Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nuland: "Ukrayna’nın doğusunda istikrarsızlaştırıcı unsurların arkasında Rusya’nın olduğu konusunda çok endişeliyiz" "Sovyetler Birliği’nin dağıldığı 1991 yılından bu yana Ukrayna’ya 5 milyar dolar yatırım yaptık"

22.04.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nuland, " Ukrayna'nın doğusunda görülen istikrarsızlaştırıcı unsurların arkasında Rusya'nın olduğundan çok endişe duyduklarını" söyledi.

Nuland, CNN'den Christiane Amanpour'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Ukrayna'daki karışıklığı körükleyerek aynı zamanda ülkede tansiyonun azaltılmasını destekleyeceği yönündeki taahhüdünü yerine getiremeyeceğini belirterek, "Kundakçı gibi davranırken itfaiyeci gibi giyinemezsiniz" ifadesini kullandı.

Victoria Nuland, CNN'nin dün ele geçirdiği dosyayla ilgili olarak yorumda da bulundu. Dosyada yer alan ve Ukraynalı yetkililerin ülkenin doğusunda faaliyet gösteren silahlı kişilere ait olduğunu söylediği görüntüler, Kırım'ı ilhak eden ve 2008'de Gürcistan'ı işgal eden Rus güçlerinin fotoğraflarıyla benzerlik gösteriyor. Nuland, fotoğraflarda hem Gürcistan'da hem de Ukrayna'nın doğusunda görülen "sakallı adamın", "açıkça Rus askeri istihbaratı GRU'nun ajanı olduğunu" ifade etti.

Victoria Nuland, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusunda tansiyonun düşürülmesi için geçen hafta Cenevre'de anlaşmaya varılan konularda üzerine düşeni yapmadığını belirterek, "Ne istediğimiz gibi büyük bir tansiyon düşüşüne, ne AGİT'e yardım konusunda Rusya'nın ciddi çabalarına ne de Cenevre'den beri Rusya'nın ayrılıkçılar aleyhinde konuşmasına şahit olduk" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nuland ayrıca, ABD'nin Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılından bu yana Ukrayna'ya 5 milyar dolar yatırım yaptığını kabul ederek, "Bu para, çıkarlarını temsil edecek güçlü, demokratik bir hükümete sahip olmak için Ukrayna halkının özlemlerini desteklemek için harcandı" diye konuştu.

Geçen hafta Amanpour ile söyleşen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiklerinden Vyacheslav Nikonov, Nuland'ı Ukrayna'daki karmaşayı kışkırtmakla suçlamış ve "Victoria Nuland, Ukrayna'da demokrasiyi teşvik etmek için 5 milyon dolar harcandığını söyledi, bu çoğu zaman rejim değişikliğinin şifresidir" yorumunu yapmıştı.

Nuland öte yandan Maidan gösterilerini desteklemek için hiç para harcamadıklarını dile getirerek, bunun kendiliğinden gelişenbir hareket olduğunu söyledi ve geçici Ukrayna hükümetini iki görevi başarıyla yerine getirdiğinden ötürü övdü. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı bunlardan ilkinin, IMF ile anlaşma imzalanması, ikincisinin de "özgür ve adil seçimler" düzenlenmesi sözü olduğunu belirtti.

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimi için 25 Mayıs tarihinin belirlendiğini, bu seçimler için tüm görüşleri temsil eden yaklaşık 20 adayın kayıt yaptırdığını ifade eden Nuland, öte yandan geçici yönetimin, "ülkenin seçime gidilecek kadar huzur içinde olmasını temin etmesi gerektiğini" sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement