Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı" - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı"

Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı"

Gebze Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar, "Yazılım zayıflıkları, saldırganlar tarafından tespit edilip amaçlarını gerçekleştirebildikleri sistemlerin yumuşak karnıdır.

20.10.2016 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gebze Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar, "Yazılım zayıflıkları, saldırganlar tarafından tespit edilip amaçlarını gerçekleştirebildikleri sistemlerin yumuşak karnıdır. Saldırılarda son senelerde ciddi artış söz konusu ve bu artmaya da devam edecek" dedi.

Soğukpınar, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), Gazi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından NKÜ Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen, Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansının birinci oturumunda, " Türkiye'de Yazılım Mühendisliği Güvenliği" konulu sunum yaptı.

Yazılım geliştirme araçlarının hepsinin güvenli olmadığını belirten Soğukpınar, güvenlik kriterlerine uyulmadığında yazılımların yüzde 95'inde yazılım zayıflığı ortaya çıktığını söyledi.

Son yıllarda sayısallaşmanın artmasıyla bazı işler kolaylaşırken, kötü niyetli kişilerin, insanların bilgilerine ulaşması ve sistemlerin ifşası gibi sorunlarla karşılaşıldığını ifade eden Soğukpınar, "Son yıllarda sayısallaşma çok hızlı bir şekilde artıyor. Varlıklarımızı hep sayısal ortamlarda saklıyoruz. Dolayısıyla kendi işlerimizi sayısal ortamda kolaylaştırırken bizim dışımızda kötü niyetliler tarafından da istismar edilerek çalınması sistemlerin ifşa edilmesi ile karşılaşıyoruz. Sayısallaşan varlıkları kollamak gittikçe güçleşiyor." diye konuştu.

Bilgi güvenliği saldırıları ve siber güvenlik saldırılarının yazılım zayıflıklarını kullanarak yapıldığını, güvenlik ihlallerinin yaklaşık yüzde 70'nin yazılım zayıflıklarından kaynaklandığını ifade eden Soğukpınar, "Yazılım açıklıkları hızlı tespit edilemiyor. Saldırganlar yazılım zayıflıklarını kullanıyor. Doğal olarak yazılım zayıflıkları saldırganların tespit edip amaçlarını gerçekleştirebildikleri sistemlerin yumuşak karnı. Dolayısıyla bu bağlamda yazılım zayıflığı tabanlı saldırılarda son senelerde ciddi artış söz konusu ve bu artmaya da devam edecek." dedi.

Sunumun ardından, Soğukpınar öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement