Uluslararası Edirne Film Festivali" - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Edirne Film Festivali"

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi desteğiyle 20-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek, "Uluslararası Edirne Film Festivali"nin programı açıklandı.

13.11.2015 20:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi desteğiyle 20-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek, "Uluslararası Edirne Film Festivali"nin programı açıklandı.

Crowne Plaza'da düzenlenen basın toplantısına katılan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne'nin tarihi misyonu, konumu ve önemine değinerek, "Şimdi yeni bir versiyon, yeni bir gelişme var Edirne'de. Artık Edirne, Uluslararası Edirne Film Festivali ile anılacak" dedi.

Bu yıl ilk kez yapılacak festival için 8 aydır çalışıldığını aktaran Şahin, şu bilgileri verdi:

"Uluslararası Film Festivali, üç ilde var. Buna dördüncüsü eklendi. İlkinde eksiklikler, aksaklıklar olabilir ama bu eksiklik ve aksaklıklar düzeltildiğinde, hatalar ortadan kalkmış olur. Bizim icra kurulundaki arkadaşlarımız, Balkan ülkelerini dolaştı. Zaten temamız da bu yıl Balkanlarla ilgiliydi. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Saraybosna ve Sırbistan'ı dolaştılar. Orada çok güzel lütuflarla karşılandılar. Türkiye büyükelçiliklerinin sayesinde, Balkanlarda büyük yıldızlarla, aktörlerle görüşüldü. İnşallah onların da katılımıyla bu festivali gerçekleştireceğiz."

Yanılmaz: "Bu festivaller, sanat adına, sanatla buluşma, tartışma ve bayramlaşma yeridir

Festivalin programını açıklayan Sanat Yönetmeni Yıldırım Yanılmaz da film festivallerinin, gerçek sanat olgusunun bir arada yaşandığı önemli etkinlikler olduğunu dile getirdi.

Festivalin son aşamasına gelindiğini kaydeden Yanılmaz, "Bu festivaller, sanat adına sanatla buluşma, tartışma ve bayramlaşma yeridir. Sanatın bir tek amacı vardır. O da insanı, insana, insanca anlatmaktır. Festivalimizin konseptinde ağırlıkla, insana insanca yaklaşmanın önemini ileri sürmüş filmlerin seçkisi yapılmıştır. Festivalimizin sembolü aynalı süpürge. Süpürgemiz Balkanlarda ve tüm dünyada savaş ve anlaşmazlığın süpürülmesi, barış ortamının her zaman gerekli olduğu anlamını da yansıtmaktadır" diye konuştu.

- Cezayir asıllı Fransız yönetmen Tony Gatlif, jüri başkanı olacak

"Uluslararası Uzun Film", "Ulusal Uzun Film" ve "Ulusal Kısa Film" yarışmalarının gerçekleştirileceği festivalde, Uluslararası Uzun Film yarışmasının jüri başkanlığını, Cezayir asıllı Fransız (Roman) yönetmen Tony Gatlif üstlenecek.

"Transilvanya", "Özgürlük", "Öfkeliler" ve "Çılgın Yabancı" gibi filmlere imza atan Gatlif'in son filmi "Geronimo" da, festival kapsamında Edirneli izleyiciyle buluşacak. Gatlif gösterimin ardından sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Balkan ve Doğu Avrupa sinemasından örneklerin jüri karşısına çıkacağı yarışmayı kazanan,  "Günebakan En İyi Uluslararası Film" ödülü ile 10 bin avronun sahibi olacak.

Ulusal Jüri Başkanı Biket İlhan

"Ayın Karanlık Yüzü", "Kayıkçı", "Sokaktaki Adam" ve ünlü şair Nazım Hikmet Ran'ın hayatını anlatan "Mavi Gözlü Dev" filmlerinin yönetmeni Biket İlhan, Ulusal Uzun Film Yarışması'nda jüri başkanı olarak görev yapacak.

Festival kapsamında, "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Senaryo" ve "En İyi Görüntü Yönetmeni" olmak üzere 6 dalda Günebakan Ödülü sahiplerini bulacak.

Michael Almereyda'nın "Deney", Jose Manuel Cravioto'nun "İntikam Gecesi", Ognjen Svilicic'in, "Kurallar Böyle" filmi, Yared Zeleke'nin Etiyopya yapımı "Kuzu" filmleriyle toplam 20'ye yakın yapım festival kapsamında Türkiye galalarını gerçekleştirecek.

Uluslararası ve ulusal film yarışmaları, engelsiz film gösterimleri, sergiler ve sinemacılarla söyleşilerin yer aldığı festival, 20 Kasım'da başlıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Edirne Film Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement