"Artık Türkiye'de 75 Yaş ve Üzerini İleri Yaş Kabul Etmek Gerekiyor" - Son Dakika
Güncel

"Artık Türkiye'de 75 Yaş ve Üzerini İleri Yaş Kabul Etmek Gerekiyor"

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Akşit, "Artık Türkiye'de de 75 yaş ve üzerini ileri yaş kabul etmek gerekiyor." dedi.

15.12.2014 18:36  Güncelleme: 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Güldal Akşit, artık Türkiye'de de 75 yaş ve üzerinin ileri yaş kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

Medikal Turizm Derneğince, Rixos Otelinde düzenlenen "Uluslararası 3. Yaş Baharı Turizmi ve Dinamikleri Kongresi"nde yabancı konuşmacıların da katıldığı "Yaşlılıkta Uluslararası Vizyon" konulu oturum ve "interaktif çalıştay" yapıldı.

Akşit, moderatörlüğünü üstlendiği oturumda yaptığı konuşmada, toplumunda saygı duyulan ve tecrübelerinden aile içinde faydalanılacak kişiler olarak görülen yaşlıların, ömür uzadıkça teknolojiyi kullanmaya başladıklarını söyledi.

Bunu en yakın kendi babasında gördüğünü anlatan Akşit, "Artık Türkiye'de de 75 yaş ve üzerini ileri yaş kabul etmek gerekiyor. Onların insana ihtiyaçları olduğunu unutmamamız lazım çünkü biz de o yaşa geleceğiz" dedi.

Huzurevi tabirini de doğru bulmadığını vurgulayan Akşit, bu yerlere yaşlıları hayata bağlayacak başka isimler bulunması önerisini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunacağını kaydetti.

-"Türkiye, 65 yaş üstü çok iyi bir destinasyon olabilir"-

Belçika Flaman Parlamentosu Milletvekili Güler Turan, "Belçika'da Yaşlanma Ekonomisi" başlıklı sunumunda, ilerleyen yaşın sorun olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Belçika'nın yaşlanan toplumların başında geldiğine işaret eden Turan, 11,2 milyon nüfusun 1,86 milyonun 65 yaş altında olduğunu belirtti.

Belçika'nın çok kültürlü yapısına değinen Turan, Türk yaşlıların da bu hizmetlerden faydalandığını söyledi.

Devletin emeklilik yaşı, genel sağlık sigortası gibi konularda devletin sorumluluğu hakkında bilgi veren Turan, yaşlıların tamamen bakımevinde kalmasının son tercihleri olduğunu daha çok kendi evlerinde, gerektiğinde destek alarak yaşamalarını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Bu kapsamda yaşlılar için de çocuk kreşlerine benzer merkezler kurmanın önemini vurgulayan Turan, bu tür merkezlere çoğunlukla 75 yaş üstü bireylerin devam ettiğini ve buralarda her türlü ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

Turan, bunların yanı sıra Belçika'daki ileri yaş bireylerin faydalanabilecekleri farklı ihtiyaçlara göre hazırlanmış hizmetler bulunduğunu örnekleriyle anlattı.

AB'nin hala ekonomik kriz içinde olduğuna ve ailelerin hala yaşadığına değinen Turan, yaşlı bakım işinin ivme kazandığını bildirdi.

Güler Turan, "Türkiye, 65 yaş üstü için çok iyi bir destinasyon olabilir çünkü Türk kökenli Belçikalılar buraya hasret büyümüşler ama Belçika'dan da kopamıyorlar" diyerek, onların özellikle kışı Türkiye'de geçirmelerini sağlayacak işbirlikleri hazırlanabileceğini kaydetti.

- Almanya'da nüfusun yüzde 70'ine evde bakım hizmeti-

MD Medicus Holding İş Geliştirme Müdürü Robert Kulesa, "Yaşlılar için telemedikal servisler" başlıklı sunumunda, 80 milyon civarındaki Almanya nüfusunun 17 milyondan fazlasının 65 yaş üzerinde olduğu bilgisini verdi.

Almanya'daki Türk nüfusa dikkati çeken Kulesa, her yıl binlerce Türk'ün toplam 70,7 milyon liralık harcama yaparak 5 günden fazla zamanı Türkiye'de geçirdiğini belirtti.

Kulesa, aynı şekilde 5 binden fazla kronik hastanın da tedavi için Türkiye'yi tercih ettiğini, 7 gün 24 saat hizmet veren sistemleriyle yurt dışında da olsa müşterilerine ulaşabildiklerini aktardı.

Aktif sağlık hizmeti veren gençlerin sayıca azlığı dolayısıyla telemedikal hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu bildiren Kulesa, "7 gün 24 saat rehabilitasyon hizmeti veriyor ve sağlık koçluğu yapıyoruz. Tıbbi bilgi almak, herhangi bir konuda yardım istemek için de bizi arayabiliyorlar" diye konuştu.

Kulesa, Almanya'da nüfusun yüzde 70'inin evde bakım hizmetlerini aldığını kaydederek, sağladıkları hizmetlerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

-"Telecare önleyici hizmet sunarak tasarruf sağlayabilir"-

TSA Üstyöneticisi John Mooney, "İngiltere'de gelişmekte olan telecare pazarı" başlıklı konuşmasında, katılımcıları telecare sistemi hakkında bilgilendirdi.

İngiltere'de 1,7 milyon kişinin telecare (Telefonla bakım hizmeti) hizmetlerinden yararlandığını belirten Mooney, bunun en büyük sanayi ağı olduğunu dile getirdi.

Mooney, yaşlanan nüfus dolayısıyla bazı zorluklara ve bunların maddi boyutuna işaret ederek, telebakım ve telesağlık hizmetleriyle önleyici hizmetler sunularak tasarruf sağlanmasının da amaçlandığını vurguladı.

Yeni geliştirilen teknolojiyle güçlendirilmiş bakım ve destek hizmetiyle 3 milyon kişiye daha ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Moorey, gelecekte önem kazanacak kişiselleştirilmiş gündem üzerinde durduklarını da ifade etti.

Daha sonra katılımcıların sorularına geçildi. Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi, panelistlerin "prim destekli bakım sigortası" hakkındaki görüşlerini sorması üzerine Güler Turan, engelli olmayı kimse seçmediğini, sosyal devletin de gerekenleri tamamen karşılamak zorunluluğunu söyledi.

-İnteraktif çalıştay-

Öte yandan, Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, yaşlıların geleceğiyle ilgili hazırlanan sorular kapsamında dinleyicilerin görüşlerine başvurulan "interaktif çalıştay"ı gerçekleştirdi.

Katılımcılar tarafından 10 dakikalık süreler zarfında, "Ülkemizde yaşlı bakımı ne durumda?", "Yaşlılarımız topluma dahil mi ve öneriler nelerdir?", "Ülkemizde yaşlı bakımında iş gücü istihdamı ne durumda?", "Yaşlı bakımı turizminde talepler nasıl yaratılacak?", "Yaşlılıkla ilgili değer yaratacak çözüm önerileri neler?" gibi sorulara cevap arandı, çözüm önerileri sunuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Artık Türkiye'de 75 Yaş ve Üzerini İleri Yaş Kabul Etmek Gerekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Melikgazi Belediye Başkanı Teknoparkı Ziyaret Etti
    15:39 Melikgazi Belediye Başkanı Teknoparkı Ziyaret Etti

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve AK Parti Melikgazi İlçe Başkanı Tayyar Şahin ile Erciyes Teknopark'ta faaliyet gösteren iş yerlerini ziyaret etti. Başkan Palancıoğlu, teknoparktaki firmaların faaliyet alanları hakkında bilgi aldı ve belediyenin teknolojiyi her alanda kullanma çabalarını vurguladı. Ayrıca, teknoparkların önemine dikkat çeken Palancıoğlu, burada yapılan Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik gelişmelerle gurur duyduklarını belirtti.

  • İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor
    15:37 İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde eğitim alan kursiyerlerin, Gazze'deki kadın ve çocuklar için hazırladığı oyuncak, battaniye ve kışlık giysileri taşıyan tır, Mersin Limanı'na hareket etti. Yardım tırı, dualarla Mersin Limanı'na uğurlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Filistinlilerin yaşadığı acıyı hafifletmek adına ellerinden geldiğince Gazze'ye yardıma devam edeceklerini belirtti.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı
    15:35 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2-6 Nisan tarihleri arasında kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ilgili kanun maddelerine dayanarak alınan kararın, tüm açık alan etkinliklerini kapsadığını belirtti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı
    15:34 Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

    Isparta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, yağma suçundan aranan G.H. isimli şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi. Şahıs, 42 yıl 5 ay 8 gün hapis cezasıyla aranıyordu.


Advertisement