Ukrayna'ya Destek Konferansı - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'ya Destek Konferansı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bugün "Ukrayna'ya Destek Uluslararası Konferans"ında konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk, bir nükleer ülkesinin saldırısıyla karşı karşıya olan ülkeye özel yatırımcıları teşvik etmenin çok zor bir iş olduğunu belirtti.

28.04.2015 18:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bugün "Ukrayna'ya Destek Uluslararası Konferans"ında konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk, bir nükleer ülkesinin saldırısıyla karşı karşıya olan ülkeye özel yatırımcıları teşvik etmenin çok zor bir iş olduğunu belirtti.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Başbakan Yatsenyuk, şu anda uluslararası finans kuruluşlarından ülke ekonomisine bu yıl içerisinde 3 milyar dolara kadar mali yardımın yapılmasını beklediklerini dile getirdi.

Doğudaki gerginliğin ve Rusya'nın saldırganlığının ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini de dile getiren Yatsenyuk, "Açık söylemek gerekirse, bir nükleer ülkesinin saldırısıyla karşı karşıya olan bir ülkeye özel yatırımcıları teşvik etmek çok zor bir iş" ifadesini kullandı.

Yatsenyuk, ülkedeki devlet işletmelerinin özelleştirilmesine yönelik yasanın kabul edilmesinin ardından ülkeye yapılacak yatırımların artacağını kaydederek, bu süreçte Rus şirketlerinin ülkedeki özelleştirme sürecinde yer almayacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu Komşuculuk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da, Ukrayna'da yolsuzluğun önlenmesi ve şeffaflığın sağlanması için bir an önce e-hükümet yöntemine geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Hahn, AB uzmanlarının Ukrayna'daki tarım ve enerji alanında yeni yasaların hazırlanması konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydederek, ayrıca ülkede iş ve girişimciliğin önünde engel oluşturan yasaların da iptal edilmesi gerektiğini ifade etti. Hahn, "Ukrayna'da iş ortamının nasıl iyileştirileceğini iyi anlamak lazım. Bu sebeple ben buradayım" diye konuştu.

Ukrayna'nın başlattığı reformlara devam etmesi halinde, AB'nın her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu, geçen sene de ülkedeki reformlar için 6 milyar avroluk destek sağlandığını ifade eden Hahn, bu yıl içerisinde Ukrayna ekonomisinin AB'ya ihracat yapmaya hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da, Avrupa Birliğinin Ukrayna'ya mali ve siyasi destek sağlamak için Ukrayna'dan hukuk, devlet yönetimi, seçim yasası, enerji sektörü ve yetkilerin yerel yönetimlere devri gibi konularda reformlar yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Juncker, "Sizler ülkede reformlara devam edeceksiniz, biz de sizlere yardım sağlamaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Aivaras Abromaviçius de, sonbaharda Kiev'de büyük bir yatırım konferansının yapılacağını dile getirdi. Abromaviçius, ülkede şu anda yeni vergi sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, Ekim ayında da yeni vergi sisteminin kabul edilmek üzere oylanacağını kaydederek, yeni vergi sistemin 1 Ocak 2016 itibarıyla yürürlüğe gireceğini dile getirdi.

Uluslararası örgüt ve iş dünyasından üst düzey çok sayıda temsilcilerin katıldığı konferans, da Ukrayna ekonomisinde yapılması öngörülen reformlar ve atılacak adımlar ele alınırken, ayrıca Ukrayna ile AB arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması'nın hayata geçirilmesine yönelik konular da gözden geçiriliyor.

Konferans sırasında, Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırılarından etkilenen bölgelerin yeniden kalkındırılmasına yönelik eylem planları ile iç savaş nedeniyle yerlerinden edilen Ukraynalıların sorunlarının çözümüne yönelik meseleler de ele alınıyor.

Ukrayna'ya destekte bulunan 56 ülkeden 270'ten fazla delegenin katıldığı konferansa, AB ve Ukraynalı yöneticilerin yanı sıra Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Slovenya Başbakan Yardımcısı Boris Koprivnikar, Slovakya Başbakan Yardımcısı Lubomir Vazhny, Makedonya Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, Kanada Vatandaşlık ve Göç İşleri Bakanı Chris Alexander, Çek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Pavel Belobradek ve çok sayıda yetkili katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'ya Destek Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement