Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu"

Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu"

Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu Koordinatörü ve Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, Molla Hüseyin Batevi'nin Kürtçe kaleme aldığı Mevlit'in Kürtçe'nin konuşulduğu yerlerde Kur'an ı Kerim'den sonra en çok okunan şey olduğunu söyledi.

25.09.2014 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu Koordinatörü ve Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, Molla Hüseyin Batevi'nin Kürtçe kaleme aldığı Mevlit'in Kürtçe'nin konuşulduğu yerlerde Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan şey olduğunu söyledi.

Sempozyumla ilgili açıklama yapan Baz, 19 bilim adamı, tarihçi ve yazarın katıldığı sempozyumuda, Beytüşşebap ilçesinin tarihi, jeolojik, coğrafi, kültürel, turizm özelliklerinin yanı sıra Molla Hüseyin Batevi'nin hayatı ve eserlerinin tartışıldığını belirtti.

Hüseyin Batevi'nin hayatı, eserleri, mevlidi ve bu güne kadar bilinmeyen şiirlerinin anlatıldığını dile getiren Baz, şöyle konuştu:

"Şırnaklıların büyük bir çoğunluğu ve hatta din görevlilerinin bir kısmı bile, Melaye Ciziri, Feki Teyran, Ahmed-i Hani gibi Kürt edebiyatının kıymetli şairlerinden biri olan Batevi'nin Şırnaklı olduğunu bilmiyor. Batevi'nin Kürtçe yazdığı Mevlit, Kürtçe'nin konuşulmakta olduğu İran, Suriye, Irak ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan şeydir."

Baz, Şırnak'ın değerlerinin ortaya çıkarılması gayesiyle düzenledikleri sempozyumla, 2008'de kurulan Şırnak Üniversitesi için belirledikleri strateji çerçevesinde bölgenin bütün değerlerini, soyut ve somut varlıklarını, akılcı, bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmede evrensel boyuta taşımak istediklerini kaydetti.

Sempozyumla Şırnak'ı ve Beytüşşebap'ı en iyi şekilde tanıtmaya çalıştıklarını belirten Baz, "Şırnak aşiretlerini, kıyafetleri, turizm potansiyelini ile Beytüşşebap'ın markalaşmaya doğru hızla giden balı üzerine bir tebliğ sunuldu. Basın ve canlı yayınlar ile bütün bu bilgiler duyulmuş oldu. Molla Hüseyin Batevi'nin doğduğu ve vefat ettiği köy ziyaret edildi. Molla Hüseyin Batevi'nin hayatı ve önemi anlatıldı"dedi. - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement