Üftade Tekkesi, Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı - Son Dakika
Politika

Üftade Tekkesi, Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı

Üftade Tekkesi, Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 4 milyon TL harcayarak yenilediği Üftade Tekkesi ve Camii, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı törenle hizmete açıldı.

08.03.2014 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 4 milyon TL harcayarak yenilediği Üftade Tekkesi ve Camii, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katıldığı törenle hizmete açıldı. Türkiye'de yapılan sağlık yatırımlarına dünyanın gıpta ile baktığını belirten Müezzinoğlu, Bursa'ya yapılacak şehir hastanesinin temelinin 2-3 ay içinde atılacağını söyledi.

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarıyla Bursa'yı adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, ayağa kaldırdığı eserlere Üftade Tekkesi'ni de ekledi. Vakıflar Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve restorasyonu için önceki yıllarda cami derneğinin Osmangazi Belediyesi'nin desteğiyle başlattığı restorasyon çalışmalarından bir sonuç alınamaması üzerine 2010 yılında devreye giren Büyükşehir Belediyesi, Üftade Mehmed Muhyiddin Hazretleri tarafından 16. yüzyılın sonlarına doğru yaptırılan cami ve tekkeyi ilk günkü orijinal haline kavuşturdu.

İstanbul'un babası olan Edirne'nin Bursa'nın çocuğu olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şehirdeki birçok tarihi eser gibi Üftade Tekkesi ve Camii'nin de yenilenmesi dolayısıyla Başkan Altepe'yi tebrik etti. Osmanlı'nın 500 yıl boyunca dünyaya barış, adalet ve hoşgörü dağıttığını, Osmanlı'dan kopan bölgelerin sıkıntılardan kurtulamadığını dile getiren Bakan Müezzinoğlu, "Bizler, dünden ders alan, dündeki değerlerimizin anlamını iyi kavrayan, o değerlerin gölgesinde medeniyet sunacak bir anlayışın mensuplarıyız. Onun için bu restorasyon çalışmasını sadece bir yenileme ya da yaşatma değil, ecdadın anlayışına sahip nesillerin dünyaya bir mesajı olarak algılamamız gerektiğine inanıyorum. İnşallah buralar, muhteşem geçmişten muhteşem geleceğe yürüyüşün adımları olacaktır" dedi.

Sağlık Bakanlığı olarak sağlıkta dünyaya örnek hizmetlere imza attıklarını belirten Müezzinoğlu, "Dünyanın hangi ülkesine gidersek gidelim, hangi sağlık otoritesiyle konuşursak konuşalım, herkes Türkiye'nin sağlıkta 10 yılda yakaladığı başarıları hayret ve gıptayla izliyor. Biz milletçe değerlerine sahip çıkan, birbirine değer veren, kendimize yapılmasını istemediğimiz yanlışı başkasına yapmayan bize yapılmasını istediğimiz her güzelliği kardeşimize de yapmaktan onur duyan anlayışın mensuplarıyız" dedi.

BURSA'YA DEV YATIRIMLAR

Dev şehir hastanesinin temel atma töreni için önümüzdeki günlerde tekrar Bursa'ya geleceğini dile getiren Müezzinoğlu, "Şu anda sözleşmesini imzaladığımız müteahhit firmaya yer tahsisi işlemleri sürüyor. Herhangi bir sıkıntı yok. İşlemlerin tamamlanması 1-2 ay içinde sona erecek. Bursa, şehir hastanesine kavuştuğunda en geç 3 yıl sonra sağlık turizminde de farklı noktaya gidecek. Bugün itibarıyla TSK'ya ait yeri Milli Savunma Bakanlığımız Sağlık Bakanlığına tahsis etti; gerek Çekirge gerek Nilüfer'e hitap edecek son derece modern bir hastanenin proje çalışmalarını başlattı. Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji bölümünün proje inceleme safhası tamamlanmak üzere. Hızla oranın da inşaat sürecine gideceğiz. Bursa, sağlıkta da çok farklı bir noktayı yakalayacak" diye konuştu.

Bursa'nın bölgede sağlık merkezi haline geleceğini dile getiren Müezzinoğlu, "9 tane hastanemizin inşaatı devam ediyor. Çekirge'deki çağdaş modern hastaneyi de 3 yıl içinde Bursa'ya kazandırdığımızda, Bursa, tarihi, kültürü, değerleri, altyapısı ve sağlık dinamikleriyle ülkemize ve milletimize yakışır dinamikleri geliştirmiş olacak. Bu sayede Bursa geleceğe umutla ve güvenle bakacak" dedi.

"4 MİLYON LİRA HARCANDI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Üftade Hazretlerinin Bursa'da Aziz Mahmud Hüdayi gibi birçok önemli talebe yetiştirdiği tarihi tekkenin ayağa kaldırılması için 2010 yılından itibaren yoğun büyük sarf ettiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi yapıyı çevreleyen binaların kamulaştırılarak yıkıldığını, tekkenin dergah ve mescitle beraber baştan sona yenilendiğini, çevre yollarla birlikte yaklaşık 4 milyon TL'lik harcama yapıldığını belirten Başkan Altepe, " Emir Sultan, Üftade Hazretleri, Somuncu Baba, İsmail Hakkı Bursevi gibi birçok evliyayı bağrında yaşatan Bursa'mız önemli bir restorasyonu daha gerçekleştirmiş oldu. Mescit dışında büyük bölümü günümüze ulaşamayan 500 yıllık Üftade Tekkesi ve Camii'ni tekrar gün yüzüne çıkardık. İnşallah inanç turizmi açısından burası önemli bir merkez olacak. Üftade Hazretlerinin koruma altındaki kıyafetleri ve eşyaları da burada özel bir bölümde sergilenecek" şeklinde konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Üftade Hazretlerinin Bursa'nın en mühim manevi şahsiyetlerden biri olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce harap vaziyette bulunan tekke ve camiyi restore ederek adeta ihya ettiğini belirten Karaloğlu, "Bursa, yerel yönetimler açısından şanslı bir şehrimiz. Osmanlı'yı kuran, ona 130 yıl payitahtlık yapan, Osmanlının beylikten devlete, devletten imparatorluğa dönüşmesinde önemli rol oynayan bir coğrafyamız. Dolayısıyla birçok tarihi esere sahip bulunuyoruz. Tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında, restore edilmesinde belediyemizin çok büyük gayretleri var. Bugün de ayağa kalkan eserlerden birini hizmete açıyoruz. Başkanımız Recep Altepe olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa'daki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarında Büyükşehir Belediyesi'yle ortak hareket ettiklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından protokol mensupları, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay'ın okuduğu duanın ardından tekke ve camiyi hizmete açtı. Molla Fenari Mahallesi'nde bulunan tekke ve caminin açılışına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Üftade Tekkesi ve Camii, 2010 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda 2 katlı ahşap planlı olarak restore edildi. 6 bin 500 metrekarelik alana sahip tekke ve cami alanında ibadet yerleri, 10 adet oda, abdest yerleri, mutfak ve personel odaları, çilehane yer alıyor. Peyzaj düzenlemeleri ve otopark alanıyla birlikte dış mekanda 2 adet tarihi çeşme bulunuyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Üftade Tekkesi, Yeni Yüzüyle Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement