Uluslararası Göç Kongresi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Göç Kongresi

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Avrupa Birliği'nin (AB), sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye taahhüt ettiği maddi desteğe ilişkin, "Bizim hiç kimseden veya hiçbir yerden maddi kaynağa ihtiyacımız yok. Biz sadece şunu söylüyoruz: Dünyada böyle bir dram yaşanırken dünyadaki tüm uluslararası kuruluşların insanlık adına burada harekete geçmesi gerekir. Yoksa kendi kaynaklarımızla kendi gücümüzle zaten biz misafirlerimizi ağırlıyoruz"dedi.Bakan Kılıç, Atakum Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam eden "Uluslararası Göç Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Suriye'de savaşta yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanların dışında 400 binden fazla insanın katledildiğini söyledi.

22.04.2016 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Avrupa Birliği'nin (AB), sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye taahhüt ettiği maddi desteğe ilişkin, "Bizim hiç kimseden veya hiçbir yerden maddi kaynağa ihtiyacımız yok. Biz sadece şunu söylüyoruz: Dünyada böyle bir dram yaşanırken dünyadaki tüm uluslararası kuruluşların insanlık adına burada harekete geçmesi gerekir. Yoksa kendi kaynaklarımızla kendi gücümüzle zaten biz misafirlerimizi ağırlıyoruz"dedi.

Bakan Kılıç, Atakum Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde devam eden "Uluslararası Göç Kongresi"nde yaptığı konuşmada, Suriye'de savaşta yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanların dışında 400 binden fazla insanın katledildiğini söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapan bazı milletvekillerinin yurt dışına ülkelerini şikayet ettiğini belirten Kılıç, "Buradan onlara daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Ülkenizde yaşananlarla ilgili verdiğiniz bilgilerin doğru olması gerektiğini söylüyorum. Çünkü tüm dünya, 2.5 milyondan fazla sığınmacının ülkemizde ağırlandığını gayet iyi biliyor. Siz bunu göremiyorsanız o zaman sizin gözünüzde bir sıkıntı var demektir. Çünkü Türkiye'de komşu olduğumuz Suriye'den ülkemize gelen sığınmacı sayısı 2.5 milyonu geçti. Bu, bütün dünyanın kayıtlarında bilinen bir gerçektir." diye konuştu.

Kılıç, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle ilgili Türkiye'nin yaptığı fedakarlıkların ortada olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bizim bu konuda yapmış olduğumuz maddi harcamanın ne boyutta olduğunu da gayet iyi biliyorsunuz. Bizim hiç kimseden veya hiçbir yerden de maddi bir kaynağa ihtiyacımız yok. Biz sadece şunu söylüyoruz: Dünyada böyle bir dram yaşanırken dünyadaki tüm uluslararası kuruluşların insanlık adına burada harekete geçmesi gerekir. Yoksa bizim kendi kaynaklarımızla, kendi gücümüzle zaten biz misafirlerimizi ağırlıyoruz. Samsun'da dahi Suriye'den kaçmak zorunda kalmış ülkemize sığınmış insanlar var. Onlar da burada hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar ve biz bu anlamda gerçekten çok farklı bir örneği sergilemiş vaziyetteyiz. Ama bizim dünyaya söylediğimiz tek bir şey var. Biz diyoruz ki 'bu bir insanlık dramıdır. Burada ülkelerin ve uluslararası kurumların artık müdahil olması gerekir'. Sadece bazı sözleri söyleyerek kenardan seyrederek olmaz bu iş. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."

Kısa süre önce Avrupa Parlamentosu tarafından yayımlanan İlerleme Raporu'na de değinen Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Avrupa Birliği Bakanımız, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın bu konudaki tepkilerini biliyorsunuz. Raporun bizim nezdimizde yok hükmünde olduğunu. Ama orada çok ilginç bir şey var. Suriye'den gelen sığınmacılara karşı olumsuz birtakım konular yaşandığıyla alakalı bir şeyler yazılmış oraya. Bunu Avrupa Parlamentosu yazıyor. Değerli arkadaşlar, Türkiye'de 2.5 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacı var. Bunu yazan Avrupalı parlamenterler, Avrupa Parlamentosu üyeleri ve raportör önce kendi ülkelerinde ve Avrupa Birliğinde yaşananlara bir cevap yazsın, onlarla ilgili konuları dile getirsin, ondan sonra Türkiye ile ilgili söyleyeceği bir şey varsa belki onu alır dinleriz. Ama o güne kadar 2.5 milyondan fazla sığınmacıyı ülkesinde barındıran bir ülkeye, bir millete bir şey söyleyene kadar önce gidin kendi evinizi temizleyin. Biz bunları bilmiyor değiliz. Biz bunları hangi saiklerle yazıldığını da biliyoruz. Ama birazcık bu raporlar hazırlanırken gerçekleri de göz önünde bulundurun. Bu güne kadar siz neredeydiniz? Sadece iki tane kelime yazmakla buradaki insanlara sahip çıkılmıyor. Bunları da iyi görmeleri gerekiyor. Kendi ülkelerinde Avrupa Birliği içerisindeki bazı ülkelerde 10 bin, 15 bin, 5 bin kişiyi dahi kabul edemeyenler çıkıp Türkiye'nin 2.5 milyondan fazla Suriyeliyi misafir ettiği bir dünyada Türkiye'yi eleştirmeye lütfen kalmasınlar. Herkes ne yaptığını iyi bilsin. Ne yazdığını da iyi bilsin. Biz Suriye'den gelen göçmenlere, Suriye'den gelen kardeşlerimize sonuna kadar ülkemizde yardımcı olmaya ev sahipliği yapmaya onların hayatlarını yaşamaları için kendilerine ailelerine destek olamaya devam edeceğiz. Bunun içinde kimseden desteğe ihtiyacımız yok. Ama herkese şunu söylüyoruz: Herkes elini taşının altına koymak durumundadır. Bu insanlık namına yapılması gereken bir şeydir."

Bakan Kılıç, Almanya Başbakanı Merkel'e sığınmacılar konusundaki yakın ilgisinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Göç Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement