Uluslararası Tasarım Parkı Yarışması'na 29 Ülkeden 124 Eser Katıldı - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Tasarım Parkı Yarışması'na 29 Ülkeden 124 Eser Katıldı

Uluslararası Tasarım Parkı Yarışması\'na 29 Ülkeden 124 Eser Katıldı

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması’na 29 ülkeden 124 eser katıldı.

03.03.2017 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması'na 29 ülkeden 124 eser katıldı. Yarışmanın dünyaca ünlü jüri üyeleri ile bilgilendirme toplantısı düzenleyen Başkan Uğur, yarışmada dereceye girenlere ödüllerinin MIPIM Fuarında verileceğini açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Bandırma Tematik Park için düzenlenen Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması'na dünyanın 29 ülkesinden katılan 124 eserin derecelendirilmesi için yine dünyaca ünlü mimar ve tasarımcılardan oluşan jüri üyeleri Balıkesir'de bir araya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma'da Askeri Çamlık'ta ve ona ilave kamulaştırılacak toplam 240 dönümlük alanda parkın inşa edileceğini söyledi. Yarışmanın 24 Şubat tarihinde sona erdiğini hatırlatan Uğur, "Yarışmaya dünyanın farklı yerlerinden 124 adet tasarım ekibi katıldı. Katılımların yüzde 59'u Türkiye, yüzde 49'u yurtdışından gerçekleşti. Türkiye'den 62, Amerika'dan 12, İngiltere'den 8, Hollanda'dan 6, Hırvatistan, Hindistan, İtalya, İspanya, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, İran, Rusya, Vietnam, Avustralya, Avusturya, Bulgaristan, Çin, Endonezya, Polonya, Portekiz, Kore ve Suudi Arabistan'dan katılanlar var. Bu yarışma bütün ulusal bir katılım ile sağlanmış oldu" dedi.

Yarışma juri üyelerinin de dünyaca tanınmış mimar ve tasarımcılardan oluştuğunu ifade eden Başkan Uğur, jüri heyetini tek tek tanıttı. Başkan Uğur jüri de Prof. Dr. Celal Abdi Güzel, Louis Berker, Odile Decq, Martin Rein- Cano, Guenther Vogt, Ali Özerk, Ebru Erdönmez, Serkan Sinmaz Ömer Yılmaz, Olgu Çalışkan, Meltem Erdem Kaya, Burak Haznedar ve Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk'in yer aldığını ifade etti. Jüri üyelerinin çalışmaya başladıklarını ve projelerin değerlendirildiğini söyleyen Uğur, "1., 2., 3., ve 7 mansiyon ödülünü kimler aldı, onları açıklayacağız ve daha sonra 15 mart'ta MIPIM Fuarı'nda Cannes şehrinde ödülleri verilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile birlikte bu ödülleri jürimiz ile birlikte vereceğiz" şeklinde konuştu.

Profesör Güzel: "Tasarım parkı çekim merkezi olacak"

Toplantıda jüri üyeleri de söz alarak yarışma hakkındaki görüş ve düşüncelerini açıkladılar. İlk olarak söz alan Prof. Dr. Celal Abdi Güzel, mimar ve tasarımcılar olarak böyle bir yarışmada yer almaktan mutlu olduklarını ifade etti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin yarışmasının örnek bir süreç olduğunu söyleyen Güzel şöyle konuştu: "Yarışmalar çok çok önemli ülke ve belediyelerin gelişmesinde. Çok boyutlu, bir çok noktadan kişinin katkıları ile bir şeyler oluşuyor. Özellikle önemli projelerde, böyle büyük projelerde. Bunun bir tasarım parkı olması ayrıca bir önem taşıyor. Çünkü bu park aslında ir çok dinamiği bir araya getirecek. Bandırma ve Balıkesir bünyesinde. Etrafında çok sayısında tasarım ve mimarlık okulu olan bir coğrafyadayız. Bu öğrencilerin çalışmalarının zaman zaman burada yer alacak enstitüde yer almasını, yaz okullarının yapılmasını öngörüyoruz. Burada rekreasyon alanlar olacak. Küçük alışveriş birimleri ve konaklamalar olacak. Dolayısıyla burası bir çekim merkezi olacak bölge için".

Toplantıda Juri Başkanı Odile Decq'te söz alarak görüşlerini açıkladı. Tematik park'ın yapılacağı alanın güzel bir yer olduğunu belirten Decg, "Mekanın bir ruhu var ve muhteşem bir görüşe sahip. Şehre ve bölgeye çok hakim. Esasında mekanın ruhunu ortaya koyan bir duruma sahip. Konum olarak insanların buraya gelip zaman geçirebileceği, öğrencilerin yaratıcılıklarını ortaya koyup birlikte toplanabilecekleri bir mekan. Hem kentin halkına hem de öğrencilere katkı sunacak ve bu özelliği kaldırabilecek bir mekan. Alan sadece güzel değil aynı zamanda tarihi önem sahip. Alanı gezerken de bunu gördük. Özellikle bu sebeple doğal yapısını korumaya sağlayacak projeleri seçmek istiyoruz. Bunlarla birlikte mevcut olan askeri yapıları ve tarihi özelliği bulunan yapıları da yeniden hayata kazandıracak projeleri seçmeye çalışıyoruz" dedi.

Mimarlar Odası olarak bu tür yarışmaların hep yanında olduklarını ifade eden Özerk konuşmasında şunları söyledi: "Sevgili Başkanımız Edip Bey bu tür yarışmalar konusunda bizden önde çıktı. Biz kendisine bir şey söylemeden yarışmaları ardı ardına açmaya başladı. Biz Mimarlar odası olarak ziyadesi ile memnun ediyor. Balıkesir bu tür vizyon projeler ile geçmişten bu yana gelemediği yerlere çok kısa zamanda geleceğine inanıyorum. Gerçekten Balıkesir ve Balıkesirliler bunu hak ediyor. Bunu mimar ve oda başkanı olarak söylüyorum. Gerçekten Balıkesir'in bu tip vizyon proje ve bu tip ataklar ile Anadolu içerisinde hatta yurtdışında da belli bir yere gelebileceğini düşünüyorum. Türkiye mimarlığında yarışmalar bugüne kadar çok az yapılıyordu. Büyükşehir belediyesi her zaman bu tür vizyon projelerde Mimarlar Odası'nı arkasında görecektir".

Konuşmaların ardından Başkan Uğur tarafından jüri üyelerine Sındırgı'nın dünyaca ünlü Yağcıbedir halısını hediye etti. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluslararası Tasarım Parkı Yarışması'na 29 Ülkeden 124 Eser Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement