Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, 2015 yılının kendileri için zor geçeceğini belirterek, "Dinarın piyasadaki değeri güçlüdür ve ülkemiz iflas etmedi" dedi.

11.03.2015 22:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, 2015 yılının kendileri için zor geçeceğini belirterek, "Dinarın piyasadaki değeri güçlüdür ve ülkemiz iflas etmedi" dedi.

Zebari, Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forum'unda, "Irak'ta Enerji ve Enerji Politikası" konulu oturumda ülkenin mali durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Irak gelirinin ihraç edilen günlük 3 milyon varil petrole bağlı olduğunu söyleyen Zebari, ülkedeki ekonomik verilerin olumsuz olmasına rağmen çok karamsar olmamak gerektiğini belirtti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün bütçeyi doğrudan etkilediğini ifade eden Zebari şunları söyledi:

"Genel bütçemiz doğrudan petrol ihracatına bağlıdır. Petrol fiyatlarındaki artış veya azalış bütçemizi etkiliyor. Gelirlerimizin yarısından fazlası memur maaşlarına gidiyor. Hükümet olarak memur maaşlarını her aya düzenli şekilde ödemek zorundayız. Petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı, bu yıl bütçede açık oluştu. Bu açığı kapatmak için Irak'ın tarihinde ilk defa farklı vergilendirmelere gittik. Maliye bakanı olarak olaya baktığımda ülkemizde hiçbir vergilendirme yükümlülüğü olmadığından insanlarımızın adeta "beleş" yaşadığını söyleyebilirim. Petrol dışında gelirlerimiz yok denecek kadar az. Ancak yine de Irak Dinar'ı piyasada güçlüdür ve ülkemiz mali acıdan iflas etmedi."

"Taraflar toleranslı olmalı"

Bağdat- Erbil arasında imzalanan petrol anlaşmasına da değinen Zebari, şartların çok reel olduğunu kaydederek, "Her iki tarafın böyle bir anlaşmaya ihtiyacı vardı. Bana göre böyle bir anlaşma Irak'ın parçalanmasını engelledi. Burada her iki tarafı da eleştirmek istiyorum:  birincisi Kürdistan hükümetinin yüzde 17'lik bütçe payını merkezi hükümetten acil ve ısrarla istemesi ikincisi ise merkezi hükümettin Kürdistan'dan eksik bir şekilde günlük 550 bin varil petrolün ihraç edilmesini dayatması yanlıştır. Oysa her iki tarafın da toleranslı olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kürdistan bölgesi halkının bütçedeki payın gönderilmesi noktasındaki taleplerini anladığını aktaran Maliye Bakanı Zebari, "Burada Kürdistan halkına seslenmek istiyorum. Merkezi Irak hükümetindeki tüm bakanlar, Erbil'e para göndermek için her gün çaba sarf ediyoruz. Bundan emin olmanızı istiyorum. Her iki taraf varılan anlaşmaya sadık ve şartları yerine getirmeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Haklımızın kulağı Bağdat'tan gelecek bir haberde"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Maliye Bakanı Rebaz Muhammet ise yerel hükümette yaşanan ekonomik krize değinerek bütçelerinin gönderilmemesi nedeniyle Bağdat yönetimini eleştirdi.

Cephede terör örgütü DAEŞ ile çatışan Peşmerge güçlerinin son iki aylık maaşlarını ödeyemediklerini söyleyen Muhammet şunları söyledi:

"Kürdistan hükümetinin, Peşmerge güçleri ve İçişleri Bakanlığı'nda görevli personele aylık olarak verdiği paranın tutarı, 250 milyon dolara tekabül ediyor. Bölgenin güvenliği için her ay bu paranın temin edilmesi gerekiyor. Ancak son iki aydır güvenlik güçlerinin paralarını ödeyemedik. Bağdat, yapılan bütçe anlaşması konusunda hiçbir adım atmadı ve bütçemiz gelmedi. Halkımızın kulağı Bağdat'tan gelecek bir haberde. Ümitlerimizi Bağdat'a bağlamış durumdayız."

Bölgenin bütçe gelirinin sadece petrolden oluşmasından dolayı, bu yıl başka alanlarda da çalışma yaptıklarını aktaran Muhammet, "Özellikle bölgedeki diğer sektörlerin geliştirilmesi için çalışmalar başlattık. Bu yıl tüm bakanlıklarda yolsuzluğun önüne geçilmesi için yeni program ve sistemler kurduk. Bunun başında denetlenmesi kolay olan elektronik sisteme geçiş başladı. Birçok gereksiz görülen harcama kesildi" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası 3'üncü Süleymaniye Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement