Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler İçin Temizoda Çalıştayına Destek - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler İçin Temizoda Çalıştayına Destek

Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler İçin Temizoda Çalıştayına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler için TemizodaÇalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi.

16.07.2014 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler için TemizodaÇalıştayı Ankara'da gerçekleştirildi.

TİKA, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen eğitimde Azerbaycan, Bangladeş, Gürcistan, Kazakistan, Libya, Mısır, Moldova, Pakistan, Sudan, Ukrayna, Ürdün ve Yemen'den 32 katılımcı yer aldı.

İki hafta süreli programda katılımcılara teorik eğitimin yanı sıra UNAM temizoda Laboratuvarı'nda uygulamalı aygıt mikro-fabrikasyonu içeren eğitim sağlandı. 2012 ve 2013 yıllarında sırasıyla, nanoteknolojinin ve temizoda temelli mikro nano-fabrikasyon teknolojisinin Çip-üzeri-Lab ve Yenilenebilir Enerji alanlarında uygulamalarının üzerinde durulduğu çalıştay programının bu yılki odak teması Sensör Teknolojileri olarak belirlenmişti.

Programda entegre sensör teknolojileri, mikro nano-ölçekte aygıt üretiminde kullanılan temel fabrikasyon süreçleri hakkında bilgi verildi. ODTÜ-MEMS Merkezine ziyarette bulunularak, merkezin temizoda laboratuvarında yürütülen araştırmalar hakkında detaylı bilgi edinildi.Katılımcılar ülke sunumlarında ülkelerinin öncelikli ihtiyaç duyduğu teknoloji alanları ile ülkelerinde varsa nanoteknoloji alanında yapılmakta olan çalışmaları ve kendi bireysel ilgi ve çalışma konularını sunma fırsatını buldu.

Temizoda laboratuvar uygulamasında katılımcılar temizoda içerisine girerek tipik bir mikro-sensör aygıtın adım adım nasıl üretildiğini gözlemledi. Katılımcılar ayrıca ekipman üreticisi firmaların çalıştaylarına katılarak, hazırlamış oldukları teknoloji sunumları ve ekipman demonstrasyonları ile bu alandaki bilgi ve deneyimlerini artırma imkanını elde etti. Bu süreçte, temizoda içerisinde litografi, saçtırma tekniği ile yarı-iletken ince film kaplama, termal buharlaştırma ile metal film kaplama, lift off prosesi ve mikro sensör aygıtın electron mikroskobunda görüntülenmesi adımlarını tecrübe eden katılımcılar, aynı zamanda firmaların sergilediği lazer maske yazıcıları, proses gazı hatları ve atık gaz nötralizasyon sistemleri ve elektron mikroskopları konularında sorularını doğrudan üretici firmaların uzman mühendislerine sorma fırsatını elde etti. Katılımcılar, program sonunda desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkürlerini ilettiler. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uluslararası Kritik ve Sürdürülebilir Teknolojiler İçin Temizoda Çalıştayına Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement