Uluslararası Onkoloji Günleri" - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Onkoloji Günleri"

Muş'ta, bu yıl 7'ncisi düzenlenen program, kansere karşı el ele yürüyüş yaparak başladı Sağlık Bakanlığı Kanserle Mücadele Daire Başkanı Gültekin: "Özellikle tütün kontrol programında göstermiş olduğumuz başarıları, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kanser istatistiklerinde de göreceğimizi.

20.09.2014 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Uluslararası Onkoloji Günleri", kansere karşı el ele yürüyüşüyle başladı.

Kansere dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen programa, 14 ülkeden ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinden bilim adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Muş Belediyesi önünde toplanan katılımcılar, halaylar çekti. Kansere dikkati çekmek için el ele tutuşan katılımcılar, şarkı söyleyerek, Muş Valiliği önüne kadar yürüdü.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Mücadele Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, burada yaptığı konuşmada, kanserin hem Türkiye'yi hem de dünyanın bütün ülkelerini etkileyen çağın hastalığı olduğunu söyledi.

Gerek Birleşmiş Milletler'in gerekse Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin 2023 yılına kadar uzanan kanser kontrol programlarını gerçekleştirdiğini belirten Gültekin, "Bakanlık olarak bu programlarda halkımızla el ele vererek, başarılı olmayı ve önümüzdeki yıllarda kanseri kontrol altına almış ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kanserle mücadelede sivil toplum örgütlerine çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Gültekin, şunları kaydetti:

"Amacımız buradan bir farkındalık hareketi doğurmak. Kansere karşı el ele verebilmek. Tütünle, alkolle ve obeziteyle olan mücadelede ve çok önemli kanser stratejilerinde hep beraber el ele vermek ve başarılı olabilmektir. Özellikle tütün kontrol programında göstermiş olduğumuz başarıları önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kanser istatistiklerinde de göreceğimizi düşünüyoruz. En son kanser istatistiklerimizde erkeklerde akciğer kanseri artış bazının ilk defa beklediğimizden daha az olduğunu ve durakladığını gördük. Bu da bizim için çok iyi bir haber. Önümüzdeki yıllarda tütün kontrol programımızı daha da genişleterek büyüteceğiz."

Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapan Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat da Türkiye'nin tütünle mücadelede dünya lideri olduğunu belirterek, "2008'den 2012 yılına kadar yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız sigarayı bıraktı. Bunun olumlu etkilerini özellikle kanserde görüyoruz. Muş'taki bu atmosferi gördükten sonra Türkiye'nin bu başarısını da kesinlikle hak ettiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği Başkanı Salih Yüce de Onkoloji Günleri'ne, 14 ülkeden gençlik ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığını ifade ederek, kansere karşı dikkati çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye temsilcisi Dr. Toker Ergüder ise dünyada ve Türkiye'de kanser oranlarının giderek arttığını, farkındalık yaratmak için Muş'ta düzenlenen etkinliklere katıldıklarını vurguladı.

Katılımcılar, konuşmaların ardından kanser ve madde bağımlılığına karşı slogan atarak, dağıldı.

Uluslararası Onkoloji Günleri, iki gün sürecek. - Muş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Onkoloji Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement