Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Yerel

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, "Türkiye'de erkek giyim markaları, Avrupa düzeyinde.

14.03.2015 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, " Türkiye'de erkek giyim markaları, Avrupa düzeyinde. 20 yıl önce kartvizitimizi verdiğimizde bize randevu vermezlerdi. Bugün o bize bakmayan Avrupa markaları haftanın 3 günü bizim işletmede" dedi.

Kiğılı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş moderatörlüğündeki "Perakendede Değişim Zamanı"? oturumundaki konuşmasında, 50 yıl önce Türkiye'de hazır giyim olmadığını, bu işin okulunun ve kürsüsünün de bulunmadığını, bu yüzden kendisinin yanlış yaparak, tecrübe kazanarak bugünlere geldiğini söyledi.

"Adaletli olduğunuz, işinizi doğru yaptığınız takdirde gelecek, avucunuzun içinde" diyen Kiğılı, yeni jenerasyonun çok şanslı olduğunu, ellerindeki birikimi doğru ve adaletli kullanırlarsa başarılı olabileceklerini belirtti.

Türk hazır giyim sanayinin çok ilerleyeceğini, çok daha büyüyeceğini aktaran Kiğılı, şöyle konuştu:

"Markalar gittikçe büyüyecek. AVM'lerin kurulduğu 1994-1995'ten beri bütün yabancı, çok lüks markalar, hepsi geldi. Bunların içinde erkek giyimi ve blue jean giyiminde hiçbir marka gelebiliyor mu? Mümkün değil, muhatap olamazlar, gelmeleriyle gitmeleri bir olur. Dünyanın en iyi erkek giyim markalarını getirin burada sıfır şansları var. Türkiye'de erkek giyim markaları, Avrupa düzeyinde. 20 yıl önce kartvizitimizi verdiğimizde bize randevu vermezlerdi. Bugün o bize bakmayan Avrupa markaları haftanın 3 günü bizim işletmede. Canımın istediği zaman, istediği saatte onlara randevu veriyorum. Mal satmak için yarış halindeler. Avrupa markaları, peşimizde."

Beş yıl boyunca Fenerium ile uğraştığını ifade eden Kiğılı, "Fenerium bugün tavan yapmış durumda, kalitesiyle çeşidiyle. Yeter ki malınızı doğru yapın, ahlaklı, adaletli olun, yanınızda çalıştırdıklarınıza sahip çıkın, hakkını yemeyin, kimseye de hakkınız yedirmeyin" dedi.

"İnternetten alışveriş imkanı sunan mağazalar yüzde 80 büyümüş"

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, internetten alışverişin yaygınlaştığını, bu yaygınlaşmanın mağazaların yok olacağı anlamına gelmediğini belirterek, "Bizim sektörde, Avrupa'daki mağazalar, ürünlerinin yüzde 25'ini internetten satarken, Türkiye'de yüzde 5'i bulan marka yoktur. Türkiye'de internette kalma süresi ise Avrupa'dan fazla. Tüketici, internetten tercihini yapıyor, mağazada dokunarak almak istiyor. Bir yılda offline mağazalar yüzde 25 büyürken, internetten alışveriş imkanı sunan mağazalar yüzde 80 büyümüş" ifadelerini kullandı.

Sosyal medyayı çok iyi kullandıklarını aktaran Küçük, teknolojiden uzak firmaların yeni yatırımlar yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Tüketim devam ettikçe perakende durmayacak"

Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, İstanbul dışında artık birçok ilde lüks tüketime eğilim olduğunu belirtti.

Müşteriye hizmette sınır olmayacağını, bu konuda ülke olarak yapılacak çok fazla şey olduğunu ifade eden Çetindoğan, şöyle konuştu:

"Lüks tüketim' diyoruz ama portföyümüzde sadece lüks tüketim yok. Hatta son yıllarda 'ulaşılabilir lüks' diye bir kavram çıktı. Lüks markalar yeni bir oluşum başlattı. Bunların çoğu başarılı oldu. Biz Demsa olarak lükste öne çıkmış bir grubuz ama hakikaten lüks değil. Tüketim devam ettikçe perakende durmayacak. Bu yolu ise duygular çiziyor. Her markanın, ürünün hikayesi var ama son zamanlarda artık tüketici öne çıkıyor. Son on yılda markaların krallığı söz konusuyken şimdi tüketici krallığı var. Her şeyden önce müşterilerle interaktif bir bağ oluşturmak, çok önemli."

"Alışveriş merkezleri, artık başka bir dünyayı ifade ediyor"

Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, alışveriş merkezlerinin uluslararası markalarla mücadelenin arenası olduğunu söyledi. Perakende sektörünün kendini yenilediğini anlatan Torun, şöyle devam etti:

"Alışveriş merkezleri, artık başka bir dünyayı ifade ediyor. Bu durum, alışveriş merkezlerine yatırımın özelliklerini de değiştiriyor. Eğlence, performans merkezleri, sergi alanları ilave ve getirisi düşük yatırımlardır ama alışveriş merkezleri rekabet içinde sürdürülebilir bir başarı elde etmesi için internet perakendeciliğinin de olduğu bir ortamda müşterinin gelmesini sağlayacak ilave yatırımlara yönelmek durumunda. Bu yüzden Mall of İstanbul'da biz 50 milyon dolarlık ilave eğlence ve benzeri alanlar için yatırım yaptık."

"Niteliğe önem vermezseniz marka olamazsınız"

Özdilek A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, 1965'de dayısının havlu mağazasında satış danışmanlığı yaptığını, akşamları ticaret lisesine gittiğini 1967'de de Ulucamii ile Orhan Camii arasında bir havlu mağazası açtığını anlattı.

Özdilek'in logosunun tasarımını 100 liraya yaptırdığını aktaran Özdilek, "Türkiye'nin 15 noktasında hizmet veriyoruz ve 6 bin 500 kişiyi istihdam ediyoruz. Müşteri ile doğru malı, doğru rafta, doğru zamanda, doğru fiyatla buluşturacaksınız. Bunların hepsini bir arada bulundurmayan başarılı olamaz. Biz niteliğe önem veriyoruz. Niteliğe önem vermezseniz marka olamazsınız" ifadelerini kullandı.

Kredi borcunun şirket cirosunun yüzde 20'sini geçmemesi gerektiğini vurgulayan Özdilek, çalışan memnuniyetinin de çok önemli olduğunu şirketin restoran kısmında biriken bulaşıkları bulaşıkhanede çalışan kadınla 3 saat boyunca yıkadığını anlattı.

"İnternet lojistiği gelişmeye başladı"

CarrefourSA Genel Müdürü Mehmet Nane de perakendede başarının gönüllülükle gerçekleşeceğini bildirdi.

Türkiye'deki yerelleşmeyi çok iyi anlamak gerektiğine dikkati çeken Nane, şöyle devam etti:

"Ekip, çok iyi olmalı. Ekibin teknikle desteklenmesi lazım. Mağazalarımızda geçen yıl 600 milyon adet ürün satılmış ve bu ürünler, 100 milyon adet müşteriye ulaşmış. Bunu teknolojisiz yönetemezsiniz. Malların giriş-çıkışını kontrol edemezsiniz. Size kendinizi müşteriye anlatmak kalıyor. Müşterinin hem aklına hem kalbine hitap etmeniz gerekiyor. Geçen yıl 127 mağaza açtık, 5 yıldır mağaza açamıyorduk. Bu yıl ayda ortalama 20 mağaza açıyoruz. Mart ayında bu hızı 30'a çıkardık. 2013'te çalışan memnuniyeti 48'ken şu an bunu 8 puan artırarak 56'ya çıkarttık.

Mobil gıda alışverişinde en çok çocuk bezi, deterjan, içecek ve yağ satıldığını anlatan Nane, insanların yükte ağır ürünleri taşımak istemediğini, bunun için internet lojistiğinin gelişmeye başladığını dile getirdi.

- Kadın Dostu Şirketler Ödül Töreni

Oturumun ardından Kadın Dostu Şirketler Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Törende, "Kadın çalışan sayısı en fazla olan şirket ödülü" İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş'a, "Kadın çalışan oranı en yüksek şirket" ve "Kadın yönetici oranı en yüksek şirket" ödülü, İpekyol Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Ayaydın'a, "Kadın çalışan sayısını en çok artıran şirket" ödülü, Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Birol Güngör'e, "En çok kadın yöneticisi olan şirket" ödülü, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük'e, "Kadın yönetici sayısını en çok artıran şirket" ödülü Makro Market Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songör'e verildi.

"Kadın çalışan sayısı en fazla olan grup" ödülü Koç Topluluğu CEO Vekili Levent Çakıroğlu'na, "Kadın çalışan oranı en yüksek grup" ödülü, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sena Kocabaş ve Boyner Kurumsal İletişim Direktörü Cem Tanır'a, "Kadın yönetici sayısı en fazla olan grup" ödülü, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kamil Eser'e, "Kadın yönetici oranı en fazla olan grup" ödülü de Doğan TV Holding adına Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Lale Eren'e takdim edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement