Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı - Son Dakika
Ekonomi

Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı

Bütün büyükşehirlerin merkez ilçelerindeki toplu taşıma durakları akıllı hale getirilecek Gerekli yazılım ve donanımların Türkiye'de üretilmesi için altyapı kurulacak Ülke genelinde tüm ulaşım araçlarında kullanılabilecek bir ulusal e ödeme sistemi geliştirilecek Toplu taşıma filoları yaşlı, çocuk ve engellilere daha etkin ve güvenli hizmet verecek şekilde düzenlenecek.

25.10.2014 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Eylem Planı kapsamında bütün büyükşehirlerin merkez ilçelerindeki toplu taşıma durakları akıllı hale getirilecek.

Yüksek Planlama Kurulunun, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla sosyal tarafların görüşleri alınarak hazırlanan Ulusal AUS Strateji Belgesi (2014-2023) ve eki Eylem Planı'nın (2014-2016) kabulüne ilişkin kararı Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, AUS ile ülke genelinde planlama ve entegrasyon için idari ve teknik mevzuat ulusal ve uluslararası ihtiyaçlara göre geliştirilecek. Bu kapsamda ulusal düzeyde bir AUS mimarisi oluşturulacak.

Küresel düzeyde rekabetçi bir AUS sektörü için organizasyonel düzenlemelerin yanı sıra mevzuat düzenlemeleri de yapılacak. AUS kapsamında kullanılan yazılım ve donanım bazında yerli üretim teşvik edilecek, bilgi ve iletim teknolojileri sektörünün AUS alanında dış pazara açılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

AUS uygulamaları ülke çapında yaygınlaştırılarak trafik güvenliği ve mobilite artırılacak. Kent içi ve kentler arası karayolu ağında trafik yönetimi, AUS ile etkin ve verimli hale getirilecek. Ulaşımda e-ödeme sistemleri yaygınlaştırılacak, toplu taşımacılıkta AUS uygulamaları artırılacak ve yolcu bilgilendirme faaliyetleri geliştirilecek, kaza ve acil durum uygulamaları geliştirilecek.

Çevre dostu uygulamalar geliştirilecek

Hareket kısıtlılığı olanların ulaşım araçlarına ve hizmetlerine erişimi AUS ile kolaylaştırılacak. Toplu taşıma filoları yaşlı, çocuk ve engellilere daha etkin ve güvenli hizmet verecek şekilde düzenlenecek.

Enerji verimliliğini sağlayacak çevre dostu AUS uygulamaları geliştirilecek, kent içi ulaşımda emisyonların azaltılmasına yönelik çözümler üretilecek.

Stratejinin uygulanması ve izlenmesi, eylem planında gerekli yapılacak her türlü değişiklik ve düzenleme için gerekirse özel sektör temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı "İzleme ve Yönlendirme Komitesi" kurulacak.

4G altyapıları yaygınlaştırılacak

Eylem planına göre, ortak bir AUS terminolojisi için Açıklamalı AUS Terimleri Sözlüğü hazırlanacak. Sistem isimleri ve kısaltmalar standart hale getirilecek.

Büyükşehir belediyelerince hazırlanan ulaşım ana planlarında AUS bölümü bulunmasını zorunlu kılan mevzuat hazırlanacak. AUS altyapısının etkin işleyişine yönelik 4G gibi yeni teknoloji ürünü altyapıların yaygınlaştırılması için imkan sağlanacak.

Eylem planı döneminde AB Galileo/EGNOS katılım görüşmeleri TÜRKSAT AŞ tarafından yürütülecek, gerekli yazılım ve donanımların Türkiye'de üretilmesi için altyapı kurulacak.  İkinci aşama eylem planı kapsamında Akdeniz, Ortadoğu ve Asya ülkelerinde benzer yapıların kurulmasında Türkiye'nin etkin rol alması izin gereken çalışmalar yapılacak.

AUS sektöründe ulusal meslek standartları ve yeterlilikler hazırlanacak ve nitelikli personele Mesleki Yeterlik Belgesi verilecek.

"Karayolu Radyosu" kurulacak

Ülke genelinde tüm ulaşım araçlarında kullanılabilecek bir ulusal e-ödeme sistemi geliştirilecek. Kurulacak mahsuplaşma merkezi ile mahsuplaşmaların yönetilmesinin yanı sıra veri ve raporlar üretilecek.

Bütün büyükşehirlerin merkez ilçelerindeki toplu taşıma durakları akıllı hale getirilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünce "Karayolu Radyosu" kurulacak. Bunun için mevzuat düzenlemesine gidilecek. e-Call (Acil Çağrı) sistemine Avrupa Birliği ile uyum içinde geçilecek ve buna yönelik pilot uygulama bu yıl sonunda gerçekleştirilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement