Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu - Son Dakika
Yerel

Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu

Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu

Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen, 3 kıta 17 ülkeden 230 yabancı işadamını ağırlayan Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu, Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun katıldığı törenle kapılarını açtı.
Yenişehir Fuar...

28.11.2013 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen, 3 kıta 17 ülkeden 230 yabancı işadamını ağırlayan Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu, Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun katıldığı törenle kapılarını açtı.

Yenişehir Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen etkinlik, açılış şerefine verilen yemekle başlarken, açılış konuşmasını yapan ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz, Mersin'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Oğuz, 2 gün sürecek olan forumun ihracat için kaçırılmaz bir fırsat olduğunu, gıda ve tarım alanlarında ikili işbirliği çalışmaları ile ülke ekonomilerine önemli katkıda bulunacağına inandıklarını belirterek, motivasyon noktasında desteklerini esirgemeyen başta Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na, yerli ve yabancı tüm katılımcı firma temsilcilerine, organizasyona katkı koyan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile yönetimine ve Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sabri Tekli ile ana sponsor firmalarına teşekkür etti.

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da Yenişehir Fuar Merkezi'nin bu önemli buluşmaya ev sahipliği yapmasının, Mersin'in fuarlar kenti olma iddiasını devam ettirdiğine vurgu yaptı ve bu fuarların 'küresel rekabette biz de varız' mesajı olduğunu belirtti.

Program kapsamında yabancı katılımcılardan Kazakistan Serbest Bölgesi Başkanı Galimjan Tileuov, Kırım Tarım ve Yatırımdan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Kravets Valerin Nikolayeviç ile Sudan Güney Darfur Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmed Ettom Ettom Hasoba birer konuşma yaparak, ülkelerinin gıda ve tarım sektöründe yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Sudan Güney Darfur Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmed Ettom Ettom Hasoba, organizasyonu düzenleyen ASİAD yönetimine, Türk hükümetine ve tüm Türk halkına teşekkür ederek, "Bugün burada olmaktan çok mutluyum. Türkiye'yi zaten tanıyorduk ancak bir kez daha gördük ki Türkiye gerçekten çok büyük, mimari yönden çok güzel ve ticaret yönünden gelişmiş bir ülke. Türk halkının Sudan'a büyük destekleri var. Sorumlu olduğum Darfur'da sivil toplum örgütlerinin de çok güzel yatırımları var. O yüzden biz kendimizi sizden biri olarak kabul ediyoruz, Türkiye'yi çok seviyoruz" dedi.

17 ÜLKEDEN 230 KATILIMCIYI MERSİN'LE BULUŞTURMAK ASİAD'IN BAŞARISIDIR

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, 3 kıta 17 ülkeden yabancı bakan, bürokrat ve işadamlarını Mersin'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Uluslararası ilişkilerin ekonomik bağlantıların ve ticaretin sınır tanımadığı ve belirleyici unsurun ekonomi olduğu dünyamızda, ülkelerin zenginleşmesi, kurumların ve kentlerin gelişmesi ve kapasitelerini arttırmasıyla mümkündür. Türkiye, 2023 yılında dünyanın en güçlü ilk 10 ülkesi ve ekonomisi olma hedefi doğrultusunda ilerlerken, kullanılabilir tüm dinamiklerini daha iyiye ve ileriye taşımak ve bu doğrultuda çalışmak zorunda. Üretim temelli, ihracat odaklı ekonomilerin, her geçen gün yeni fırsatlar, yeni pazarlar ve yeni bağlantılar üretmek zorunda olduğunu unutmamalıyız. Bu açıdan baktığımız zaman TUSKON'un ve ASİAD'ın bu buluşması kentimizin ve ülkemizin gelişmesine katkı ve değer sağlamakta. Bu kadar ciddi ve önemli katılımcıyı Mersin ile buluşturmak bir büyük başarı" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ 2023 YILINDA 500 MİLYAR DOLAR İHRACAAT GERÇEKLEŞTİRMEK"

Türkiye'nin ve Mersin büyüdüğünü ve bu büyümenin artarak devam ettiğini vurgulayan Güzeloğlu, şöyle devam etti; "Hepimizin amacı bu büyümeye katkı sunmaktır. İhracatın artması, büyümenin bu pazarlarla desteklenerek çoğalması ve 500 milyar dolar toplam ihracat, 150 milyar dolar da hizmet ihracatını inşallah 2023 yılında elde edilmesi temel hedef olarak karşımızda durmakta. İnanıyorum ki, bu buluşma Türkiye'nin en büyük ve en önemli uluslararası ticaret ve liman kenti Mersin'e yeni bağlantılar ve iş fırsatları sunacak. Geçtiğimiz yıl 25 milyar dolarlık bir dış ticaret gerçekleştiren, 2 milyar dolara ulaşan bir ihracatı 130 gümrük bölgesine ulaştıran, her geçen gün tarımdan hizmetler sektörüne, sanayiden dış ticarete kadar iddiasını geliştirerek ve zenginleştirerek devam ettiren Mersin, bu buluşmanın getireceği katkılarla daha güzel bir geleceğe yol alacak."

Konuşmaların ardından Sudan Güney Darfur Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmed Ettom Ettom Hasoba, Vali Güzeloğlu'na devekuşu yumurtası üzerine işleme yapılan yöresel bir hediye takdim ederken, Güzeloğlu ise Hasoba'ya plaket verdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement