Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri

Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, şubat ayında 954 milyon dolar oldu.

20.04.2015 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası net doğrudan yatırım girişi, şubat ayında 954 milyon dolar oldu. Yılın ilk 2 ayındaki yatırım girişi ise 2 milyar 711 milyon doları buldu.

Ekonomi Bakanlığı şubat ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı. Buna göre, şubatta 954 milyon dolar düzeyinde net uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Bu yılın ilk 2 ayında 2 milyar 711 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi yaşanırken, uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi, 2 milyar 212 milyon dolara ulaştı. Bunun 921 milyon doları enerji sektöründen, 359 milyon doları ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründen kaynaklandı.

Ocak-şubat döneminde nakit sermaye girişinin yüzde 35,5'i AB hariç diğer Avrupa ülkeleri kanalından geldi.

Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı

Bu yılın şubat ayında 135 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 13 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-şubat döneminde 299 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 26 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki oldu. Bu 325 şirketin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri ile inşaat sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 14 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 8'i toptan ve perakende ticaret sektöründe yer alırken, 3'ü de inşaat sanayi sektöründe faaliyette bulunuyor.

Yılın 2 ayında kurulan 325 uluslararası sermayeli şirketin, 180'inin Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 89'unun AB ülkeleri, 26'sının da diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler olduğu kaydedildi.

Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirketler

Verilere göre, şubat ayı sonu itibarıyla 35 bin 679 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu. 6 bin 323 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşirken, toplamda 42 bin 2 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulunuyor. Bu şirketler, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama, iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteriyor. İmalat sanayisinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı ilk sırada yer aldı. Bunu gıda ürünleri, içecek ve tütün imalatı ve tekstil ürünleri imalatı izledi.

Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında, AB ülkeleri ortaklı girişim sayısı 19 bin 454 ile birinci sırada bulunduğu görüldü. AB ülkeleri ortaklı uluslararası sermayeli şirketlerin içinde Almanya 6 bin 76 şirket ile ilk sırayı aldı, bu ülkeyi 2 bin 784 şirketle İngiltere ve 2 bin 452 şirketle Hollanda takip etti.

Söz konusu şirketlerin illere göre dağılımında ise 24 bin 773 ile İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul'u, Antalya (4 bin 470), Ankara (2 bin 526) ve İzmir (2 bin 130) izledi. İstanbul'daki uluslararası sermayeli şirketler başta toptan ve perakende ticaret (9 bin 572) olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (4 bin 1) ve imalat sanayi (3 bin 411) sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Yatırım projeleri -

Ekonomi Bakanlığı tarafından şubat ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 26 proje kapsamında yaklaşık 541,9 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece 2015 yılında belgelendirilen yatırım projesi sayısı 50'ye, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 10 milyar 822 milyon dolara ulaştı.

Söz konusu yatırım teşvik belgelerinin 28'i imalat, 13'ü hizmetler, 6'sı elektrik, gaz ve su, 2'si de tarım ve ormancılık sektörleri, 1'i madencilik ve taş ocakçılığı ile ilgili olarak düzenlendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement