UCLG-MEWA Yeni Komitelerle Daha da Güçlenecek - Son Dakika
Güncel

UCLG-MEWA Yeni Komitelerle Daha da Güçlenecek

UCLG-MEWA Yeni Komitelerle Daha da Güçlenecek

Adana'daki UCLG-MEWA toplantısında Barışın İnşası ve Kent Diplomasisi ile Cinsiyet Eşitliği Komitesi kuruldu.

22.12.2014 23:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ın Eşbaşkanlığını yürüttüğü Dünya Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi 19-20 Aralık tarihlerinde Adana'da gerçekleştirildi.

Ortadoğu ve Batı Asya'da 20 ülkeden yerel yönetim birliklerini bir araya getiren UCLG-MEWA'nın Adana'da gerçekleştirilen ve iki gün süren Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi'nin açılış konuşmaları UCLG Başkanı Kadir Topbaş, UCLG-MEWA Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman tarafından yapıldı. UCLG-MEWA Başkanı ve Tahran Belediye Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf toplantıya katılamazken yerine Tahran Belediye Başkan Yardımcısı Goshtasb Mozafari katılarak açılış konuşmasını yaptı.

Akıllı Şehirler ve İnovasyon zirvesinde de Siirt Belediyesi ve GABB Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Akıllı Şehirler ve İletişim oturumunda moderatörlük yaptı.

20 ülkeden 200'ü aşkın belediye başkanı ve meclis üyesinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya bölgeden UCLG-MEWA Eşbaşkanlığını yürüten Gültan Kışanak'ın yanı sıra, GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, Siirt Belediyesi ve Birlik Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Nurullah Çiftçi, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir, Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Sara Kaya, İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Veysel Keser, Silvan Belediye Eşbaşkanı Melikşah Teke, Malazgirt Eşbaşkanı Halis Coşkun katıldı. Yine UCLG-MEWA'ya üyelik başvurusunda bulunan Saray, Erciş ve Gürpınar belediye eşbaşkanları da toplantıda hazır bulundu.

Yerel Yönetimlerimizi Güçlendirmeliyiz

Açış konuşmasını yapan UCLG-MEWA Eşbaşkanı Kışanak, merkezi yönetimlerin ve bunların uluslararası örgütlenmelerinin çok güçlü olduğunun bilindiğini vurgulayarak, "Ancak biz yerel yönetimler olarak şunu biliyoruz ki hayat yerelde başlıyor, yerelde yükseliyor. Sorunlarımızı yerelde çözersek, genelde daha güçlü olmanın imkanlarını da yakalayabiliriz. Bu nedenle, UCLG'nin en az BM kadar önemli bir örgütlenme olduğuna inanıyorum ve her birimiz UCLG-MEWA olarak bölge teşkilatımızın da güçlenmesi için daha çok çalışmamız gerektiğini buradan tekrar belirtmek istiyorum. Yerel yönetimlerin giderek güçlenmesi, hem demokrasi hem de kalkınma açısından son derece önemlidir. Bizler de UCLG ve UCLG-MEWA olarak yerel yönetimlerimizin ve yerel özerkliklerimizin güçlenmesi adına çabalarımızı sürdürmeliyiz" diye konuştu.

Yaraları Birlikte Sardığımız Gün Başaracağız

Ortadoğu coğrafyasında yaşanan çatışmaların kentleri yerle bir ettiğini ve insanların göçe zorlandığını belirten Kışanak, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak'ta milyonlarca insanın yerinden yurdundan edilmiş biçimde, geleceğe olan güvensizlikle birlikte göçmen hayatı yaşadığını vurguladı. Bu süreçte, yerel yönetimlerin gelenlere insanca yaşam koşulu sağlama gayreti içerisinde olduğunu, aynı zamanda savaş mağdurlarına bir gün güven içerisinde doğdukları topraklara dönmelerinin imkanını oluşturma sorumluluğuyla karşı karşıya olduklarını dile getiren Kışanak, şöyle devam etti:
"Yerel yöneticiler olarak aynı zamanda bölgede barışı inşa edebilmek için rolümüzü oynayabilmeliyiz. Kentlerimizi yan yana getirebilmeli, yaralarımızı birlikte sarmalıyız. Kobane'yle Gazze'nin yaralarını birlikte sarabildiğimiz gün hep beraber yaşamayı başarmış olacağız. Şengal ile Şam'ın yarasını birlikte sarabilirsek, bu coğrafyada yaşayan tüm insanlarımıza özgürlük ve mutluluk getirebilirsek, o zaman kendimizi başarılı sayabiliriz."

Cinsiyet Eşitliği Komitesi Kurulmalı

UCLG-MEWA bünyesinde kurulan Sosyal İçerme Komitesi'nin kentteki tüm kesimleri içerme noktasında yerel yönetimler için çok değerli bir çalışma alanı olduğunu vurgulayan Kışanak "Ancak UCLG-MEWA Komiteleri'nden olan Sosyal İçerme Komitesi'nin içerisinde tanımlanan Cinsiyet Eşitliği biriminin ayrı bir komite olarak örgütlenmesinin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bu nedenle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve GABB olarak, UCLG-MEWA üyesi olarak Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurulması önerisini sunuyoruz" diyerek UCLG-MEWA üyelerinden bu komitenin kurulması ve çalışmalarında destek talep etti. Kışanak "Kentlerimizi yan yana getirip, dost yapalım, kardeş yapalım, birlikte başaralım" diyerek sözlerini tamamladı.

UCLG-MEWA Yeni Kurulan Komitelerle Güçlenecek

UCLG-MEWA Başkanı Gültan Kışanak ile Tahran Belediyesi Başkan Yardımcısı Goshtasb Mozafari yönettiği Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı sonucunda, önceki yönetim kurulu toplantısında UCLG-MEWA'nın Akıllı Şehirler Komitesi, Sosyal İçerme Komitesi, Çevre Komitesi ve Yerel Yönetişim Komiteleri kuruldu. UCLG-MEWA 2015 yılında çok daha aktif bir yerel politika yürütmeyi hedeflemesi benimsendi. Batman Belediyesi, yeni kurulan komitelerden olan Akıllı Şehirler Komitesi'nin eşbaşkanlığına seçilirken, Dersim Belediyesi ise Çevre Komitesi başkanlığını aday olma talebini dile getirdi. Toplantıda, Kışanak'ın önerdiği "Cinsiyet Eşitliği Komitesi" ve "Barışın İnşası ve Kentler Diplomasisi" komitelerinin kurulması kararı Yönetim Kurulu ve Konsey tarafından kabul edildi.

Ertak: Komiteler Kampanya Başlatabilir

GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, bu iki komitenin önerilme sebeplerini anlatırken toplumun yarısını oluşturan kadınların UCLG-MEWA'da komiteleşmesinin önemini vurguladı. Aynı zamanda, bir savaş alanı haline gelen Ortadoğu'da kentlerin barışın inşasında önemli bir role sahip olduklarını, bu nedenle de yerel yönetimlerin çatışma çözümlerinde doğrudan sorumluluk almaları gerektiğini belirtti. Ertak, aynı zamanda UCLG-MEWA'nın Irak ve Suriye'den göç edenlere yönelik bir kampanya başlatmasının dayanışma açısından önemli olduğunu vurguladı. Toplantıda, UCLG-MEWA'nın yeni içtüzüğü onaylanırken, bütçe görüşmeleri ve aidat sistemleri ile ilgili de görüş alışverişleri yapıldı.

Diyarbakır Kavşak Uygulaması Örnek Gösterildi

Toplantının ikinci günü gerçekleştirilen Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi birçok yerel yönetici ve bu alanda çalışma yürüten özel sektör uzmanı katılımıyla devam etti. "Akıllı Şehirlerde Aydınlatma Uygulamaları", "Akıllı Çevre ve Yenilenebilir Enerji", "E-Belediyecilik, Yerel Yönetimlerde Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik", "Akıllı İletişim Teknolojileri", "Akıllı Trafik Sistemleri", "Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Kullanımı ve Yerel Yönetimlerde Yenilikçi Uygulamaları" konularının ele alındığı Zirve'de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından "Akıllı Kavşak Uygulaması ve Kontrol Merkezi" konulu bir sunum yapıldı. Trafik Kontrol Sistemleri, Elektronik Haberleşme Teknikeri Ezman Adıbelli tarafından yapılan sunumda uygulamanın hem engelli hem kadın odaklı bir uygulama olduğunu vurgulaması katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Bakırhan: Akıllı Kentler Çok Dilli Olmalı

Zirve'de, GABB ve Siirt Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, Akıllı Şehirler ve İletişim oturumunda moderatörlük yaptı. Oturumda Zeytinburnu Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, İSBAK, Konya Büyükşehir Belediyesi, SETA Vakfı tarafından sunum yapıldı. Sunumların çok değerli ve geleceğin akıllı kentleri açısından önemli olduğunu vurgulayan Bakırhan, "Ancak, tüm gün yapılan sunumlarda gördüğümüz şu ki, akıllı kentler ile ilgili tüm çalışmalar tek dilli. Biz, çok dilli belediyeciliği esas alıyoruz ve hizmetlerimizi de kentlilerin kullandığı dilde yapıyoruz. Örneğin Siirt'te biz belediyecilik hizmetlerini 3 dilde yapıyoruz. Akıllı şehir uygulamaları yapılırken kentteki farklı diller, kültürler de esas alınmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel UCLG-MEWA Yeni Komitelerle Daha da Güçlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı
    11:49 Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı

    Mersin'de çeşitli suçlardan aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen şafak operasyonunda 78 kişi gözaltına alındı. Operasyon, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, hırsızlık ve tehdit gibi suçlardan aranan şahısların yakalanması amacıyla düzenlendi. Gözaltına alınan şahıslarla ilgili işlemler devam ediyor.

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • Sığacık'ta Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına protesto
    11:45 Sığacık'ta Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Sığacık'ta bulunan Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı protesto düzenlendi. Yetişkin, marina yapımının başında verilen vaatlerin yerine getirilmediğini iddia etti.

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.


Advertisement