Uçak Kazası Sanıkları Yargılanacak - Son Dakika
Güncel

Uçak Kazası Sanıkları Yargılanacak

Uçak Kazası Sanıkları Yargılanacak

Isparta'da, 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın mahkeme heyeti, sanıkların, yargılanmasına karar verdi.

27.05.2014 18:44  Güncelleme: 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da, 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın mahkeme heyeti, sanıkların, haklarında istenen cezayı ağırlaştıran 'bilinçli taksir' ve 'olası kast'tan da yargılanmasına karar verdi.

Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan, World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, 30 Kasım 2007 günü Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe mevkisinde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Atlasjet'e karşı açılan davayla kamu davasının birleştirildiği davanın 25'nci duruşması, bugün Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

BİLİNÇLİ TAKSİR VE OLASI KASTIN EKLENMESİ TALEBİ


Müşteki avukatı Şehnaz Doğan Yüzer, uçak kazasıyla ilgili taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçundan yargılanan sanıklar için, 'bilinçli taksir' ve 'olası kast' halinin de uygulanması talebinde bulundu. TCK 85'in genellikle trafik kazalarında uygulanan bir madde olduğunu belirten Yüzer, "Riskli şirketlerde yöneticiler böyle bir olayın olabileceğini öngörebilecek yeteneğe sahip kişilerdir. Dolayısıyla savunmalarında hepsi 'Havacılık tarihi kanla yazılmıştır' diyor. Burada şirket dökülüyor. Şirketin 3 uçağı var, üçünün de bakım ve tamiri yapılmıyor. Bu kişilerin hepsi, bu kuralların birine dahi uyulmaması halinde ne kadar büyük risk olduğunu bilebilecek yetenekte insanlar. Bu nedenle bilinçli taksir ve olası kast hali uygulanmalı" talebinde bulundu. Diğer müşteki avukatları da bu isteme katıldı.

MAHKEME HEYETİ TALEBİ KABUL ETTİ

Mahkeme heyeti, TCK'nın 85-2 maddesi gereği taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçundan yargılanan sanıklar için, 'bilinçli taksir ve olası kast' halinin de göz önünde bulundurulmasına karar verip, ek savunma istedi. Duruşmaya katılan sanık avukatlarından biri hariç tamamı ek savunma için süre talebinde bulundu. Süre talebinde bulunmayan avukat Murat Bilgin, duruşmada hazır bulunan müvekkili Faruk Çağımnı'nın, bilinçli taksir ve olası kast değil, taksirle dahi bu suçu işlemediğini belirterek beraatını talep etti. KORSAN TAKSİ GİBİ ÇALIŞMIŞ

World Focus'un eğitim başkanı olarak kayıtlarda adı geçen sanık Faruk Çağımnı da şirketin, bazı birim müdürlerini 'form 4' belgesi olmadan çalıştırdığı için şirketin Sivil Havacılık Yönetmeliği'nin 6-A maddesine göre ruhsatlı sayılamayacağını açıklayarak, "Bu şu anlama geliyor. World Focus ruhsatsız şekilde yolcu taşımış" dedi.

Bu şirketin eğitim başkanı olmadığını iddia eden Çağımnı, "Ben bu niteliklere sahip değilim. Bunun için form 4 belgem olması gerekiyor. Form 4'ü olmayan, Sivil Havacılık Yönetmeliği'ne göre hukuki yönden sorumlu değildir. World Focus beni eğitim müdürü gösteriyor. Haberim olmadan, ben İran'dayken adıma form 4 talebinde bulunmuşlar. 8 ay boyunca da böyle bir belge gelmemiş. İşletme müdürü, eğitim müdürü ve kaza önleme müdürlerinin yine bu şirkette form 4 belgesi yoktur. Bu, Sivil Havacılık Yönetmeliği'ne göre 'ruhsatlı sayılmaz' demektir. Dolayısıyla World Focus korsan taksi gibi ruhsatsız yolcu taşımıştır. Bu bir skandaldır" diye konuştu.

Duruşma, sanıkların bu konuda vereceği ek savunma nedeniyle 3 Temmuz 2014 tarihine ertelendi.

'SOMA'DA YAŞANANLAR DA AYNI'

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Şehnaz Doğan Yüzer, davanın bilinçli taksir ve olası kast dahilinde ele alınmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Yüzer, şöyle konuştu:

"Cezaların caydırıcı, ibret verici olması lazım. Bu Türkiye'de ilk defa sorgulanan bir uçak kazası. Sorumlular cezalandırılsın ki bu tür olaylar bir daha yaşanmasın. Soma'da yaşananlar da aynı. Orada da denetimler var, eksik ve yanlış. Burada da denetimler var, eksik ve yanlış. Biz başından beri söylüyorduk. Yüce mahkeme bu talebi bugün kabul etti ve davayı bu yönüyle de ele aldı. Bugünkü duruşmada, sanıklar hakkında istenen cezaya 'bilinçli taksir' ve 'olası kast' da dahil edildi. Böylece daha önce TCK'nın 85-2 maddesi gereği taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçundan 2 ile 15 yıl arasında ceza istemiyle yargılanan sanıklar, şimdi TCK'nın 21 ve 22'nci maddeleri halinden de 3 ile 20 yıl arasında ceza istemiyle yargılanacak."

18 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Yavuz Çizmeci, Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak yargılanıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uçak Kazası Sanıkları Yargılanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement