Uçak Kazası Davasında Sona Gelindi - Son Dakika
Güncel

Uçak Kazası Davasında Sona Gelindi

Uçak Kazası Davasında Sona Gelindi

Isparta’da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 287inci duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

18.12.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 287inci duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet tarafından kiralanan World Focus Havayolları Şirketine ait uçakla ilgili davanın en son yapılan duruşmasına sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Yardımcısı Oktay Erdağı ile birlikte Şerif Erbilgin ve Zafer Dinçer katıldı.

ATLASJET'İN MÜDAHİL TALEBİNE RET

Mahkeme, bir önceki duruşmada Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy'un güven ve itibar kaybına uğradığı gerekçesiyle davaya müdahil olma talebini değerlendirdi. Mahkeme heyeti, bu talebi reddetti.

İKİ PİLOT İÇİN CEZALANDIRMA İSTEDİ

Duruşmaya iki pilot hakkında yalancı tanıklık yapmak suçlamasıyla iddia makamı tarafından verilen mütalaa damgasını vurdu. Müşteki avukatı Şehnaz Yüzer, kaza kırım ve bilirkişi raporlarında uçaktaki elektronik cihazlarla ilgili eksikliklerin tespitine yer verildiği halde, kazanın olduğu tarihten bir gün önce düşen uçakla farklı noktalara sefer düzenleyen pilotlar Vedat Örs ve Recep Değirmencioğlu'nun 2010 yılında Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinde tanık olarak verdikleri uçakta hiçbir arıza tespit etmediklerine ilişkin beyanlarıyla yalancı tanıklık yaptıklarına ilişkin suç duyurusunda bulunmuş ve dava açılmıştı. O dava dosyası mevcut dosya ile birleştirilirken, iddia makamı tanık olarak dinlenen pilotların mahkeme huzurunda ve tanık dinlemeye yetkili kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunmak suçlamasıyla cezalandırılmalarını talep etti. Bunun üzerine sanık pilotların avukatı Halil Evliya, mütalaaya yönelik savunmaların verilmesi için ek süre talep ederken, müşteki avukatı Şehnaz Yüzer, iddia makamının talebine katıldıklarını söyledi.

Sanık avukatları ise, beraat taleplerini yenilerken, sanık avukatlarından Mehmet Toker, yalancı tanıklık suçlamasına ilişkin mütalaaya katılmadıklarını, uçaktaki arızalı cihazların kaza kırım raporlarıyla ortaya çıktığını, pilotların ifadelerinin kendilerinin de savunmalarında belirttiği gibi 'zaten arıza tespit edilseydi uçak uçurulmazdı' şeklindeki ifadelerini teyit ettiğini söyledi. Bu suçlamanın kendi savunmalarını etkileyeceği için esas hakkında savunma yönünde ek süre talebinde bulundu.

"BİR AMPUL ARIZASI BİLE YOKTU"

Sanıklardan dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, hakkındaki görevi kötüye kullanma, menfaat temini gibi iddiaları kabul etmediğini söyledi. Arıduru, uçaktaki arızaların tamamının kazadan sonra ortaya çıktığına dikkat çekerken, o eksikliklerin önceden biliniyormuş gibi ortaya konulmasının iyi niyetten uzak olduğunu öne sürdü. Arıduru, uçağın uçurulmasından kaptan pilotun mesul olduğunu belirterek, teknik açıdan uçağın uçmasına engel varsa buna karar verecek olanın kaptan pilot olduğunu kaydetti.

Sanık Oktay Erdağı da pilotun uçağı havalimanı yerine dağa indirdiğini belirterek, "Biz buna kaza değil kırım deriz. Pilot yanlış derecele uçmuşsa ben görevimi nerede ihmal ettim. Teknik cihazların arızalı olduğunu biz de kaza kırım raporlarından öğrendik" dedi.

Sanıklardan Zafer Dinçer de kazadan bir gün önce sefere çıkan pilot Vedat Örs'e kazayı sorduğunda kendisine, "Bir ampul arızası bile yoktu" şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

KARAR ÇIKMASI BEKLENİYOR

Mahkeme heyeti, yalancı tanıklık yapmakla suçlanan pilotlar Vedat Örs ve Recep Değirmencioğlu'yla ilgili savunmaların verilmesi için ek süre verilmesine, diğer ek avunmaların gelecek duruşmada yapılmasına karar vererek bir sonraki duruşmanın 6 Ocak 2015 tarihinde görülmesini kararlaştırdı. Duruşmadan sonra gazetecilere açıklamada bulunan müşteki Avukatı Şehnaz Yüzer, uzun süreden beri devam eden bu davayla ilgili aslında bugün bir karar çıkmasını beklediğini ancak gelecek duruşmada kararın çıkacağına inandığını söyledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul'dan Isparta'ya gelen yolcuları taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.

Kazadan sonra 2009 yılında açılan ve Isparta Ağır Ceza Mahkemesin'de süren davada sanıklar bilinçli taksir ve olası kast suçundan yargılanıyor. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uçak Kazası Davasında Sona Gelindi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.


Advertisement