Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Çok Sayıda Bilim İnsanı... - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Çok Sayıda Bilim İnsanı...

Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Çok Sayıda Bilim İnsanı...

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ve İletişim Fakültesi işbirliğinde, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ın onursal başkanlığında düzenlenen, Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi’nde çeşitli disiplinlerden bilim insanları ve araştırmacılar, “oyun” konusunu değerlendirmek üzere bir araya geldiler.

08.05.2015 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ve İletişim Fakültesi işbirliğinde, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın onursal başkanlığında düzenlenen, Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi'nde çeşitli disiplinlerden bilim insanları ve araştırmacılar, "oyun" konusunu değerlendirmek üzere bir araya geldiler. 6-7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde Erzurum'da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kongre'nin açılış töreni, yoğun ilgi gördü.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ve İletişim Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirilen, Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, 6 Mayıs 2015 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesrin Kalyoncu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğr. Gör. Salih Akkemik tarafından verilen atölye çalışmaları ile başladı. Kongrenin açılış töreni 7 Mayıs 2015 tarihinde Xanadu Otelde gerçekleştirildi. Uluslararası Kongreye İç İşleri Eski Bakanı Efkan Ala, Vali Yardımcısı Ertuğrul Egemen, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz, dekanlar, müdürler, çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve öğrenci katıldı.

Oyun, Toplumsallaşmanın Temel Araçlarından Biridir

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz açılış konuşmasında, insanoğlunun günümüze değin bilfiil aktör olarak aktif rol aldığı tarihsel serüveni içerisinde oyunun, varoluşun, toplumsallaşmanın, etkileşimlerin temel aracı olageldiğini ve insanın olduğu her yerde oyunun izlerine rastlamanın mümkün olduğunu ifade etti. Kongreyi düzenlerken farklı disiplinlerden bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten Yavuz, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu Kongreyi gerçekleştirmek üzere yola çıkarken ve kongremize ilişkin olarak kaydettiğimiz tüm aşamalarda temel hedefimiz, bu konuda yürütülen akademik çalışmaların zenginliğini ortaya koymak, farklı yaklaşımları bir araya getirmek ve ortak çıkarsamalarda bulunmaktı. Gerek kongremize duyulan ilgi gerekse katılımcılarımızın tüm süreçte bizlere yansıttıkları iyi niyetli yaklaşımları, ne kadar önemli ve değerli bir konuyu ele aldığımızı bizlere bir kez daha göstermiş bulunuyor. Kongremizde emeği geçen herkese teşekkür ederim."

Oyun, Yaşamın Her Anına Eşlik Eder

Oyunun, sadece çocukluk dönemiyle sınırlı olmayıp, yaşamın her anında çok farklı kurgulamalar çerçevesinde insanoğluna eşlik eden bir olgu olduğuna işaret eden Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen açılış konuşmasında şunları ifade etti: "Bugün bizleri bir araya getiren Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, insanı, insanı var eden koşulları, insanın yaşam biçimini ve tarihsel süreç içerisinde geçirdiği dönüşümleri anlamak açısından önem taşıyor. Gerek davetli konuşmacılarımızın aktarımları gerekse iki gün boyunca gerçekleştirilecek olan sunumlar, oyun ve oyuncak özel teması üzerinden bizlere insanlığı bir de bu açıdan sorgulama şansı sunuyor. Tüm katılımcılara ve kongrede emeği geçenlere teşekkür ederim."

Atatürk Üniversitesi, Her Dönem Çok Sayıda Ulusal ve Uluslararası Akademik Etkinlik Gerçekleştirmektedir

"Üniversiteler Kuran Üniversite" adına yakışır biçimde, bilgi birikimine katkıda bulunmayı temel misyon edinmiş Atatürk Üniversitesi olarak, her yıl ulusal ve uluslararası ölçekte sayısız akademik etkinliğe imza atmakta olduklarına işaret edenAtatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, açılış konuşmasında Kongre düzenleme kurulu ve destekçilerine teşekkür ederken şunları kaydetti: "İnsan yaşamının önemli bir parçasını oluşturan ve önemli bir iletişim, etkileşim aracı olan "oyun"u ve insanın oyunlarına eşlik eden, bir kültür, insan zekasının bir ürünü olan "oyuncak"ı çeşitli boyutlarıyla ele alan bu Uluslararası Kongre'nin de, interdisipliner bağlamda birçok bilim insanının etkileşimini ve bilgi birikimini ortaya koyması bağlamında bir açılım sağlayacağı kanaatindeyiz. Bu bağlamda, birlikteliğimize vesile olan bu etkinliğin değeri tartışılamaz. Şu anda dünyada nefes alıp veren her insan bir oyuncudur. Bu güne kadar yaşayanlar ferdi ve toplumsal olarak oyuncaklar icat edip oyunlar oynadılar.

Oyuncak, İnsan Zekasının Bir Ürünü ve Kültürü Olarak Geleceğe Aktarılmasıdır

Oyuncak, insan zekasının bir ürünü ve kültürü olarak geleceğe aktarılması demektir. Bizde şu anda bunu oynuyoruz ve bizden sonrakilere aktaracağız. Ama geçmişte hangi oyunlar oynandı, neler yapıldı, onları da bilmemiz ve onlardan çıkaracağımız sonuçlar çerçevesinde insanlığa faydalı olmak en önemli unsurdur. Bugün sosyal medyada bazı oyun ve oyuncakların ne kadar zararlı olduğunu görüyoruz. Bunu ortaya çıkarmak ve doğruyu yapmak adına da bilim insanlarına büyük işler düşüyor. "

Yüzyıllardan Beri Süregelen Oyunlarımız Bizim Yaşayan Tarihimizdir

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen de açılış konuşmasında "Anadolu'nun diğer vilayetlerinde olduğu gibi örf ve gelenekleri temsil eden oyunlar sosyal doku, toplumsal yaşam, sanat ve kimi zaman da kahramanlık öyküleriyle beslenir. Yüzyıllardan beri süregelen oyunlarımız bizim yaşayan tarihimizdir." dedi.

Erzurum'da Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi Kurulacak

Erzurum'da Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi kurulacağının müjdesini de veren Sekmen, bunun için 2 bin dönümlük arazi ayrıldığını ifade etti. Sekmen: "Dünyanın oyuncak sektörü Çin'de yer alıyor. Hem paramız dışarıya gidiyor hem de sağlıksız ürünler ülkemize geliyor. Biz bunu önlemek için buradayız. Anadolu'nun diğer vilayetlerinde olduğu gibi örf ve geleneklerini temsil eden oyunlar, sosyal doku, toplumsal yaşam, sanat ve kimi zaman da kahramanlık, öykülerle beslenir. Kültür aktarımında çocuk oyunlarının önemi son derece büyüktür. Toplumun yaşadığı, paylaştığı ve zaman içinde geliştirdiği unsur ve kültür, oyun sayesinde geleceğe aktarılmaktadır. Anadolu'da köy ve kent hayatını süsleyen oyun kültürü, gelişen teknolojiyle birlikte yerini oyuncaklara bırakmıştır. Ülkemizdeki oyuncak sektörü, Avrupa'ya nazaran daha az gelişmiştir. İnşallah diğer sektörlerde olduğunu gibi oyuncak sektörü de ülkemizde gelişecektir."

Kongre açılış töreninde, birbirinden değerli konuklar söz aldı. Kongrede çağrılı konuk olan SOCAR Firması Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, ekonomi ve kültür konuları ile yakından ilgilenen ve İngiltere Loughborough Universitesi'nden katılan Prof. Dr. Graham Murdock, edebiyatçı ve oyuncak koleksiyoneri Yalvaç Ural ile İngiltere'den Play to Connect yapısı altında alana ilişkin seminerler veren Yeşim Kunter, oyun ve oyuncak konularını farklı açılardan ele aldılar. Açılış Töreni Oyuncak Sergisinin açılışı ile sona erdi ve bildirili sunumlara geçildi.

Kongrede, eş zamanlı olarak 6 salonda, 34 oturumda, 172 bildirili sunum gerçekleştirilecek. Birbirinden renkli 10 atölye çalışmasının yürütüleceği programda, 4 oyuncak sergisi düzenlenecek. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, Atatürk Üniversitesi Ev Sahipliğinde Çok Sayıda Bilim İnsanı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement