Üçüncü Havalimanına Şu Ana Kadar 1,8 Milyar Avro Harcandı - Son Dakika
Ekonomi

Üçüncü Havalimanına Şu Ana Kadar 1,8 Milyar Avro Harcandı

Otoparkları, otelleri, AVM'leri, sosyal tesisleri ile adeta bir şehir olacak Üçüncü Havalimanı için şu ana kadar 1,8 milyar avroluk harcama yapıldı.

28.05.2016 14:02  Güncelleme: 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabı 2018 yılının şubat ayında hizmete açılacak İstanbul Yeni Havalimanının şu ana kadar yüzde 25'i tamamlandı.

Dünyanın en büyük şantiyelerinden birisi olarak gösterilen havalimanı inşaatında 1500'ü beyaz yakalı olmak üzere toplam 15 bin 153 kişi çalışıyor. Personel sayısının çalışmaların en yoğun olduğu dönemde 30 bine yükselmesi bekleniyor.

3 binden fazla iş makinesinin kullanıldığı inşaatta yaz aylarının da gelmesiyle hummalı bir çalışma mevcut.

Yıl bitmeden 1 milyon 300 bin metrekarelik ana terminal binasının kaba inşaatının tamamlanması hedefleniyor.

"HAVALİMANINDA YERLİ ÜRÜN KULLANILACAK"

Havalimanı inşaatında yerli ürün kullanılmasına önem gösteriliyor. Yönetim, inşaat sürecinde ve sonrasında dezavantajlı da olsa yerli ürünleri kullanma konusunda karar almış durumda.

İç mimaride tamamen yerli ürünlerin kullanılacağı havalimanı inşaatında, yere döşenecek taştan, bankolara, çelik imalatlara, çatı çeliğine, ahşap ürünlere ve cama kadar bütün ince iş kalemleri yerli sanayiden karşılanacak.

Hızlı tren, metro, otobüs gibi toplu taşıma alternatiflerinin sunulacağı havalimanının ilk etabında 25 bin kapasiteye yükseltilebilecek otopark bulunacak.

Günde 1500 iniş kalkışın gerçekleşeceği, toplamda 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek ve dünya ağında 350 uçuş destinasyonuna sahip havalimanı tamamen bittiğinde 100 binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak.

DEVLET KAZANACAK

Devlet, tek kuruş harcamadan 27,5 milyar avro kazanacak

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevindeyken yaptığı bir açıklamada, üstlenici konsorsiyumun, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda 27,5 milyar avro kira ödeyeceğini belirtmişti.

Yıldırım, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kamunun bir kaybı var mı? Yok. Yolcu garantisi verdik. Evet, 10 yıllığına 340 milyon yolcu garantisi verdik. Ama bizim Atatürk Havalimanındaki yıllık yolcuyu 10 yıl ile çarptığımız zaman bunun üzerine çıkıyor. Dolayısıyla ilk yıldan itibaren kamu hiç bir yük almadan dünyanın en büyük havalimanına sahip olacak ve üstüne 1,1 milyar avro yıllık kira parası alacak. İşte finans, işte model, işte iş… Bu örnek bir projedir, bunun gibi daha çok projemiz var."


Üçüncü Havalimanına Şu Ana Kadar 1,8 Milyar Avro Harcandı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Üçüncü Havalimanına Şu Ana Kadar 1,8 Milyar Avro Harcandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • ADAMSIN : RECEP TAYYİP ERDOĞAN ADAM. 8 8 Yanıtla
  • chp: CHP LI OLARAK HAVAALANI KOPRU SILAH SANAYI UCAK GEMI BARAJ HASTANE YAPMAYIN HEMEN GIDIYORUZ ANAYASA MAHKEMESINE IPTAL ETTIRECEZ TURKIYE ESKI CAGDA KALMALI AVRUPALI DOSTLAR OYLE SOYLEDI BIZE 6 1 Yanıtla chp: HIZLI TREN MARMARAY KANAL ISTANBUL RAYLI SISTEM MADENLERI CIKARMAYIN MAHKEMENIN YOLUNU TUTARIZ BUNLARIN COGUNU YAPTGINIZ ICIN KANDILLE PKK ILE APO ILE AVRUPA ILE RUSYA ILE ANLASMA YAPTIK HENDEKCI ARKADASLAR IPTALL OLDU BASKA NE YAPACAZZ AKILL LAZIM BIZE 2 0
  • Chphdpkkcehennem: Chp hekel diker... hdp yakıp yıkar bunlara oy verenler cehennem de hesap günü olduğunu unutmayın 5 1 Yanıtla
  • TOSHIBA: Bunlar benim zamanımda, tarafımdan yapıldı. Kaynaklar tüm vatandaşların. Her bir vatandaş her yatırımda paydaş. Bu yatırımlar topluma aittir ferdi değildir. Her iktidar yani güç günün konjonktürüne göre yatırım, tasarruf vb. yapar. Vatandaş uymak zorundadır. Onlar yapmadı biz yaptık denemez. Vatana, Millete ve ilgili unsurlara hayırlı olsun. 2 1 Yanıtla Gemici Bilal : Gel de bunu koyunlara anlat. Onlar uzun adam yaptı der geçip giderler. 3 2
  • astronot niyazi: bu katmerli fiyatıdır demekki üçte bir fiyatı maliyetidir 1 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement