Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Breedlove: "Hava gücü bütün uluslar açısından önem arz etmektedir.

10.04.2014 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove, hava gücünün bütün uluslar açısından önem arz ettiğini vurgulayarak, özellikle müttefik kuvvetlerin birlikte çalışması ve hava gücüne de önem vermesi gerektiğini kaydetti.

Hava Harp Akademisince Maslak'taki Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu'nun açılışına görüntülü mesaj gönderen Breedlove, sempozyuma katılamamaktan üzüntü duyduğunu belirtti.

Önemli konuların ele alınacağını sempozyumun, özellikle hava gücü konusunda nereden nereye gelindiği noktasında katkı sağlayacağını aktaran Breedlove, şöyle devam etti:

"Sempozyumun NATO'ya da önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. NATO Avrupa'da hala gücünü ve yerini koruyor. Burada ortak savunma açısından işbirliğine dayalı güvenlik ve kriz yönetimi açısından hala önemini sürdürmektedir. Burada NATO'ya bakacak olursak hava gücü ve uzay gücü açısından da ortak çalışmalar düzenlenmektedir. Bizim burada ortak savunma anlayışımız açısından da bu büyük önem arz etmektedir."

Breedlove, hava gücünün önemine işaret ederek, "Hava gücü bütün uluslar açısından önem arz etmektedir. Özellikle müttefik kuvvetler birlikte çalışmalı ve hava gücüne de önem vermeli. Rutin bir şekilde birlikte çalışmamız gerekiyor, bunlar çeşitli talimler ve tatbikatlar olabilir. Dostlarımıza ve düşmanlarımıza gücümüzü göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Hava gücünün artık küresel bir özellik haline geldiğini aktaran Breedlove, birlikte ortak bir anlayışa sahip olmanın da burada öne çıktığını kaydetti.

"Hava gücünün gelişmesine yönelik projeler düzenlemeliyiz"

NATO Dönüşüm Komutan Yardımcısı Orgeneral Mirco Zuliani, hava gücünün artık daha odaklı ve esnek bir şekilde kullanılması gerektiğini söyledi.

Özellikle savunma girişimlerinin önemli olduğunu belirten Zuliani, askeri kabiliyetlerin iyi bir şekilde kullanılması açısından NATO'nun birtakım stratejik planlar geliştirdiğini kaydetti.

Zuliani, NATO ülkelerine bakıldığında askeri sanayide bütçede birtakım kısıtlamalar olduğunun söylenebileceğini anlatarak, hava kuvvetlerinin yine de müstakil bir güç olarak varlığını sürdürerek tehditlere karşı koyması gerektiğini ifade etti.

Artık ortamın daha karmaşık olduğunu dile getiren Zuliani, şunları kaydetti:

"Son zamanlardaki çatışmalara yönelik çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Özellikle hava gücünün gelişmesine yönelik birtakım projeler düzenlememiz gerekmektedir. Bu bağlamda özellikle bunun yaratacağı dolaylı ve doğrudan sonuçları dikkate almalıyız. Burada koruma ve hedefleme açısından varlığımızı sürdürmeliyiz. Özellikle silahlı çatışmalarda hava gücünün önemli bir seçenek haline geldiğini söyleyebiliriz. Gelecekte de etkili olmak için yeni bir mantalite geliştirmemiz gerekmektedir. Şu anda ortamın daha talepkar olduğunu söyleyebiliriz. Artık geleneksel harp uygulamalarından yararlanmak yeterli olmayacaktır. Aynı şekilde yine korsanlığa karşı çalışmalar yürütmemiz gerekiyor."

Zuliani, hem kara hem de deniz kuvvetleriyle bağlantılı olarak çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizerek, hava gücünün karar verici nihai bir kuvvet olarak kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Hava Harp Tarihi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement