 yıl 8 ay ile 11 yıl 8 ay arasında hapis cezaları verildi.

'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan yargılanan World Focus Havayolları ortağı Yavuz Çizmeci ve Genel Müdürü Aydın Kızıltan ile Teknik Müdürü İsmail Taşdelen'in 14'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, sanıkların geçmişi, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak cezalarını 11'er yıl 8'er aya indirdi. Sanıkların ayrıca 3 yıl mesleklerinden yasaklanmasına karar verildi.

World Focus Havayolları Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer, aynı suçtan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dinçer'in cezası 5 yıl 10 aya düşürüldü. Sanığın 3 yıl mesleğinden yasaklanmasına karar verildi.



Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan beraat ederken, 'görevi kötüye kullanma' suçundan 2'şer yıl hapis cezası aldı. İki sanığın cezası sanıkların geçmişi, cezanın sanıkların geleceği üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak 1'er yıl 8'er aya indirildi. Sanıkların suçu işledikten sonra yargılama sürecinde pişman olduklarına dair halleri bulunmadığından tekrar suç işlemeyecekleri yönünde olumlu kanaat oluşmaması sebebiyle verilen cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verildi.

Davaya sonradan eklenen 2 pilot sanık Recep Değirmencioğlu ve Vedat Örs 'yalancı tanıklık' suçundan 3'er yıl hapis cezasına çarpıtırıldı. İki sanığın cezası 2'şer yıl 6'şar aya düşürüldü.

12 SANIK BERAAT ETTİ

'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan yargılanan diğer sanıkların beraatine karar verildi. Mahkeme ayrıca, karar kesinleştiğinde uçağın enkazının, mülkiyet hakkı sahibi şirkete teslim edilmesine karar verdi. - Isparta


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uçak Kazası Davasında 8 Sanığa Hapis Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı
    17:43 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpışması: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, otomobil sürücüsü ve kaldırımda yürüyen anne ile çocuğu yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz
    17:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinin imarı yanında riskli yerleşim yerlerini de depreme hazırlıklı hale getireceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinin imarı yanında Marmara'dan başlayarak, riskli yerleşim yerlerimizi de depreme hazırlıklı hale getireceklerini söyledi. Erdoğan, partisinin Kocaeli Kongre Merkezi Miting Alanı'nda düzenlediği mitingde, depremin üzerinden henüz 1 sene geçmeden şehirleri ayağa kaldıracak çalışmaları tamamlamaya başladıklarını vurguladı.

  • Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor
    17:41 Hakkari Şemdinli'de Karla Mücadele Çalışmaları Devam Ediyor

    Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu üs bölgesinin yolunu ulaşıma açmak için ekipler çalışma yürütüyor. İlçe Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri, Kayalar Üs Bölgesine ulaşımı sağlamak için kar küreme ve yol açma çalışmalarına devam ediyor. Kaymakam Ali Ekber Ateş, çalışmaların devam edeceğini belirtti.

  • Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti
    17:40 Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal hayatını kaybetti

    20. Dönem DYP Milletvekili Osman Çilsal'ın annesi Rakiye Çilsal, 90 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze namazı Hulusi Akar Cami'nde kılındı ve birçok siyasi isim katıldı. Çilsal'ın cenazesi eski mezarlığa defnedildi.

  • Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı
    17:35 Trabzon'da Belediye Otobüsüne Kamyonet Çarptı: 1 Yaralı

    Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, belediye otobüsüne arkadan çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Sıkışan sürücü, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.

  • Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık
    17:32 Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat: AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarımızı geri çekme kararı aldık

    Osmanlı Ocakları Genel Başkanı Kadir Canpolat, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin açıklama yaparak, AK Parti'nin zorlandığı yerlerde adaylarını geri çekme kararı aldıklarını belirtti.

  • Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi
    17:32 Çorum Belediye Başkanı Gazze'ye Destek Verdi

    Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, mahya ile Gazze'deki direnişe destek verdiğini açıkladı. Çorum, Türkiye'de ilk kez mahya ile Gazze'ye destek veren bir il oldu.

  • BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'
    17:31 BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: 'Emeklinin parasını devlet vermez, vatandaş verir'

    Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş, Trabzon Beşikdüzü mitinginde yaptığı konuşmada, emeklilere para verilemediği söylemlerine karşılık olarak, emeklinin parasını devletin değil, vatandaşların verdiğini belirtti. Baş, toplumun zenginleşmesini ve refah içinde yaşamasını istediklerini vurguladı.

  • Bakırköy'de Futbol Sahasına Yapılan Tesis Tartışmalara Yol Açtı
    17:28 Bakırköy'de Futbol Sahasına Yapılan Tesis Tartışmalara Yol Açtı

    Bakırköy Zuhuratbaba'da bulunan Yücespor futbol sahasına yapılmak istenen tesis, Bakırköy Belediyesi ile mahalle sakinlerini karşı karşıya getirdi. İnşaat çalışmasını engellemek için iş makinesinin önüne yatan mahalle sakinleri gözaltına alındı.


Advertisement