UEFA, Avrupa Kupası Olan Takımlara Bonus Puan Uygulaması Başlattı - Son Dakika
Spor

UEFA, Avrupa Kupası Olan Takımlara Bonus Puan Uygulaması Başlattı

UEFA, Avrupa kupalarında dağıtılacak gelirlere, geçmişte kupa kazanan takımlara ek bonus puanı ekledi. Galatasaray artık daha fazla para kazanacak.

10.12.2016 22:58  Güncelleme: 22:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsviçre'nin Nyon kentinde düzenlenen UEFA Yönetim Kurulu toplantısından Galatasaray'ı sevindirecek bir haber çıktı. Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi'nde dağıtılan gelirler bundan böyle dört ayak üzerinde temellenecek. Katılım payı, performans payı ve yayın hıavuzuna bir de kulüp kat sayı puanı eklenecek. Kulüp katsayılarının oranı, gelecek geliri artırabilecek bir etmen olacak.

KATSAYIYA EKLENECEK

UEFA sportif performansı daha iyi ödüllendirebilmek için kulüp kat sayısını hesaplarken son 10 yıllık performans baz alınacak ve geçmişte Avrupa kupası kazanan takımlara bonus puanlar verilecek. 1992-93 sezonundan sonra Avrupa'nın iki numaralı kupasını kazanan takımlara 2 bonus puanı verilecek. Bu puan kulüp katsayısına eklenerek, o kulübün gelirinde artışa neden olacak.

TEK AVRUPA KUPASI GALATASARAY'DA

O zamanki adıyla UEFA Kupası'nı 2000 yılında müzesine götüren Galatasaray, ülkede bu başarıyı gösteren yegane takım olduğu için bundan yararlanabilecek tek Türk takımı olacak. Sarı-kırmızılılar Avrupa kupalarına katıldıklarında, sezon sonunda dağıtılacak gelir hesaplanırken, geçmişte kazandıkları bu büyük başarıdan dolayı da ek bir kazanç elde etme imkânı yakalayacak. Sportif başarı dışında, UEFA'nın bu yenilikteki bir diğer amacının da, Avrupa kupalarının marka değerine katkı yapan kulüpleri ödüllendirmek olduğu belirtildi.

KAT SAYIDAKİ ÜLKE PAYI KALDIRILDI

Kulüp katsayısı sadece finansal dağıtım değil, seri başları belirlenirken de büyük önem taşıyor. Torbaların belirlenmesinde daha kolay veya daha zor bir gruba düşülmesine neden olan uygulamada da bir değişikliğe gidildi. Kulüp kat sayı puanı belirlenirken, yüzde 20'lik bir ülke kat sayı puanı etkisi oluyordu.

TÜRK TAKIMLARINA KÜÇÜK BİR AVANTAJ

Ancak artık bu kaldırıldı ve takımlar son 5 yıldaki tamamen kendi performanslarına göre kulüp kat sayılarını belirleyecekler. Bu bağlamda bir Türk takımının, örneğin bir İngiliz, İtalyan veya İspanyol kulübüne göre biraz daha elinin güçlendiği yorumunu yapabiliriz. Finansal dağıtımda dikkate alınan kulüp katsayısına etkisi olacak geçmişte kupa kazanan takıma bonus puan uygulaması, seribaşılarını belirleyen kulüp kat sayı puanına ise eklenmeyecek.

UEFA, Avrupa Kupası Olan Takımlara Bonus Puan Uygulaması Başlattı

Son Dakika Spor UEFA, Avrupa Kupası Olan Takımlara Bonus Puan Uygulaması Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement