Uluslararası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sempozyumu" - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sempozyumu"

"Uluslararası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sempozyumu", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Küçükçekmece Belediyesi iş birliğinde başladı.

14.11.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Uluslararası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sempozyumu", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Küçükçekmece Belediyesi iş birliğinde başladı.

Üniversitenin Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleşen sempozyumun açılışına katılan Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca AA muhabirine yaptığı açıklamada, Allah'ın insanları överek yarattığını belirterek, bütün canlılar içerisinde, insanın çok ayrı bir yeri olduğunu, verilen özelliklerin güzelliklerini yaşamak için gayret etmek gerektiğini ifade etti.

Ünlü bestekar Yavaşca, sanatın seviyesinin yüceltilmesinin, toplumun içinde yaşadığı dönemin ve nerelere geldiğinin bir ifadesi olduğuna değinerek, "Ben 90'ı yakaladım, bu ömür içerisinde bizim Türk musikimizin, öz müziğimizin, yaşadığımız hayat itibariyle bugüne gelinceye kadar, bazen politika anlayışı içerisinde, bazen dünya devletleri gibi 'biz de şu atılımları yapıyoruz' derken, bu toplumun vazgeçemeyeceği sanatı, Türk musikisi, uzun süre çok zor günler geçirtilmiştir. Müziğimiz, yerli yerine oturmak için zor zamanlar aşarak bu zamana geldi" diye konuştu.

Politikanın maneviyatın dışında olduğunu kaydeden Yavaşca, "(Politika) Mana alemi değildir. Siyasetin doğurduğu bir ifade biçimidir. Şimdi bakıyorum, Türk musikisinin yüzyıllar boyunca yüzlerde meydana gelen ifadesi, çok şükür bu ifade tarifle dile getirilemez. Çünkü bu, bir gönül meselesidir. Bu, insanın maddenin dışına çıkarak, manada seviye kazanmasıdır. Toplum bu müziği korumasaydı, saklamasaydı ve muhabbetlerini esirgeseydi, bugün böyle bir kavuşmanın imkanını belki bulamazdık" ifadelerini kullandı.

Ayvazoğlu: "Değerlerimizin değerini bilmek gerekiyor"

Araştırmacı, yazar Beşir Ayvazoğlu, yakın zamana kadar, toplumun hafızasını teşkil eden, kültürüne, ilmine katkıda bulunmuş değerli insanların, yaşarken pek hatırlanmadığına dikkati çekti.

Bu insanların öldükten sonra anıldıklarına işaret eden Ayvazoğlu, şunları aktardı:

"Son 10-15 yıldır, yaşayan insanları yaşarken takdir etmek, onların hizmetlerinin önemli olduğunu yüzlerine karşı söylemek, onları memnun etmek, yaptıklarının farkedildiğinin, önemsendiğinin farkına varılmasını sağlamak çok güzel bir şey. Hele Alaeddin Yavaşca gibi, bir meşk zincirinin son halkalarından biri olan büyük bir sanatkarın, aynı zamanda 90'ına merdiven dayamış bir bestekarın hatırlanması, anılması, onun hazır bulunduğu bir toplantıda, değerinin bilindiğinin kendisine fark ettirilmesi, ifade edilmesi çok güzel. Eminim o da bundan çok büyük bir gurur, sevinç ve mutluluk duyacaktır. Bu iş böyledir. Değerlerimizin değerini bilmek zorundayız."

Sempozyum açılışında konuşan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, üniversitenin kuruluşundan beri, Küçükçekmece Belediyesi desteğiyle çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini aktararak, "Bu toplantılar, adına yapılan zatlara çok bir şey katmaz. Onlar zaten değerlidirler. Onlar zaten sanat ve kültür tarihinde hak ettikleri yeri almışlardır ama bu toplantılar vesilesiyle onun çevresinde olan bizler bir şeyler kazanabiliriz. Bu mekanlar bir şey kazanır, bir şeyler öğrenir. Bu anlamda Türk musikisinin gelecekten örnek alacağı bir büyük ismi, üniversitemizin tarihinde müzik ve müzisyenlerle dolu mekanında anmış olmak bizi gururlandırıyor" dedi.

Çetinkaya: "Türk musikisi, yabancı müzikologların ilgi alanında"

Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya da sempozyumun Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'in sahiplenmesiyle yapılmasının sağlandığına vurgu yaparak, sempozyumun bir aylık sürede hazırlandığını kaydetti.

Sempozyumun, "uluslararası" olduğuna dikkati çeken Çetinkaya, şu bilgileri verdi:

"Alaeddin hocamız Türkiye'yle sınırlı bir bestekar değil. Bugün yurtdışında pek çok üniversitede, yabancı müzikbilimciler Alaeddin Yavaşca hocamızı tanıyor, eserlerini biliyor ve kendisiyle alakalı bir takım çalışmalar yapıyorlar. Özellikle son on, onbeş yıldır Türk musikisi, yabancı müzikologların ilgi alanındadır."

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu ise İstanbul'un ikinci büyük ilçesi Küçükçekmece'de, kültürü, sanatı yürütmek amacıyla yola çıktıklarını dile getirerek, "Umarım bu toplantı, çok kıymetli üstadımızın hayatında bir yer tutabilir. Biz de onun hayatındaki bu güzel yerde bir derece katkıda bulunabilmişsek, mutluluk duyarız. Emeği geçen bütün hocalarıma, özellikle üniversite rektörlüğüne, kürsüsüne ve düzenleme kurulundaki dostlarımıza bu etkinlik için teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Sempozyum sonunda, Mustafa Doğan Dikmen konser verecek

Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleşen ilk oturumda Ayvazoğlu "Alaeddin Yavaşca'nın Hocası Süha Gezgin ve Musiki Mücadelesi" konu başlığını ele alırken, Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın "Musiki, Sanat ve Hekim", Dr. Metin Eriş "Gönül Gözüyle Alaeddin Yavaşca", Prof. Dr. Ruhi Ayangil ise "Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın Çok Yönlü Sanatçı Kimliği ve Özellikleri" konulu sunum yaptı.

Sempozyum kapsamında yapılacak 3 oturumun ardından, Küçükçekmece Belediyesi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Alaeddin Yavaşca eserlerinin seslendirileceği "Mustafa Doğan Dikmen Konseri" gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement