Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu

Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ilkini yapacağını sempozyumla önemli bir devre ışık tutacak.

30.04.2014 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir'den Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kent tarihine ışık tutmak ve tarih bilinci oluşturmak amacıyla Kocaeli ve Sakarya üniversiteleri, birçok akademisyen ve tarihçi işbirliğiyle Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu düzenleyecek.

BASIN TOPLANTISI YAPILDI

2-4 Mayıs 2014 tarihleri arasında Welborn Luxury Hotel'de düzenlenecek "Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme toplantısı yapıldı. Antikkapı Restaurant'ta düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haluk Selvi ve Yrd. Doç Dr. M. Bilal Çelik, Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ve Doç Dr. İbrahim Şirin katıldı. Aynı zamanda sempozyumun düzenleme kurulunda yer alan konuşmacılar programın içeriğiyle ilgili bilgiler paylaştı.

100'ÜN ÜZERİNDE AKADEMİSYEN

Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun iki üniversite işbirliğiyle hazırlandığını söyleyen Büyükakın, "Programımıza Türkiye'nin çeşitli üniversiteleri, kamu kurum kuruluşları ve uluslararası akademik çevrelerden katılımlar oldu. 100'ün üzerinde tebliğ ve 100'ün üzerinde öğretim üyesinin katkısıyla bu çalışma ortaya çıktı. Kocaeli'nin tarihinin akademik bir şekilde çalışılması ve Akçakoca ile ilgili güzel bir çalışma yapılmasıyla ilgili önemli bir fırsat olacak. Böyle bir sempozyumun yapılacak olması ayrı bir akademik önem taşıyor"dedi.

İKİ ÜNİVERSİTENİN DESTEĞİYLE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak insiyatif aldıklarını kaydeden Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın "Kocaeli ve Sakarya üniversitelerinin de desteğini aldık. Bu sempozyum iki ana başlıktan oluşacak. Bir tanesi Kocaeli tarihiyle ilgili olan kısım. Bununla ilgili Kocaeli'nin yakın tarihi ve daha eski dönemleriyle ilgili Kocaeli ilinin tarihi. Bir diğeri de özellikle Gazi Akça Koca ile ilgili yapılan çalışmalardan bir kısımdan oluşacak"diye konuştu. Büyükakın şöyle devam etti.

GAZİ AKÇA KOCA ANI EVİ

Medyanın da ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bazı tebliğler var. Mesela Fatih'in kalbi Gebze'deki Hünkar Çayırı'nda mı? Kalbi ve iç organları orada mı saklandı gibi bir tebliğ de yayınlanacak. Bu kapsamda Seka Kültür alanı içerisinde Akçakoca Anı Evi ismiyle bir anı evi hazırladık. Bu anı evinde üç bölüm var. Bir tanesi Akçakoca ve Osmanlı döneminde Kocaeli bölümü. İkincisi milli mücadele dönemi. Üçüncüsü Cumhuriyetin ilk yılları ve sanayileşme. Bu üç dönem sergilenecek. İlgi çekeceğini düşünüyoruz.

AKÇA KOCA KONULU OYUN

Şehir Tiyatroları'nın Akçakoca çalışmalarına katkısı olacağına dikkat çeken Büyükakın "Akçakoca'nın konu edindiği bir tiyatro oyunu olsun istedik. O anlamda tiyatro yazarlarına bir davet gerçekleştirdik. Kadir Bozkurt "Kıl Çadırların Düşü" isimli bir oyun yazdı. 2 Mayıs Cuma günü 20.00'de SDKM'de bu oyunumuzun galası yapılacak. Tüm sanatseverlerimiz davetlidir"dedi.

ANIT MEZARA ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın Gazi Akçakoca'nın Kandıra'daki anıt mezarının çevresiyle ilgili de bu program dahilinde çalışma yapılacağını söyledi. "Anıt mezarın çevresindeki yapılarda bir düzenleme yapacağız. Anıtla ilgili uzun vadede de daha başka düzenlemeler yapacağız. Kocaeliler için burası güzel bir gezi merkezi olacak"dedi.

DIŞ İŞLERİ BAKANI

ESİN KAYNAĞI OLDU

Her programın bir hikayesi olduğunu söyleyen Büyükakın, sempozyum fikrinin ortaya çıkış hikayesini de şu sözlerle özetledi "Dış İşleri Bakanımız Kocaeli'ye bir ziyarette bulunmuşlar ve Valiliğin programında bir konuşma yapmışlardı. Gittiği şehirlerde bir medeniyetin inşasında yer almış devlet adamlarının mezarlarını ziyaret ettiğini ve onlarla ilgili bilgi aldığını söylemişti. O anlamda Akça Koca, Konuralp, Karamürsel Alp'le ilgili de bilgi edindiğini söylemişti. Dış İşleri Bakanımızın o ifadeleri bize esin kaynağı oldu. O toplantıdan çıkınca biz neden bu konuda bir şey yapmıyoruz diye kendimize sorduk. Ve sonunda bir sempozyum yapmaya karar verdik"

TARİH KİMLİĞİ

Bir milletin tarihiyle bağı koptuğunda bilincini yitirmiş gibi olduğunu söyleyen Büyükakın "1071'den beri Anadolu'da yaşamış bir milletler sinsilesi olarak bizim bu kimlikle buluşması lazım. 2071 bence çok da politize bir vizyon değil. Akademik çevrelerin de kabul edeceği bir vizyon. Tarih köklerimizle bağlantı kurmamız gerekiyor. Akçakoca sempozyumu ve beraberinde gelecek diğer sempozyumların Anadolu medeniyetini oluşturan halkların tekrar tarihiyle buluşmasına ve geleceğe dönük olarak bir medeniyet inşasına öncülük edeceğine inanıyoruz"ifadesini kullandı.

KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bu şehrin kültür hayatına ve geleceğine yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Haluk Selvi "Türkiye'de bu kapsamda tarihi içerik açısından yapılan en büyük sempozyum. Yaklaşık 7 aylık bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Program içerik olarak il çağdan günümüze kadar tarihi ele almış olsa da Osmanlı'nın kuruluşundan bugüne kadar geçen zamanı ve Akça Koca'yı ön plana çıkaracak bir içerikle karşımıza çıkıyor"dedi. Sempozyumun ikinci ayağı bu şehrin tarihini ortaya çıkacak bir külliyatın hazırlanmasıdır"diyen Prof. Selvi "Bu sempozyum sonunda bir kitap oluşturulacak. Sempozyumda sunulacak tebliğler kitap haline getirilecektir. Bu çalışma geleceğin inşasını da ortaya kokuyor. Kendi alanında uzman olan bütün akademisyenleri bu projede toplamaya çalıştık. Tüm Osmanlı arşivlerini taradık" bilgilerini verdi. Çelik ise bu sempozyumla sadece tarihi bilgileri değil kentin mimarisi, eğitimi, sağlığıyla alakalı da bilgiler sunacaklarını söyledi.

BÜYÜKŞEHİR'İN SUNDUĞU BİR FIRSAT

Doç Dr. Şirin de sempozyumun son zamanlarda yapılmış en kapsamlı eser olduğunu belirtti. "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi biz akademisyenlere böyle bir fırsat verdiği için çok mutluyuz. Tarihimizle yüzleşmek ve barışmak istiyoruz. Bu çalışmalar bunun için önemli bir vesiledir. Prof. Dr. Erdoğan da "Kocaeli'nin tarihi kent kimliği biraz saklı kalmış. Gazi Akça Koca ve Kocaeli tarihi sempozyumu tarihi kent kimliğinin ön plana çıkacağını düşünüyorum. Kent kimliğinin de ne olduğunu anlayacağız. Kocaeli Üniversitesi olarak yapacağım kongreyle de bu sempozyumun birbirini tamamlayacağını düşünüyorum"dedi.

114 KATILIMCIDAN 102 TEBLİĞ

Sempozyum Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenecek. 55 farklı üniversite veya kuruluştan 114 Katılımcı 102 tebliğ sunacak. Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda başvuru yapıldı, yapılan değerlendirme sonucu 102 tebliğ seçildi. Uluslararası olan bu sempozyuma Prof. Dr. Rhoads MURPHEY, Doç. Dr. Cavid QASIMOV, Dr. Gerşom QİBRİSCİ gibi yabancı konukların yanı sıra Prof. Dr. İlber ORTAYLI, Prof. Dr. Özer ERGENÇ, Prof. Dr. Enver KONUKÇU, Prof. Dr. Azmi ÖZCAN gibi alanlarında otorite çok önemli isimler de katılıyor. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in de desteği ve himayelerinde olan sempozyuma kendileri de teşrif edecek.

PROF. DR. ORTAYLI VE PROF. DR. MURPHEY'İN KATILIMIYLA

Bunlardan çok önemli bir bölümü sempozyumda tebliğlerini sunacak. Konusunda uzman seçkin akademisyenlerden oluşan bilim ve danışma kurulunun yanı sıra üç gün sürecek sempozyum boyunca Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Enver Konukçu gibi isimler ilk gün ''Şehir tarihi araştırmaları ve Kocaeli'' başlıklı açılış paneline katılacak. Ayrıca İngiltere'nin Birmingham Üniversitesi'nden Türk Osmanlı tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Rhoads Murphey de sempozyuma katılarak, katkı sağlayacak. Prof. Dr. Murphey, Osmanlı İmparatorluğu'nun toplumsal ve siyasi tarihiyle ilgilenmiş, yazdığı Osmanlı savaş yöntemleriyle ilgili kitap büyük beğeni toplamış. Her yıl verilmesi plânlanan "Akça Koca Tarih Ödülü" bu yıl ilk kez Yerel Tarih Araştırmacısı Ahmet Nezih Galitekin'e verilecek.

DÜZENLEME KURULU

— Ersin YAZICI (KBB Genel Sekreteri)

— Prof. Dr. Zekeriya KURŞUN (Marmara Üniversitesi)

— Prof. Dr. Haluk SELVİ (Sakarya Üniversitesi)

— Prof. Dr. Nevnihal ERDOĞAN (Kocaeli Ünv.)

— Doç. Dr. Tahir BÜYÜKAKIN (KBB Gen. Sek. Yrd. )

— Doç. Dr. İbrahim ŞİRİN (Kocaeli Üniversitesi)

— Yrd. Doç. Dr. M. Bilal ÇELİK (Sakarya Üniversitesi)

— Ali YEŞİLDAL

— Raşit FİDAN

— Hayriye SÖZER

— Volkan ŞENEL

— Resül NARİN

— Alptekin CEVHERLİ

— Adem YILMAZ

KATILIMCILAR

— Prof. Dr. Adnan SOFUOĞLU

— Prof. Dr. Ahmet GÜNEŞ

— Prof. Dr. Atilla ÇETİN

— Prof. Dr. Dursun Ali AKBULUT

— Prof. Dr. Ebubekir SOFUOĞLU

— Prof. Dr. Emre DÖLEN

— Prof. Dr. Engin BEKSAÇ

— Prof. Dr. Enver KONUKÇU

— Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK

— Prof. Dr. Halil İNALCIK

— Prof. Dr. Haluk SELVİ

— Prof. Dr. Hamza GÜNDOĞDU

— Prof. Dr. İdris BOSTAN

— Prof. Dr. İnci KUYULU ERSOY

— Prof. Dr. Mehmet ALPARGU

— Prof. Dr. Mehmet BEŞİRLİ

— Prof. Dr. Azmi ÖZCAN

— Prof. Dr. Metin TUNCEL

— Prof. Dr. Muhittin ELİAÇIK

— Prof. Dr. Musa ŞAŞMAZ

— Prof. Dr. Mustafa KESKİN

— Prof. Dr. Nedim İPEK

— Prof. Dr. Nermin ERSOY

— Prof. Dr. Nevnihal ERDOĞAN

— Prof. Dr. Osman AKANDERE

— Prof. Dr. Osman KÖSE

— Prof. Dr. Özer ERGENÇ

— Prof. Dr. Recep DİKİCİ

Prof. Dr. İlber ORTAYLI

— Prof. Dr. Rhoads MURPHEY

— Prof. Dr. Sabahattin ÖZEL

— Prof. Dr. Zeynel ÖZLÜ

— Prof.. Dr. Kemalettin KUZUCU

— Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU

— Prof. Dr. Yılmaz KURT

— Prof. Dr. Yusuf OĞUZOĞLU

— Prof. Dr. Yücel ÖZTÜRK

— Prof. Dr. Zeynep AHUNBAY

— Doç. Dr. Ahmet GÜNDÜZ

— Doç. Dr. Ali Ata YİĞİT

— Doç. Dr. Bekir GÜNAY

— Doç. Dr. Cavid QASIMOV

— Doç. Dr. Deniz DEMİRARSLAN

— Doç. Dr. Emine DİNGEÇ

— Doç. Dr. Fahri YETİM

— Doç. Dr. Hakan KIRIMLI

— Doç. Dr. Hülya BOYANA

— Doç. Dr. İbrahim ŞİRİN

— Doç. Dr. İlhami YURDAKUL

— Doç. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ

— Doç. Dr. Meral BAYRAK FERLİBAŞ

— Doç. Dr. Meryem KAÇAN ERDOĞAN

— Doç. Dr. Mustafa Nuri TÜRKMEN

— Doç. Dr. Necdet GÖK

— Doç. Dr. Nurfettin KAHRAMAN

— Doç. Dr. Oya ŞENYURT

— Doç. Dr. Safiye KIRANLAR

— Doç. Dr. Ümit EKİN

— Doç. Dr. Mustafa HERGÜNER

— Yrd. Doç Dr. Rahime AYDIN ER

— Yrd. Doç. Dr. Biray ÇAKMAK-

— Yrd. Doç. Emine GÜMÜŞSOY

— Yrd. Doç. Dr. Emrah ÇETİN

— Yrd. Doç. Dr. Fikrettin YAVUZ

— Yrd. Doç. Dr. Gülşah ESER

— Yrd. Doç. Dr. Halim DEMİRYÜREK

— Yrd. Doç. Dr. Hülya ÇELİK

— Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş DEMİRKOL

— Yrd. Doç. Dr. Levent DÜZCÜ

— Yrd. Doç. Dr. Mahmut AKKOR

— Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAYA

— Yrd. Doç. Dr. Mehmet Salih ERPOLAT

— Yrd. Doç. Dr. Mehmet SARIOĞLU

— Yrd. Doç. Dr. Mehtap ÖZBAYRAKTAR

— Yrd. Doç. Dr. Mustafa SARI

— Yrd. Doç. Dr. Müesser ÖZCAN

— Yrd. Doç. Dr. Ömerül Faruk BÖLÜKBAŞI

— Yrd. Doç. Dr. Özkan ERTUĞRUL

— Yrd. Doç. Dr. Refik ARIKAN

— Yrd. Doç. Dr. Selçuk SEÇKİN

— Yrd. Doç. Dr. Serkan YAZICI

— Yrd. Doç. Dr. Sonay AYYILDIZ

— Yrd. Doç. Dr. Tülin ÇORUHLU

— Yrd. Doç. Dr. Taner BİLGİN

— Yrd. Doç. Dr. Turgut SUBAŞI

— Yrd. Doç. Uğur KURTARAN

— Yrd. Doç. Dr. Vedat TURGUT

— Yrd. Doç. Dr. Yasemin NEMLİOĞLU KOCA

— Yrd. Doç. Dr. Yaşar BAŞ

— Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÜNGÖR

— Dr. Aslıhan AKPINAR-

— Dr. Cebrail YILMAZ

— Dr. Çağatay ÇAPRAZ

— Dr. Dilara USLU

— Dr. Gerşom Qibrisçi

— Dr. Şennur KAYA

— Dr. Yaşar Kalafat

— Okt. Adem ARI

— Okt. Hasan Ali POLAT

— Okt. Hatice AKAN

— Okt. Oğuz POLATEL

— Okt. Turgut KARAÇOBAN

— Arş. Gör. Feyzullah YARLİKAYA

— Ar. Gör. İhsan Seddar KAYNAR

— F. Yavuz ULUGÜN

— Volkan ŞENEL

— Y. Burak DOLU

— E. Talha KOCACIK-

— Esra ÇELİK

— Mahmut Bİ

— Mert SANDALCI

— Necat ÇETİN

— İsmail KAHRAMAN

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement