Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, Etiyopya'da - Son Dakika
Politika

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, Etiyopya'da

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, Etiyopya\'da

Museveni: "Güvenlik ve istikrar sağlanmadan Güney Sudan'dan çekilmeyeceğiz"

26.12.2014 21:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Uganda askerlerinin, güvenlik ve istikrar sağlanmadan Güney Sudan'daki Bor ve Cuba kentlerinden çekilmeyeceğini söyledi.

Museveni, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile başkent Addis Ababa'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Uganda'nın, ekonomik çıkarlar için değil, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in talebi üzerine bu ülkeye girdiğini belirtti.

Güney Sudan'da, Uganda güçlerinin varlığının sorun teşkil etmediğini, asıl problemin çatışan tarafların krizi bitireecek bir anlaşmaya varamaması olduğunu bildiren Museveni, savaşın tüm bölgeyi etkilemesi nedeniyle ülkesinin Güney Sudan'da kalıcı barışı desteklediğini ifade etti.

Museveni, "Güvenlik ve istikrar sağlanmadan Güney Sudan'dan çekilmeyeceğiz" dedi.

Desalegn ise Museveni ile bölgesel konular, barış, güvenlik, ticaret, yatırım ve kalkınma alanında işbirliğini güçlendirme meselesini ele aldıklarını dile getirdi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) Güney Sudan müzakerelerini görüşmek üzere en yakın zamanda yeniden zirve düzenleyeceğini belirten Desalegn, zirvenin tarihine ilişkin bilgi vermedi.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında enerji, sağlık ve ulaşım alanlarında anlaşma imzalandı, Addis Ababa ile Kampala yönetimleri arasında kardeş şehir anlaşması yapıldı.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık 2013'te yaptığı açıklamada, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünde bulunduğu öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.

Mayardit ve Machar, ilk defa mayıs ayında Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın ara buluculuğunda bir araya gelmiş ve savaşın sonlandırılması için kapsamlı barış anlaşması imzalamıştı. Ancak anlaşma tarafların birbirlerini suçlaması sonucu kısa sürede bozulmuştu.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, 23 Ocak'tan bu yana IGAD ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde, 10 Haziran'da da "Geçiş hükümeti" kurulmasını öngören bir "yol haritası" açıklanmış ancak hayata geçirilememişti. - Etiyopya

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, Etiyopya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement