Ücretini Alamadığı İçin İstifa Eden Çalışan, Tazminatını Alabilecek - Son Dakika
Ekonomi

Ücretini Alamadığı İçin İstifa Eden Çalışan, Tazminatını Alabilecek

Ücretini Alamadığı İçin İstifa Eden Çalışan, Tazminatını Alabilecek

Konya'da bir işçi, fazla mesai ücreti ödenmediği için istifa edip dava açtı. Yargıtay, ''Ücreti zamanında ödenmeyen işçi istifa etse dahi tazminat alır'' dedi.

11.08.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da bir çimento fabrikasında 8 Haziran 2010 ile 4 Ocak 2013 tarihleri arasında üretim şefi olarak çalışan kişi, iş akdini fazla mesai ücretinin ödenmemiş olması ve iş sağlığı ve güvenliği koşullarına uygun çalışılmadığı için 4857 sayılı kanunun 24/1. ve 24/2-a maddesi uyarınca feshetti.

İŞTEN AYRILIP DAVA AÇTI

Konya 2. İş Mahkemesi'nde işveren aleyhine alacak davası açan işçi, kıdem ve ihbar tazminatı ile nöbetçi amirliği ücreti, hafta tatili ve fazla mesai ücretlerinden kaynaklanan alacaklarının ödenmesini talep etti. Mahkemede savunma yapan davalı işveren avukatı ise davacının iş akdini feshinin haklı nedene dayanmadığını, iş güvenliği yönünden gerekli tedbirlerin alındığını, davacının ücretinin fazla çalışmayı da içine alacak şekilde iş sözleşmesinde kararlaştırıldığını bildirerek davanın reddini istedi.

YEREL MAHKEME İŞÇİYE TAZMİNATI ÖDEMEDİ

Davacının çalışmasının yılda 270 saati geçmediğine dikkat çeken mahkeme, ücreti içinde yıllık 270 saatlik fazla çalışmanın da bulunduğu, davacının üst düzey yönetici konumunda olması ve ücretinin oldukça yüksek belirlenmesi karşısında fazla mesai, hafta tatili ve nöbetçi amir ücretlerine ilişkin taleplerinin reddine hükmetti. Kararda, "İş sağlığı ve güvenliği konusunda davacının yetkili konumunda olup işverene bu konudaki eksiklikleri bildirdiği halde işveren tarafından bu eksikliklerin giderilmediğini ispatlayamadığı ortadadır. Bu sebeple her iki fesih sebebi bakımından davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ispatlayamadığı gerekçesiyle kıdem tazminatının ve iş akdini kendisi feshettiğinin anlaşıldığından ihbar tazminatının reddine karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

YARGITAY ÇALIŞANI HAKI BULDU

Karar, davacı tarafından temyiz edildi. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozdu. Uyuşmazlığın işçinin ödenmeyen işçilik hakları sebebiyle iş sözleşmesini haklı olarak feshedip feshetmediği konusunda olduğuna vurgu yapıldı. Kararda, ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunduğu belirtildi.

"ÜCRETİ ZAMANINDA ÖDENMEYEN İŞÇİ İSTİFA ETSEDE TAZMİNATI ALIR"

Üretim şefi olarak çalışan işçinin taleplerinin reddedilmesini hukuka uygun bulmayan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin gerekçeli kararında, şu görüşlere yer verildi: "Bu haliyle ödenmemiş fazla mesai, hafta tatili ve nöbetçi amirliği ücret alacakları olan davacının iş akdini feshi haklı olup yararına kıdem tazminatına da hükmedilmelidir. Anılan yönler gözetilmeksizin davanın tümden reddine dair verilen karar usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oybirliği ile karar verilmiştir."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Ücretini Alamadığı İçin İstifa Eden Çalışan, Tazminatını Alabilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ismimizin bir önemi yo önemli olan düşüncemiz.: Zamanı gelince zam alamayan çalışanında istifa etmesi halinde tazminat hakkı olmalı!Bu durumdada kanunda açık var ,şerefsiz patrolar zam yapmak zorunda değilim diyerek eski elamanıda düşük ücretle çalıştırmanın peşindeler .Devlet masıl kendi memuruna işcisine enflasyon farkını veriyorsa özel sektörde çalışanlarada aynı hakların verilmesini sağlamak zorundadır.Ülkede her yer sendikalı değil ve sendikalı çalışan sayısı yüzde on geçdiğini sammıyorum! 5 0 Yanıtla
  • son: Çok büyük yenilik galiba. kanı emilen taşeron. kadro vaadleri . ölen işçiler .zengin olmaya mecbur bankamatikciler .unutulduk taşeron kardeşlerim .devir unutma devri dir 4 1 Yanıtla
  • Hsn222: Bu işler emsal kararlarla olmuyor,adam gibi düzenleme yapin 4 0 Yanıtla
  • Exploid: Taseron demek olum demek 0 1 Yanıtla
  • yasar: Keşke bizde haklarınızı alabilsek.ne mutlu turkum diyene.helal olsun adams 1 0 Yanıtla

Advertisement