Ulu Önder Atatürk'e Budapeşte'de Anma - Son Dakika
Dünya

Ulu Önder Atatürk'e Budapeşte'de Anma

Ulu Önder Atatürk\'e Budapeşte\'de Anma

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yılında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen törenle anıldı.

10.11.2015 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 77. yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçiliği, İstanbul'un Pendik ilçesinin Budapeşte'deki kardeş şehri olan Kispest ilçesinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk Parkı'nda anma töreni düzenledi. Törene, Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Macaristan Büyükelçisi Arif Altay, Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda, Askeri Ataşe Kurmay Albay İsmail Boyacıoğlu, MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Macar-Türk Ticaret Odası temsilcileri olmak üzere kalabalık bir topluluk katıldı.

Büyükelçi Şakir Fakılı yaptığı konuşmasında modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve sevgi ile yad ettiklerini, Pendik ve Macar kardeş şehri Kispest'e Atatürk Parkı yaptıkları için teşekkür etti. Konuşmanın ardından saygı duruşuna geçildi ve Atatürk büstüne çelenkler konuldu. Daha sonra konuşan Kispest Belediye Başkanı Peter Gajda ise, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün büstünün kendi ilçelerinde bulunmasının yanı sıra Macaristan'da ilk kez kendilerinin Atatürk Parkı açmalarının gururunu yaşadıklarını ve Pendik Belediye Başkanı sayın Salih Kenan Şahin'e Atatürk büstünü hediye ettikleri için şükran duyduklarını söyledi. Topluluk törenin ardından hep birlikte Atatürk büstü önünde fotoğraf çektirdi.

İHA'ya konuşan Kispest Belediye Başkanı Gajda, kardeş şehirleri Pendik'e çok selam gönderdiklerini, 2012 yılında Başkan Şahin ile birlikte açtıkları Atatürk Parkı'nda ilk kez 10 Kasım töreni yaptıkları için mutlu olduklarını, bundan sonra her 10 Kasım sabahı anma törenlerinin bu parkta yapılması için teklifte bulunduklarını dile getirdi.

Büyükelçi Şakir Fakılı, Atatürk ölümünün 77. Yılını Pendik'in kardeş şehri Kispest'te düzenledikleri törenle andıklarını ifade ederek, "77. Ölüm yıldönümünde saygıyla, hürmetle ve minnetle andık. Cumhuriyetimizin kurucusu ve ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın önderini burada bir kez daha hatırladık. Törenimize Kispest'in Belediye Başkanı da katıldı. Kispest şehir içerisinde ilk defa Atatürk Parkı kurulmasına ve Atatürk büstü yapılmasına izin veren bir Belediye. Pendik'in kardeş şehri. Pendik ile Kispest arasındaki ilişkiler son yıllarda arttı, karşılıklı ziyaretler gerçekleşti. Bu vesileyle hem Pendik Belediyesi'ne hem de Kispest Belediyesi'ne teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle Kispest Belediye Başkanı 'Her 10 Kasım'da burada buluşalım' diye bir teklifte bulundu bu da çok hoş bir teklif. Atatürk'ü Macar kardeşlerimizle birlikte anmaktan dolayı memnuniyetimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

MÜSAİD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, "modern Türkiye'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ölümünün 77.yıl dönümü dolayısıyla Kispest'in kendi adıyla anılan büstünün ve parkının kendisini anmak için toplanmış bulunmaktayız. Pendik ve Kispest Belediyesi'ne bu güzel parkı yaptıkları ve bu güzel büstü buraya kazandırdıkları için, bizi onurlandırdıkları için teşekkür ediyoruz. Bütün dünyanın takdirini kazanmış istisnai karakterlerinden bir tanesi olan Gazi Mustafa Kemal Paşa Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanıydı. Rahmetle anıyoruz" dedi.

KKTC Budapeşte Büyükelçisi Arif Altay, Kispest Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Atatürk Parkı'nda Atatürk'ün büstüne çelenk bırakarak Ata'yı andıklarını söyleyerek, "Yurt dışında uzakta bir yerde de olsa Ata'mızı anmak çok gurur verici, çok onurlandırıcı bir şey. Çok güzel bir park, çok güzel bir katılım oldu. Ata'mızı burada anmaktan son derece mutluyuz" dedi. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Ulu Önder Atatürk'e Budapeşte'de Anma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement