Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Çalışmaları

Ukrayna Parlamentosu, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını öngören anayasa değişikliği tasarısını, incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

16.07.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Parlamentosu, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını öngören anayasa değişikliği tasarısını, incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Ülke parlamentosunun genel kurulunda, devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması ile ilgili anayasa değişikliği tasarısı görüşüldü.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya Meselelerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ında da bulunduğu genel kurulda Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk da hazır bulunarak birer konuşma yaptı. Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel'in de yer aldığı toplantıda konuşan Poroşenko, milletvekillerinin söz konusu anayasa değişikliği tasarısını desteklemelerini istedi.

Poroşenko, ülke tarihinde ilk defa devlet başkanı ve hükümetin, elinde bulundurduğu yetkilerinin büyük bir kısmından, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi uğuruna taviz verdiğini kaydetti. Poroşenko, söz konusu anayasa değişikliği ile merkez yönetimin, yetkilerini paylaşmanın yanı sıra sorumlulukları da paylaştığını kaydederken, anayasada yapılacak bu değişiklikle yerel yönetimlerin bütçelerinin de yüzde 40 oranında artacağını dile getirdi.

- Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkı

Poroşenko, anayasa değişikliğini ele alacak olan Anayasa Komisyonu'nun bundan sonraki çalışmaları sırasında, Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti'nın ulusal ve bölgesel oluşum olarak ele alınması gerektiğini dile getirirken, bu konuda Anayasa Komisyonu'nu Kırım Tatar halkının liderlerine kulak vermeye çağırdı.

Poroşenko, "Anayasa Komisyonu, çalışmalarının daha sonraki aşamalarında, Kırım Tatar halkının liderleri dinlemesi ve Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkını kullanabileceği ulusal ve bölgesel oluşum olarak görülmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Anayasa değişikliği tasarısında, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve özel statüye sahip Sivastopol kentinin, Ukrayna'daki yürürlükteki yasalar çerçevesinde yönetilecek idari birimler olmasına ilişkin statüsünün korunması da öngörülüyor.

Öte yandan, dün Meclis Başkanı Vladimir Groysman ile yaptığı görüşmenin ardından, parlamentodaki tüm partilerin üst düzey yöneticileriyle birer görüşme gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın, söz konusu anayasa değişikliği tasarısının ele alındığı genel kurulda hazır bulunması dikkati çekti. Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmeleri sonuna kadar salonda izleyen Nuland, konuyla ilgili söz alan milletvekillerini dikkatlice dinlemesi de gözlerden kaçmadı.

Ukrayna'daki mevcut mevzuata göre, anayasada yapılacak değişikliğe ilişkin tasarının incelenmek üzere Anayasa Mahkemesine gönderilmesine ilişkin karar alınmasının ardından, Anayasa Mahkemesinden alınan hülasa milletvekillerine dağıtılacak ve Devlet Başkanına sunulacak. Bunun üzerine, parlamento anayasa değişikliğini öngören yasayı kabul etmek üzere yeniden görüşecek. Söz konusu anayasa değişikliği tasarısının ağustos sonu veya eylül ayı başında kabul edilmek üzere mecliste oylanması bekleniyor.

Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümüne yönelik, taraflar arasında 12 Şubat'ta Minsk'te imzalanan anlaşmada, Ukrayna anayasasında, yerel yönetimlere daha fazla yetkilerin verilmesi yoluyla yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ilişkin anayasa değişikliğini öngören reformların yapılması maddesi de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'da Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement