Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu - - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu -

Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, "İhtisaslaşmış ve makul iş yüküne sahip askeri yargı ve Askeri Yargıtayın, altından kalkması güçleşmiş iş yüküyle çalışan adli yargıyla birleşmesi halinde, askeri yargı hizmetinin bugünkünden daha bağımsız, nitelikli, adil ve ihtiyacı karşılamada daha etkin olacağını söylemenin, aşırı iyimserlik olacağını değerlendiriyorum" dedi.

07.04.2014 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, "İhtisaslaşmış ve makul iş yüküne sahip askeri yargı ve Askeri Yargıtayın, altından kalkması güçleşmiş iş yüküyle çalışan adli yargıyla birleşmesi halinde, askeri yargı hizmetinin bugünkünden daha bağımsız, nitelikli, adil ve ihtiyacı karşılamada daha etkin olacağını söylemenin, aşırı iyimserlik olacağını değerlendiriyorum" dedi.

Askeri Yargıtayın kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu "Askeri Yargıda Güncel Eğilimler" başlığı altında başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılışına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer ilgililer katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Askeri Yargıtay Başkanı Liman, askeri yargının ve yüksek askeri yargı organlarının anayasa ve yasalarda ayrı bir yapılanmada olduğunu anımsatarak, son yıllarda yargı birliğinin sağlanması bakımından yeniden yapılandırılması ve görev alanının sınırlarının ne olması gerektiği gibi hususlarda, hukuksal zeminde tartışmaların odağında yer aldığını söyledi.

Genel olarak yargıda reform planları ve yeni bir anayasa hazırlığı için yapılan çalışmalar ile AB ülkelerinde askeri yargı alanındaki değişim ve düzenlemelerin bu tartışmaları alevlendirdiğini ifade eden Liman, şunları kaydetti:

"Kavram olarak içerinde askeri yargıyı da barındıran yargı birliğinin ideal çözümlerden biri olarak düşünülebilir ise de bu husustan atılacak adımlar önce ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşundan itibaren var olan ve ayrı bir yargı bölümü şeklinde yapılandırılan askeri yargının, neden bu şekilde yapılandırılmış olduğunun ve bugüne kadar sunduğu adalet hizmetinin ulaştığı seviyenin, başta ülkemiz olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının, önceliklerinin, göz önünde bulundurulması, atılacak adımın askeri yargı ve askeri yargının desteklediği Türk Silahlı Kuvvetlerini daha da güçlendirici nitelikte olması ve herhangi bir zaaf yaratmaması gerekmektedir."

Türkiye'de yargı organlarına her seviyede getirilen eleştirilerin başında davaların makul sürede sonuçlandırılamaması olduğuna dikkati çeken Liman, şöyle konuştu:

"Gerek adli, gerek idari gerekse de askeri yargıda davaların makul bir sürede sonuçlandırılması, adaletin gerçek anlamda yerine gelmesi için bir zorunluluktur. Bu zorunluluk bozulan disiplinin mümkün olan en kısa zamanda ve makul bir sürede onarılması bakımından Türk Silahlı Kuvvetleri için hayati bir öneme haizdir. Askeri davalara ivedilikle bakılması, davaların makul bir sürede sonuca bağlanması, suç isnadıyla karşılaşan asker kişinin suçlu mu, suçsuz mu olduğunun belirlenmesi, suçsuz ise derhal görevine iadesi, suçlu ise cezalandırılması bir zorunluluktur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin temelini oluşturan askeri disiplin, bu tür davaların uzun sürmesine tahammül edemez."

Liman, yargı birliği ile oluşturulacak yeni yapıyla halen ihtiyaca uygun yürütülen askeri yargı hizmetinin, şu andaki yapıdan daha nitelikli ve ihtiyaç karşılamada daha etkin yürütüleceğinin garanti edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Askeri yargı hizmetinin yürütülmesinde ortaya çıkacak aksaklıklar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin disiplinine olumsuz etki edeceği gibi, jeopolitik konumu nedeniyle güçlü bir orduya sahip olması gereken ülkemizin güvenliğini de olumsuz yönde etkileyebilecek. İhtisaslaşmış ve makul iş yüküne sahip askeri yargı ve Askeri Yargıtayın, askeri ceza hukuku alanında ihtisas sahibi olmayan ve altından kalkması güçleşmiş bir iş yüküyle çalışan bir adli yargıyla birleşmesi halinde, askeri yargı hizmetinin bugünkünden daha bağımsız, nitelikli, adil ve ihtiyacı karşılamada daha etkin olacağını söylemenin, aşırı iyimserlik olacağını değerlendiriyorum."

Liman, yargı birliği tartışmaları yapılırken ve bu kapsamdaki anayasal değişiklik planlanırken, askeri yargıya duyulan ihtiyaç ile bu ihtiyacın karşılanmasına ilişkin hizmetin aksaması halinde doğacak sonuç ve sakıncaların çok iyi düşünülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Yargı birliği için hukuksal ortam oluşmadan, iyi işleyen bir yargı kolu olan askeri yargı alanının kaldırılmasından söz etmek doğru değildir" dedi.

Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Askeri Yargı Sempozyumu - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement