Uluborlu'ya Avrupa Standartlarında Tesis - Son Dakika
Yerel

Uluborlu'ya Avrupa Standartlarında Tesis

Uluborlu\'ya Avrupa Standartlarında Tesis

Türkiye’nin kiraz bahçesi Isparta’nın Uluborlu ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi’nin girişimleriyle yapılan soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri inşasında son aşamaya gelindi.

15.01.2014 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin kiraz bahçesi Isparta'nın Uluborlu ilçesi Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi'nin girişimleriyle yapılan soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri inşasında son aşamaya gelindi.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, ilçede proje maliyeti 3 milyon TL olan Avrupa Birliği (AB) standartlarında soğutma ve paketleme tesisi yapıldığını belirterek, yüzde 95 oranında fiziki gelişme sağlanan projede son aşamaya gelindiğini söyledi. Başkan Ünverdi, başkanlığını yaptığı Uluborlu Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) yapmış olduğu 'Soğuk Hava Deposu ve Paketleme Tesisi' projesinin Isparta'da bu alanda yapılan tek proje olduğunu belirterek,

"TKDK Isparta Koodinatörlüğü'ne 9'uncu hibe çağrısı için proje başvurusunda bulunmuştuk. Projemiz onaylandı. Projenin içinde 10 bin metreküpe kadar bir soğutma alanı, yaklaşık bin metrekare paketleme alanı ve 3 bin 300 metrekare de kapalı alanı var. Eski belediye soğuk hava depolarının olduğu yere yaptığımız tesiste elma tasnifleme, kiraz şoklama makinesi bulunuyor" dedi.

YÜZDE 50'Sİ HİBE

Projenin Isparta genelinde 'TKDK'nın kabul ettiği en büyük proje' olduğuna dikkat çeken Başkan Ünverdi, "Tesiste bitmek üzere. Kiraz ve elma üzerine soğutma ve paketleme üzerine bir işletme kuruyoruz. Bu proje ile TKDK'dan yüzde 50 hibe aldık. Yüzde 50 kısmını da yaklaşık 400 milyon üretici katkı payı var, 1 milyon 100 bin lira Ziraat Bankası'ndan işletme yatırım kredisi aldık. 2 yıl ödemesiz. Beş yıl geri ödemeli" şeklinde konuştu.

ARTIK ÜRETİCİ SÖZ SAHİBİ OLACAK

Tesiste, meyvenin değerlendirilmesi noktasında soğutma, paketleme yapılacağını aktaran Başkan Ünverdi, "Güzel bir işletme. Artık kiraz ve elma üreticisi de bu birliktelik sayesinde pazarda söz sahibi olacak. Pazarda üreticin de artık bir kooperatif sayesinde söyleyeceği bir sözü olacak. Fiyata, alım politikasında bir etkisi olacak. Bu çok önemli bir proje. TKDK'nın, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yaptığı proje Isparta'da ilk" dedi.

KOOPERATİF 72 ORTAKLI

Kooperatifin 72 ortağı olduğunu ifade eden Başkan Ünverdi, "Bünyesinde yaklaşık 2 bin 500-3 bin ton soğutma kapasitesi var. Bin metrekare paketleme alanı var. Paketleme alanı içinde elma tasnifleme makinesi, Kiraz şoklama makinesi yani düzeneğin tamamı var. Soğuk hava ve paketleme komple bir tesis halinde" ifadelerini kullandı. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluborlu'ya Avrupa Standartlarında Tesis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement