Uluslararası Ab-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Ab-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "2014'ün Türkiye'de AB yılı olmasını istiyoruz.

14.04.2014 11:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, 23'üncü ve 24'üncü fasıllar başta olmak üzere, AB'den hızla yeni fasılları açmasını beklediklerini belirterek, "2014'ün Türkiye'de AB yılı olmasını istiyoruz. Aynı şekilde AB'de de Türkiye yılı olmalı" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Bilkent Otel'de AB Bakanlığı tarafından "Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi" kapsamında düzenlenen "Uluslararası AB-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı"na katıldı.

Konferansta yaptığı konuşmada Türkiye'nin AB sürecini ele alan Çavuşoğlu, Türkiye'nin üzerine düşen reformları yapması gerektiğini ve bu konuda hiçbir tereddüdü olmadığını belirtti ve AB'yi geçici bir hedef olarak görmediklerini söyledi. Bu yıla reformlarla başlandığını anımsatan Çavuşoğlu, onaylanan beşinci yargı paketine dikkati çekerek, "Bu noktada AB'den daha fazla fasıl açılmasını bekliyoruz. Özellikle 23'üncü ve 24'üncü fasıllar yargı, özgürlük, güvenlik konularını içeriyor. Bu bakımdan bu iki faslın açılmasını bekliyoruz. Bu fasılların açılmasını engellemek gerçekçi, samimi bir yaklaşım değil" dedi.

Çavuşoğlu, "2014'ün Türkiye'de AB yılı olmasını istiyoruz. Aynı şekilde AB'de de Türkiye yılı olmalı" ifadesini kullandı. AB Bakanı Çavuşoğlu, fasılların açılmasını Güney Kıbrıs Rum yönetiminin engellediğini belirtti.

Enerji çeşitliliğini nasıl artıracağını tartışan AB'nin hala 15'inci fasıl olan enerji faslını açmamış olmasının büyük bir eksiklik olduğunu dilg getiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu noktada Rusya dahil hiçbir ülkeyi kendisine rakip olarak görmediğini kaydetti.

"Avrupa'nın en büyük sorunların biri ırkçılık" -

Türkiye ve AB ülkeleri yerel yönetimleri arasında yapılacak işbirliğinin özellikle önyargıların kırılması için çok önemli bir işlev göreceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Önyargının günümüzde nelere yol açabileceğini görüyoruz. Her şey önyargıyla başlıyor. Arkasından fobiler oluşuyor, yabancı düşmanlığı ve nefret söylemleri geliyor. Hepsinin temelinde önyargılar var. Bugün Avrupa'nın en büyük sorunların biri ırkçılık, yabancı düşmanlığı. Fransa, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde öne çıkmaya başlayan ırkçı partilerin, 'AB'nin değerlerini yerle bir edeceğiz' şeklindeki açıklamaları düşündürücüdür. Bu ırkçılık tüm Avrupa'yı tehdit ediyor ve buna karşı birlikte mücadele etmeliyiz."

Konferansta konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombati ise yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin toplumlar arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğini kaydederek, sivil toplumlar arasındaki diyaloğun artmasına da katkı sağlayacağını belirtti.

"2013'te Türkiye-AB ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşandı" diyen Szombati, AB sürecinin Türkiye'deki reformlar üzerinde de olumlu etkileri olduğunu vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Ab-Türkiye Şehir Eşleştirme Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement