Uluslararası Buz Tırmanış Festivali" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Buz Tırmanış Festivali"

Festivalin ikinci gününde de dağcılar, Erzurum'un Uzundere ilçesindeki donan şelalelerde tırmanışlar yaptı.

23.01.2015 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'daki "Uluslararası Buz Tırmanış Festivali" için kentte bulunan 26'sı yabancı 172 dağcı, donan iki şelalede tırmanış gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Erzurum Valiliği'nin desteklediği festivalde dağcılar, sabah saatlerinde Uzundere ilçesindeki Serafin ve Cevizli mahallelerindeki şelalelere gitti.

Patika yollarda yürüyerek yokuş tırmanan dağcılar, bir akarsu üzerindeki eski ahşap köprüyü güçlükle geçip donan Serafin şelalesine ulaştı.

Yurtiçinden 146, ABD, İspanya, İtalya, Portekiz, Nepal, Rusya, Çin, İsviçre, Romanya ve Moğolistan başta olmak üzere 17 ülkeden de 26 dünyaca ünlü dağcı, özel kıyafetlerini giydikten sonra şelalelerde akşam saatlerine kadar üstten emniyetli ve lider tırmanışları gerçekleştirdi.

Rusya buz tırmanışında lider

Dünya Dağcılık Federasyonu (UIAA) Buz Tırmanış Komisyonu eski Başkanı Carlos Teixeira, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin son derece güzel sürdüğünü söyledi.

Yarışma anlamında 20 yıllık bir geçmişe sahip olan buz tırmanışında Rusyalı sporcuların son derece başarılı olduğunu belirten Teixeria, "Buz sporunun lideri seviyesinde Rusya'yı söylemek gerekir. Hem bu işin coğrafyası hem de startı anlamında Rusya önder ülkelerden biri. Onların ardından Güney Kore, daha sonra da İsviçre'yi sayabiliriz. Almanya başta olmak üzere ülkelerden de bireysel anlamda katılımlar var" diye konuştu.

Türkiye'nin potansiyeli var

Dağcılığın gençler arasında gittikçe yaygınlaşan bir spor branşı olduğunu ifade eden Teixeira, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de bazı etkinlikler var. Özellikle buz festivali bu sporun gelişmesi anlamında önemli bir etkinlik. Yanında bulunduğumuz gibi, Türkiye'de donmuş şelaleler var. Birtakım yapılanmalar da gördük ama bu işin gelişimi için yapılacak şey, küçük, bölgesel olabilir. Daha sonra da geniş bölgelerde yarışların düzenlenmesiyle adım adım bu sporun gelişmesi sağlanabilir. Türkiye'nin bu konuda potansiyeli var." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Buz Tırmanış Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement