Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Merkel, Ukrayna ve Kazakistan liderleriyle telefonda görüştü Hükümet Sözcü Vekili Wirtz: "Başbakan Merkel, Rusya hükümetine çağrıda bulunmakta, ayrılıkçılar üzerinde etkisini kullanmaya davet etmektedir"

28.12.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna krizine çözüm arayışları çerçevesinde, geçen hafta Kiev ile Moskova'da temaslarda bulunan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefonda görüştü.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Merkel'in cumartesi akşamı Ukrayna ve Kazakistan liderleriyle yaptığı görüşmelerde, Ukrayna'nın doğusundaki son gelişmeleri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gerilimi düşürme çabalarını ele aldığını belirtti.

Merkel'in, Ukrayna hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında geçen hafta yapılan rehine değişimini memnuniyetle karşıladığını ifade eden Wirtz, Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun 26 Aralık'ta yapılması planlanan görüşmesinin gerçekleştirilememesinden ise üzüntü duyduklarını kaydetti.

Wirtz, "Bölgede durumun istikrara kavuşması ancak Minsk Mutabakatı'nda üzerinde anlaşmaya varılmış temas hattının artık uygulamaya geçirilmesiyle mümkün olabilir. Başbakan Merkel, Rusya hükümetine çağrıda bulunmakta, ayrılıkçılar üzerinde etkisini kullanmaya davet etmektedir" ifadesini kullandı.

Wirtz, Başbakan Merkel ile Poroşenko ve Nazarbayev'in, Ukrayna krizine çözüm çabaları çerçevesinde yakın teması sürdürme konusunda anlaştıklarını da aktardı.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 22 Aralık'ta önce Ukrayna'yı, ardından da Rusya'yı ziyaret etmişti.

Nazarbayev, Kiev'deki temaslarının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulamış, ülkenin doğusundaki soruna barışçıl yollardan çözüm bulma çabalarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydetmişti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement