Uetd Dortmund Buluşması - Son Dakika
Güncel

Uetd Dortmund Buluşması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz" dedi.

03.05.2015 23:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz" dedi.

Davutoğlu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından Almanya'nın Dortmund kentinin en büyük spor salonu Westfalenhalle'da düzenlenen "Dortmund Buluşması" etkinliğinde konuştu.

Son 4-5 yıl içerisinde zor şartlardan, ne kadar Türk vatandaşının Suriye'den, Afganistan'dan, Somali'den getirildiğini, alınıp çıkartıldığını dünya alemin bildiğini ifade eden Davutoğlu, bunlardan birisinin de Milliyet gazetesi fotomuhabiri Bünyamin Aygün olduğunu anımsattı. Davutoğlu, o süreçte yaşananlara ilişkin şunları anlattı:

"Suriye'de kaçırıldı (Milliyet gazetesi fotomuhabiri Bünyamin Aygün), uzun çabalarla, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın çabalarıyla kurtarıldı. Sınırımıza gelirken onu aradım ve dedim ki 'Hoşgeldin, özgürlüğün hayırlı olsun.' Daha sınıra ulaşmamıştı, şunu söyledi, o zaman dışişleri bakanıydım. 'Sayın Bakanım, sizin beyanatınızı, Bünyamin'i mutlaka kurtaracağız beyanatınızı duyunca içim ferahlamıştı. Her gün işkence ediyorlardı ama bir anda düşündüm ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti Başbakanının, Bakanının o kadar işi var, benimle ilgileniyor mu acaba? Bir kişiyle bu kadar ilgilenilir mi?' dedi. Bakın, verdiğim cevap gönlümden verdiğim bir cevaptı. 'Bünyamin, bizim için bir kişi 75 milyon kişidir, 75 milyon kişi bir kişidir.' Buradan da Avrupa'daki bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum, ister bize oy verin, ister vermeyin, ister kanaatinizi paylaşın ister paylaşmayın, her birinizin onurunu korumak, bizim devlet görevimizdir ve her birinizin onurunuzu korumaya ben söz veriyorum."

- Çözüm Süreci

Çözüm Süreci'ne ilişkin de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "30 yıllık bir kan seli ve terör bitsin" diye söz konusu sürecin başlatıldığını anlattı.

Kanlı bir terör örgütü ve yapılan birçok yanlışların üzerine, 30 bin kişinin kaybedildiğini, kaybedilen her kişinin çok değerli olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Belli kültürler, kimlikler reddedilip devlet baskısı altına alınmıştı. Bu sadece bir kesime dönük değildi. Mesela aramızda benimle birlikte gelen ve 28 Şubat zulmünde Türkiye'yi terk edip buralarda okumak zorunda kalan başörtülü kızlarımız da var. Ama hatırlarsınız 1999'da ve daha sonraki dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiş, onurlu bir Türk hanımı, 'Dışarı dışarı' diye bir başbakan tarafından ve onun korosu tarafından çıkarılmıştı. Şimdi bu Meclis'e inşallah 7 Haziran'da, Leyla Hanım gibi o dönemde Türkiye'den çıkıp buralarda okumak zorunda kalan başörtü mağdurları da onurla girecekler. Başı açık, başı örtülü bütün hanımlar bizim için mukaddestir. Onların hakkını savunduk. Doğuda, güneydoğuda, 12 Eylül şartlarında yapılan bütün yanlışlıklara karşı da meydan okuduk. Olağanüstü hali kim kaldırdı, AK Parti. EMASYA'yı kim kaldırdı, AK Parti."

Başbakan Davutoğlu, yerel diller ve Kürtçe üzerindeki bütün yasakları kaldırdıklarını ifade ederek, daha önce yaşanan yasaklardan dolayı anne babaların cezaevine gittiklerinde Türkçe konuşamadıkları için evlatlarıyla görüştürülmediğini anlattı.

Bütün vatandaşların, etnik ve mezhebi özellikleri ne olursa olsun özgürlüklerini yaşamaya başladığına işaret eden Davutoğlu, "Şimdi burada artık silahın herhangi bir yeri olabilir mi? Terörün bir anlamı olabilir mi? Geçmişte de olamazdı, şimdi de olamaz. Geçmişte ve şimdi de kim eline silahı alırsa onun karşısında, kamu düzenini korumak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir görevidir" diye konuştu.

Davutoğlu, Çözüm Süreci konusunda 2013'ten bu yana her adımın atıldığını vurgulayarak, "2005'te, Sayın Cumhurbaşkanımızın Diyarbakır konuşmasıyla başlayan bir süreçle bugüne kadar geldik. Şimdi Demirtaş buralarda dolaşıyor, birtakım konuşmalar yapıyor. Her konuşması demokrasi-barış. Şimdi sınav vakti. AK Parti kadrolarına destek olacak mısınız?" ifadelerini kullandı.

Dövizli askerlik harcı

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının sonunda ise hazırladığı 10 maddelik müjdelerini açıkladı.

Davutoğlu'nun ilk olarak, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için dövizli askerlik bedelini ya da harcını, 6 bin avrodan bin avroya indiriyoruz" ifadesiyle aktardığı müjdesi, salonu dolduranlar tarafından ayakta alkışlandı.

Davutoğlu, "askerlik" müjdesini verdikten sonra,  "Ta ki kimse bu korkuyla vatandaşlık konusunda bir tereddüde düşmesin. İnşallah bütün vatandaşlarımız, askerlik görevi milli bir görev, bu çerçevede inşallah bundan sonra hareket etmeye davet ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Pasaport harcı

Dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde en sık gelen isteklerden olduğunu söylediği "pasaport harcı"na ilişkin de Davutoğlu, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için 217 avro olan pasaport harçlarını, 100 avroya indiriyoruz. Çünkü biliyoruz, sizler için pasaport sadece Türkiye'ye ya da yurt dışına gidip gelmek için gerekli bir evrak değil, onurla taşıyacağınız bir kimlik kartı" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Türkiye Cumhuriyeti damgalı pasaportu onurla taşıyor mu? Birine gösterdiğinizde, 'İşte ben bu ülkenin vatandaşıyım' diye gururla bakıyor musunuz?" sorularına "Evet" yanıtını alan Davutoğlu, "Duymak istediğimiz söz bu, yoksa 200-100 avronun lafı olmaz. Esas olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportunun manevi değeridir, gurur duyulmasıdır" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresinin 2 yıla çıkarılacağını da müjdeleyerek, birileri gibi "-cağız, -ceğiz" demediklerini ifade etti.

"Özellikle boşanma, miras meselelerinde söz konusu olan tanıma ve tenfiz davalarını hızlandırarak kolaylaştırıyoruz" diyen Davutoğlu, "Almanya'da alınan hukuki bir kararın Türkiye'de tanınması, orada alınan kararın burada tanınması için talimatları verdim, artık iki hukuki işlem olmayacak, inşallah hukuki işlemleriniz en kolay yoldan yapılacak" şeklinde konuştu.

Yurtdışından getirilen telefonlar

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yurtdışından getirilen, günlük bir sorun ama çok gündeme gelmişti, yurtdışından getirilen telefonların Türkiye'de kayıt edilmeden kullanma süresini iki katına çıkaracağız inşallah. Yine çok gelen bir meseleydi, Türk Hava Yolları özel bir kuruluş, onlarla da istişare ediyoruz, yurtdışındaki vatandaşlarımızın Türkiye'ye üç kişilik bir aile birlikte yaptıkları uçuşlarda yüzde 20 indirimi talep edeceğiz. Böylece hem o uzun karayollarına muhtaç olmayın hem de evlatlarınızla, eşlerinizle birlikte sık sık Türkiye'ye gelin inşallah. Yurtdışındaki vatandaşlarımıza, Türkiye'deki bursları bahsettim. Şimdi Almanya'da olup da okuyan gençlere akademik destek ve burs sağlıyoruz. Bu çerçevede lisans bursu olarak 500 avro, yüksek lisans bursu olarak 700 avro, doktora bursu olarak bin avroluk burs desteği veriyoruz gençlerimize. Gençlerimiz burada daha iyi okuyup inşallah hem Türkiye'ye hem Almanya'ya hem de Avrupa kültürüne katkı yapacak, insanlık kültürüne katkı yapacak bir birikime ulaşsınlar. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın, çocuk ve gençlerinin Türkiye ile irtibatlarını güçlendirmek üzere gençlik köprüsü projesini başlatmıştık, bu projeyi kapsamını en geniş şekilde sürdürerek bütün Avrupa'ya yayacağız. Gençlik köprüleri ile üçüncü, dördüncü nesil gençlerimizi Türkiye'ye getirmeye devam edeceğiz."

Doğum yardımı, çeyiz yardımı, konut yardımı

Salondaki kadınlara seslenen Davutoğlu, şunları ifade etti:

"15 Mayıs'ta parlamentoda onandı, yasa geçti, inşallah hepiniz bundan istifade edeceksiniz. Bununla doğum yardımı tespit ettik Türkiye'de. Dedik ki, 'Bizde doğum yapan bir hanıma hediye vermek, bebeğe de ilk altını takmak, en büyük geleneklerden biridir.' Bu çerçevede Türkiye'de olsun ya da olmasın nerede olursa olsun bu çerçevede de Avrupa'da doğum yapan her annenin ilk çocuğuna çeyrek altın karşılığı 300 Türk Lirası, ikinci çocuğa 400 Türk Lirası, üçüncü çocuğa da tam altın 600 Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden doğum hediyesi verilecek. Yani belki daha babası onu tebrik etmeden devlet, işte Şeyh Edebali'nin deyişiyle, insanı yaşatan devlet, yeni bebeklere de sahip çıkacak. Doğumu ibraz ettiğinizde başkonsolosluklarımıza, doğum yardımını alacak, anneler alacak ama bizzat anneler. Babalar da annelere yardımcı olacak, çocuğu büyütmeye, aile bir bütün. Bu arada unutmadan bir de çeyiz hesabı. Birçok anne babanın en önemli meselelerinden birisi, evlenecek çocuğu için nasıl bir telaş yaşayacağı... Şimdi şunu yapıyoruz. Türkiye'de de Avrupa'da da, dünyanın her yerinde... Eğer çocuğunuzu evlendirmek kastıyla, doğduğu andan itibaren ya da herhangi bir aşamada, bir hesap açtırır çeyiz hesabı derseniz, bu hesaba ve çocuğunuzu evlendirmek için gerekli müracaatı gösterdiğiniz anda, ne kadar para yatırdıysanız onun yüzde 20'si kadar da devlet, çeyiz hesabı katkısı verecek. İşte bunun için diyoruz, 'Onlar konuşur AK Parti yapar.' Biz söz verdik mi yaparız. Benzer bir şekilde, ilk konut almak isteyen birisi, konut hesabı açtırır ve para biriktirmeye başlarsa onun da yüzde 15 katkısını konut aldığı anda devlet tarafından vereceğiz."

Yurtdışındaki Türk vatandaşlarına seçilme hakkı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurtdışındaki Türk vatandaşlarına 53 yıldır kimsenin seçme hakkını vermediğini, akıllarına bile getiremediğini, yurtdışındaki Türklere seçme hakkının AK Parti tarafından verildiğini kaydetti.

Davutoğlu, "Şimdi buraya geliyorlar sizin huzurunuza. Niye geliyorlar? 5 sene önce 2011 seçimlerinde gelmediler, geldiler mi? Şimdi geliyorlar niye, çünkü AK Parti size seçme hakkını verdi. Onun için de liderler birer birer gelip sizi ikna etmek zorundalar. Huzurunuza gelecekler, sizden izin alacaklar, bu böyle olacak bundan sonra" diye konuştu.

"Seçme hakkı dışında 7 Haziran'dan sonra inşallah, ilk girişimlerinden birisi size seçilme hakkını da getirmek" diyen Davutoğlu, "Türkiye'de 85 seçim bölgesi var, inşallah 86'ncısını da yurtdışı için kurarız ve sizlere de kendi temsilcilerinizi seçme hakkını vereceğiz inşallah" ifadesini kullandı.

"Biz sizin sözünüze güveniyoruz"

Başbakan Davutoğlu, 10 maddelik müjdelerini açıkladıktan sonra salonu dolduranlara müjdelerden memnun olup olmadıklarını sordu, salondan olumlu cevaplar almasının ardından, şunları kaydetti:

"İşte size Kılıçdaroğlu gibi, diğerleri gibi 'Yapacağız, edeceğiz' demiyoruz, 'Verdik, veriyoruz, söz verdik, yapacağız' diyoruz.  Sizi saatlerce bu salonda tuttuk. Sabırla, coşkuyla bizi beklediniz, hepinizi bağrımıza basıyoruz, hepinize teşekkür ediyoruz. Ayrılmadan önce son bir söz duymak istiyorum sizden. 7 Haziran seçimleri için 8 Mayıs ile 31 Mayıs arasında sandıklara gidecek misiniz? En yüksek oy oranıyla katılacak mısınız? Bu seçimde tekrar milli iradeye destek verecek misiniz? Yeni Türkiye'ye destek verecek misiniz? Bütün dünyada bu al bayrağı temsil eden, gururla temsil eden AK Parti kadrolarına destek verecek misiniz? Söz mü? Biz sizin sözünüze güveniyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun, Allah'a emanet olun, Avrupa'nın her köşesine selamlarımızı iletin, Allah'ın selamı üzerinize olsun."

Notlar

UETD tarafından, Dortmund'un en büyük spor salonu Westfalenhalle'da düzenlenen "Dortmund Buluşması"na, gurbetçi vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda vatandaş, tamamen dolması nedeniyle salona giriş yapamadı.

Ay yıldızlı bayraklar ve AK Parti flamalarıyla saatler öncesinden salonu dolduran vatandaşlar, salona girdiği sırada, cep telefonlarının ışığını açarak, Başbakan Davutoğlu'nu coşkulu şekilde karşıladı.

Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile salonda kurulan platforma çıkarak, gurbetçi vatandaşları selamladı.

Yaklaşık 1 saat süren konuşmasının ardından, Davutoğlu, beraberindeki bakan ve bazı milletvekili adaylarıyla, sanatçı Uğur Işılak'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde, sahneden vatandaşları selamladı. Davutoğlu, bu sırada, bir gurbetçi vatandaşın, elinde Türk bayrağı taşıyan çocuğunu da kucağına alarak sevdi.

Davutoğlu, sahneden vatandaşları selamlarken, Süryani din adamı Samuel Gümüş de platforma çıktı.

Etkinlikte, Belçika'da yaşayan sanatçı İsrafil Yıldırım da konser verdi. Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun doğum günü dolayısıyla bestelediği bir şarkısını da seslendirdi.

Salonda, "Her Şeyin Bir Zamanı Vardır, Hedefte Şimdi Yeni Türkiye, Gurbetçi Gençlerin Dilinde Bize Her Yer Türkiye", "Seninleyiz Hocam", "Ya Birlikte Yürüyeceğiz ya Lime Lime Olacağız" yazılı pankartlar dikkati çekti.

Etkinliğe, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı ve Sanatçı Uğur Işılak ile bazı milletvekilleri de katıldı.

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik de konuşmasında, yurtdışında yaşayan Türklerin, Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı yerine bakanlık kurulmasını beklediğini belirterek, bu sayede problemlerin daha hızlı ve kolay çözülebileceğini kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uetd Dortmund Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement