Uluslararası Serahsi Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Serahsi Sempozyumu

Ünlü İslam Hukukçusu Ebu Bekr Muhammed B

15.10.2010 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü İslam Hukukçusu Ebu Bekr Muhammed B. Ebu Sehl Es-Serahsi'nin çeşitli yönleriyle ele alınacağı Uluslararası Serahsi Sempozyumu başladı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesinde düzenlenen sempozyumda konuşan Suriye Dimeşk Üniversitesi Şeriat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Badi Al-Lahham, ilahiyat fakültelerinde, İslam'ın temel ilimleri olan fıkıh, Kur'an, hadis, tefsir, ahlaki değerler ve inanç esasları gibi temel öğretilerin verildiğini belirtti. Kur'an'ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in sünnetinde fıkıhtan övgüyle bahsedildiğine dikkati çeken Al-Lahham, şöyle konuştu:

'Allah, Kur'an'ı Kerim'de buyuyor ki 'Sizden savaşa gidenler olduğu zaman bir grup savaşa gitmesin, onlar ilim tahsiline devam etsinler ve savaşa gidenler geri döndüklerinde onlara bilimsel verileri aktarmaya, öğüt vermeye böylelikle imkan bulsunlar' diyerek fıkıhla, İslam hukukuyla meşgul olanları ayrıcalıklı bir kategoride tutmaktadır. Diğer yandan, Hazreti Peygamber 'Allah kime hayır murat etmişse, onu dinde fakih kılar' ifadesiyle, fıkıhla uğraşanların Allah'ın kendilerine hayır murat ettiği kişiler olduğunu söylemiştir.'

Fıkıhta uzmanlaşmış ve kökleşmiş biri olduğunu kaydeden Al-Lahham, hadis, tefsir, akide ve bütün diğer ilimlerin fıkha döküldüğünü ifade etti. Al-Lahham, 'Dolayısıyla, fıkıh ilmi bütün bu ilimler için de güvenilir bir kap hüviyetindedir. İslam ülkelerinden hukuk fakültelerinin dekanları bir araya gelmişler ve bu toplantılarda şu noktayı kararlarında tavsiyeye geçirmişlerdir. İslam hukuku, her zamanda ve mekanda uygulanabilecek bir hukuk sistemi öngörmektedir, elastiki bir hukuk sistemidir. İslam şeriatının ön temellerini korumak kaydıyla, her zamanda tatbik edilebilen bir hukuk sistemidir. Uluslararası hukuk bağlamında da temel hukuk kaynaklarından biri olmaya elverişlidir' diye konuştu.

- 'SERAHSİ'NİN BU YIL 1001. DOĞUM YILINI KUTLUYORUZ'-

Mısır Arap Cumhuriyeti Müftüsü Prof. Dr. Ali Gom'a da ilmin ve bilginin 5 temel ögesi bulunduğunu belirterek, 'Bu 5 öge hoca, talebe, metot, kitap ve bütün bunları kuşatan bilimsel bir atmosferin varlığıdır' dedi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük de Sakarya'nın, Türkiye'de lütfettiği güzel bir coğrafyada yer aldığını belirterek, yağmurun toprağa bereket verdiği gibi sempozyumun da topluma bereket vermesini diledi.

Sempozyum için gelen bilim adamlarının Sakarya'ya katkı sağlayacağını düşündüğünü kaydeden Büyük, sempozyum vesilesiyle Sakarya'nın eğitim açısından iyi yerlere gelmesini temenni etti.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Serahsi'nin ruhunu şad etmek üzere toplandıklarını anlatarak, 'Fakültemizin bundan sonra devam ettirmek zorunda olduğu her yıla bir sempozyum geleneğinin şu an 10'uncusunu gerçekleştirmek üzereyiz. 2000 yılında Türkiye Din Eğitimi Sempozyumu ile başladık. Serahsi'nin bu yıl 1001. doğum yılını kutluyoruz. 1001 sene önce doğmuş olan Serahsi'nin ilmi yönlerini tanımak, tanıtmak, fıkıh dünyamıza yapmış olduğu katkıları anlamaya çalışmak ve günümüz fıkıh problemlerine onun bilgilerini alarak ve karşılaştırmalar yaparak günümüzde nasıl çözümler getirebiliriz gayesiyle bu sempozyumu düzenledik' dedi.

- SEMPOZYUM-

Sempozyumda ünlü İslam Hukukçusu Serahsi, çeşitli yönleriyle ele alınacak. Sempozyumda, Serahsi'nin biyografisi, ilmi kişiliği, din-siyaset ilişkisi ve Serahsi'nin konumu, hukuk doktrini, hukuk teorisi, uluslararası hukuka katkıları gibi konulara yer verilecek.

Yabancı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 50 bilim adamının 23 bildiriyle katkı sağlayacağı sempozyum, 17 Ekimde sona erecek.

- İSLAM HUKUKÇUSU SERAHSİ-

Bugünkü Türkmenistan- İran sınırında yer alan Serahs şehrinde dünyaya gelen Serahsi (1009) İslam dünyasının yetiştirdiği önde gelen alim ve hukukçulardan biri olarak kabul ediliyor.

Hanefi fıkıh-hukuk ekolü içinde hem hukuk düşüncesi hem de hukuk doktrini açısından son derece önemli bir yer edinmiş olan Serahsi, başta en büyük eseri El-Mebsut olmak üzere verdiği eserlerle çağlar boyunca devam eden bir etki ve üne sahip oldu. Serahsi, dünya çapında çok sayıda akademik çalışmalara da konu oldu. Serahsi'nin uluslararası hukuk alanındaki şerh çalışması UNESCO'nun tavsiyesiyle Muhammed Hamidullah tarafından Fransızcaya çevrildi.

(KMK-NC-ARD) - SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uluslararası Serahsi Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement