Uluslararası Silifke Kültür Haftası Başladı - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Silifke Kültür Haftası Başladı

Mersin'in Silifke ilçesinde bu yıl "Yörük Yılı" temasıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri törenle başladı.

24.06.2014 09:34  Güncelleme: 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke ilçesinde bu yıl "Yörük Yılı" temasıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri törenle başladı.

23-26 Haziran tarihleri arasında 41.'si düzenlenen etkinlik ilk gününde renkli görüntülere sahne oldu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önündeki tören, kültür haftası çelenginin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.

Silifke Halk Eğitim Merkezi önünde düzenlenen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, CHP'li Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ile Aytuğ Atıcı, Silifke Kültür Haftası Komite Başkanı ve Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşması Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut tarafından yapıldı. Yörük hakkında bilgi veren Turgut, "Bu festivalimizin adını 'Yörük Yılı' olarak ilan etti. 'Yürüyen Türk' anlamında kullanılan 'Yürük' kelimesi daha sonra 'Yörük' haline dönüştürülmüştür. Yörük cesurdur, Yörük muharibtir, Yörük güvenilirdir. Genel olarak konar-göçer hayat yaşayan tüm topluluklar için kullanılan bu isim daha çok göçebe hayatı yaşayan oğuz boyları için 'Alem' yani özel isim olmuştur. 11. Yüzyılda Orta Asya'dan göç eden ve göçeme hayatı yaşayan Oğuzlar, Malazgirt zaferinden sonra Anadolu'ya geldiler. Burada eski hayat tarzlarını devam ettirdiler. Oğuz boyları Anadolu'nun her yanına yayıldı. Bir kısmı yerleşik hayata geçerek 'Türkmen' adını aldı, bir kısmı da göçebe hayatını sürdürüp 'Yörük' ismiyle anıldı. Bizler, vatanımıza, toprağımıza, bayrağımıza sahip çıkarken aynı zamanda temelimizi oluşturan Yörük kültürümüze de sahip çıkacağız." dedi.

SİLİFKE HALKI GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKARAK DEĞERLERİNİ KORUMUŞTUR

Silifke'nin Türkiye ve dünyaya tanıtımında kültür haftasının çok önemli rol aldığını ifade eden Komite Başkanı ve İlçe Kaymakamı Fatih Damatlar, "41 yıldır kutlanan bu festivaller sayesinde Silifke adını Türkiye'ye olduğu gibi dünyaya da duyurmuştur. Silifke halkı geçmişine sahip çıkarak bu değerlerini korumuştur. Silifke, Akdeniz'in incisi olan coğrafyanın deltasından, ovasından, okyanusuna kadar bir çok birleşimi içeren engin bir tarihi dokuya, yaygın ve köklü bir kültürel geçmişe ulusal ve uluslararası bir ilgiye sahip cennet bir yurt köşesidir. İlçemizin tanıtılması sevgi ve barışın kardeşliğin kökleşmesi daha nice festivallerde sağlık mutluluk içinde bir araya gelmesi temennisiyle hepinize en içten saygılar sunarım." diye konuştu.

KÜLTÜR HAFTASININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ

Bir şeyin başlaması değil kesintisiz devam etmesi önemlidir diyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "Silifke değerlerine ve kültürüne sahip çıkarak Kültür haftasını 41 yıldır kesintisiz olarak devam ettirmektedir. Önemli olan da başlamak değil kesintisiz devam ettirebilmektir. Büyükşehir yasası ile bundan sonra kültür haftasının geliştirilmesi ve tanıtımı için elimizden gelen desteği göstereceğiz" dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Aytuğ Atıcı ise yaptıkları konuşmalarda "Müzik ve folklor festivali olmaktan çıkıp hepsini kapsayan bir isim bulunmuş ve kültür olarak isimlendirilmiş olmasına oldukça mutlu oldum. Festivalin huzur içinde geçmesini diliyoruz" dediler.

Konuşmaların ardından kültür Haftası açılış kurdelesi kesilip, yaş kütüğüne bröve çakıldı. Kortej geçişinde Silifke Belediye Halk Oyunları ekibinin gösterisi, Silifke Yörüklerinin bir birinden ilginç oyunlar ve gelenekler sergilendi.

Kortej geçişi sırasında Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ve Aytuğ Atıcı taş dibekte buğday döven vatandaşlara eşlik etti. - MERSİN

Uluslararası Silifke Kültür Haftası Başladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluslararası Silifke Kültür Haftası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement